W Reserved jest 30 dni na oddanie w pełni wartościowego ubrania, z metką. Nie musisz mówić dlaczego go zwracasz. Wystarczy paragon i sprawa załatwiona.
W Reserved tak jest bo taką mają politykę, to jest indywidualna wola sklepu, a nie prawny nakaz.
no tak tylko ja chciałam oddać towar po 5 dniach, to Pan (chyba kierownik sklepu) powiedział mi, że bluzka była noszona bo jest przebita metka (znaczy chodziło mu o ten plastik łączący ubranie z papierową metka, podobno miała trochę inny rozmiar), nie wiem po czym on to poznał, bo metka jest oryginalna i bluzka nigdy nie była noszona. Sprawę zgłosiłam przez infolinię reserved, czekam na odpowiedź.
Wg prawa polskiego na zwrot klient ma 7 dni, towar musi byc nowy, nie używany i kazdy sklep w ciągu 7 dni ma obowiazek oddać pieniądze. 10 dni jest w momencie zakupu przez internet.
Proszę udać się do rzecznika praw konsumenta
Przyjęcie zwrotu to tylko dobra wola sprzedającego, natomiast w momencie zakupu przez internet mamy 14 dni na zwrot towaru. Radzę poczytać przepisy.
Nie jest to prawdą. Przepis, że sklep ma obowiązek przyjąć zwrot (w ciągu 5 a nie 7 dni od daty zakupu) został zniesiony kilkanaście lat temu. Sklep nie ma obowiązku przyjmować zwrotów nawet w ciągu kilku minut od zakupu. Wyjątkiem jest zakup dokonany na odległość (przez telefon, internet), gdy klient nie miał możliwość dotknięcia, przymierzenia, obejrzenia towaru z bliska, lub zakup dokonany poza lokalem przedsiębiorstwa.
Mało tego ludzie coś tutaj jeszcze bredzą o paragonach, co także prawdą nie jest. Jeśli już dokonaliśmy zakupu w sposób umożliwiający nam zwrot i zobowiązujący sprzedawcę do jego przyjęcia, to paragon wcale potrzebny nam nie jest i mamy na to 14 dni. A wynika to z takiego prostego faktu, że sprzedawca ma obowiązek przechowywania kopii paragonu.
Zanim zaczniesz komuś doradzanie wizyt u rzecznika praw konsumenta upewnij się czy przypadkiem nie piszesz głupot.
Jedna poprawka do tego co piszesz. Musisz mieć dowód zakupu, a najczęściej jest to właśnie paragon. Jeżeli brałeś na fakturę to są one połączone z Twoimi danymi i przechowywane przez sklep, więc nawet nie musisz go posiadać, aby udowodnić zakup. Dowód zakupu musisz jednak przedstawić, nie musi nim być paragon, może być zdjęcie ze sprzedawcą jak wręcza Ci zakupiony przedmiot przykładowo.
Poprawka do twojej poprawki:) Jeżeli nie mamy dowodu sprzedaży wystarczy oświadczenie Klienta.
Możesz oddać towar w ciągu kilku dni. Jest taki przepis od niedawna, parę razy już z niego korzystałem.
Zwrotów nie ma. Jeżeli już to widocznie tak w firmie jest ustalone, lub dobra wola sprzedawcy.
Idz do rzecznika konsumentow w starostwie dowiesz sie wdzystkiego zwroty są
Zapraszam do lektury http://www.reserved.com/pl/pl/returns-stores
§3
1. Każdemu Konsumentowi umożliwia się dokonanie zwrotu bądź wymiany towaru zakupionego w Salonie sieci Reserved
w terminie do 30 dni od dnia dokonania zakupu (tzn. od dnia następnego od daty ujawnionej na paragonie fiskalnym / Fakturze VAT jako daty sprzedaży) na zasadach wskazanych w Regulaminie. Po upływie ww. terminu nie ma możliwości zwrotu towaru.
2. Zwrotowi bądź wymianie podlega towar, który:
a. nie nosi śladów użytkowania;
b. nie został w żaden sposób uszkodzony;
c. posiada oryginalnie przymocowane wszelkie stałe oznaczenia, w szczególności nie uszkodzone etykiety i metki,
w które Sprzedawca zaopatrzył towar oraz które nie noszą śladów usuwania czy ponownego przymocowania,
d. stroje kąpielowe jeżeli posiadają nieuszkodzone wkładki zabezpieczające (dół kąpielowy)
e. znajduje się w oryginalnym nienaruszonym opakowaniu, jeżeli w takie opakowanie był zaopatrzony;