do tych zusów to powinien najwyższy nik wkroczyć ,ale............................?
Skoro bankrutowały całe państwa to dlaczego nie może tego zrobić ZUS.Wszyscy negujący tą możliwość będą najgłośniej krzyczeć kiedy dostaną emeryturę o np.40% mniejszą.
" NAGRODY w ZUS za 2012 r. 212 mil. śr 4500 na urzędnika "
w wiadomościach 2 dni temu.
Dokładnie tak, demografii się nie oszuka i dla obecnego systemu ubezpieczeń nie ma ratunku. Nie ma możliwości żeby ze składek bieżących pokrywać tyle starych zaległości.
Szkoda że teraz już nic się nie poradzi, nawet podnoszenie wieku emerytalnego nie pomoże(może kilka lat przedłuży wegetacje ZUSu). Jedyną szansą była całkowita reforma, którą należało przeprowadzić 20 lat temu, kiedy nie mieliśmy problemów demograficznych.
Jeżeli ktoś widzi inną możliwość, to żyje marzeniami, a nie liczbami, których się nie da oszukać.
Odnośnie @pismena, to broni ZUSu bo się boi że ludzie przestaną składki płacić, a on przestanie dostawać emeryturę.
ostatnio 100miliow zlotych poszlo na premie dla pracownikow zusu wiec chyba nie maja tak zle.
zus to zlodzieje i tyle przeliczajac wplacane pieniadze do zusu i odejmujac od nich wyplacane zawsze jest bilans dodatni ale ktos na premie musi miec.
ale wypisujecie głupoty ,ze sie słuchac niechce.ile ludzi pracuje w polsce na czarno ,umowy smieciowe i inne .czy za te osoby wpwaja składki do zusu.kiedys zus był bogata firma ,panstwo porzyczało pieniadze.ciekawa jestem z czego ten zus ma płacic przyszłe emerytury.
I ci co zaczeli odkładać 10 lat temu coś już maja z tego, ja jestem bardzo zadowadowolona wyciągnęłam i na lokatę wpłaciłam i % rośnie, moim dzieciom pozakładałam długoletnie fundusze emerytalne i narazie czekam...