Po co powielasz temat? Wystarczy poszukać...
http://www.ostrowiecnr1.pl/forum/watek/do-rodzicow-5-latkow-szkola-od-wrzesnia/
Mam dziecko w wieku Pani córki i posyłam je do pierwszej klasy. Wg mnie zostawianie dziecka drugi rok w przedszkolu nie wniesie nic nowego tym bardziej jak Pani pisze że dziecko uczęszcza od 2,5 a wręcz będzie się nudziło jak będzie musiało robić to samo. W zerówce mojego dziecka jest dziecko odroczone, które musi mieć dodatkowe książki bo powtarzanie tych samych mu już nie wystarcza
OT MĄDRE MAMUSIE ZA PÓL ROKU BĘDZIECIE INNEGO ZDANIA I PO CO DZIECKU ZABIERAĆ DZIECIŃSTWO I TAK NIC Z TEGO NIE BĘDZIE MIAŁO W PRZYSZŁOŚCI ŻE DOBRZE KUMA TO ZNACZY ŻE MUSI DŁUŻEJ PRACOWAĆ A MAMUSIA DUMNA Z DZIECKA ŻE TAKIE MĄDRE.ZOSTAW MU TO DZIECIŃSTWO NIECH SIĘ POBAWI JESZCZE.
Ja nie posyłam, mimo iż lubi się uczyć nowych rzeczy to emocjonalnie nie jest gotowe. Słyszałam też wielokrotnie opinie rodziców, którzy już teraz ,,mordują" się z lekcjami i dzieci mają problemy z ogarnięciem wszystkiego.
18:47 zastanów się nauczycielko ,czemu dziecko ma powtarzać klasę tylko dlatego ,że poszło wcześniej i nie nadąża za innymi ,bo rozwój małego każdego dziecka jest inny.Jeżeli wy rodzice uważacie ,że dziecko da radę,niech idzie,a jak nie, to niech nie idzie i nie patrzcie na panie nauczycielki,bo dziecko zostawione, to jak drugoroczne i może to bardzo źle się odbić na psychice,
Autorko zależy do jakiej szkoły posyłasz dziecko. Uważaj na niektóre panie... Niestety nie powinny nigdy mieć nic wspólnego z naszymi dziećmi. No ale to nie reguła.
Optymalnie byłoby aby dziecko w chwili rozpoczęcia nauki miało ukończone 6 lat i nieukończone 7. Wówczas praktycznie byłaby to grupa rówieśnicza.