Został tylko miesiąc na podjęcie decyzji odnośnie pozostania w OFE czy przejścia do ZUS. Jakie Wy podjęliście decyzje? Co lepsze i dlaczego?
Jeśli chodzi o wybór to powinien być jasny. Trzeba ulokować swoje pieniądze tam gdzie mamy gwarancję wypłacenia emerytur. Takie gwarancji nie stanowią słowa premiera, że tylko w ZUSie mamy pewną emeryturę bo OFE mogą zbankrutować. BZDURA TOTALNA! Za OFE stoją potężne banki zagraniczne z obcym kapitałem. ZUS to natomiast nieudolna spółka państwowa, kierowana przez polityków, którzy odpowiednimi ustawami mogą zabrać sobie grube miliony tak jak stało się stosunkowo niedawno. Dodatkowo pieniądze tam nie procentują więc następuje jedynie ich strata. Pokolenia niżu demograficznego już wchodzą w dorosłe życie i niedługo dojdzie do tego, że więcej będzie wypłacanych emerytur niż odprowadzanych składek. ZUS będzie tracił pieniądze i to on upadnie ponieważ nie ma żadnego mocnego zabezpieczenia. No chyba, że zmniejszy administracje (która w ZUSie jest rozrośnięta do niespotykanych w żadnych firmach i instytucjach na całym świecie rozmiarów) i sprzeda te piękne, wielkie budynki, które z ostatnim czasie tak ochoczo skupują i modernizują. Może uda się im z tego wycisnąć parę emerytur na jakieś 2 lata...
Nie słuchajcie Tuska, który okłamuje was w sprawie ZUS i OFE tak samo jak w każdej innej sprawie. ZUS nie daje najmniejszej gwarancji wypłacalności emerytur, w przeciwieństwie do OFE.
Niedawne nagrania z podsłuchu dotyczące wypowiedzi (opinii) min. Rostowskiego o systemie emerytalnym chyba zamykają temat.
Wybor jest jasny i dzieki zmianie prawa masz mozliwosc decydowania, a nie korzystania z Ofowego miodu na przymus
Emerytur nikt nie będzie miał więc wyboru nie ma praktycznie żadnego.
Polecam artykuły:
http://krzysztofnyrek.pl/tag/ofe/
Jak ktos nie jest za bardzo w temacie zus i ofe.
i zus zabiera swoją prowizję i ofe swoją .ofe jest dysponentem składek i lokuje je tam gdzie chce -a w razie złego ulokowania i tak gwarantem jest państwo bo obce banki zawsze się wypna -co widać po ubezpieczeniach ,bo to jedno z drugim zazwyczaj zwiazane .Składki płacic na ubezpieczenie to tak ale wypłacic odszkodowanie to juz nie ,bo tu x nie ma a tu nie podkreślono tego czy owego ...
Ja zostaję w ofe. Jest to tak niewielki procent moich odprowadzanych składek, ale przynajmniej mam nadzieje, że cos pieniążki zarobią, a jeśli mi sie zejdzie z tego świata to póki co dziecko coś weźmie. I tak 10 lat przed emeryturą pójdą do ZUS. O czym tu deliberować, to nie 50 %, nawet nie 20 a coś koło 2% . To nic
Mówienie że potężne banki to akurat strzał w stopę i żaden argument :) Patrz Lehman Brothers :)
zależy ile legalnie zarabiasz-jeśli 1680 brutto to ZUS jeśli 4000 brutto to odkładaj sobie w trzecim filarze
Przeanalizowałam i ponad tydzień temu wybrałam OFE +ZUS, z nadzieją, że to db wybór. Tylko ZUS to zbyt duże ryzyko wedlug mnie ale powodzenia w dokonaniu wyboru.
Do okradania ludzi to oni są specjalistami. Podnieśli wiek emerytalny żeby niewielu dożyło do emerytury.
fakt - % składki jaki będzie odprowadzany do OFE jest bardzo znikomy natomiast ja wybrałem OFE i moja żona również a to dlatego żeby tacy jak Pan Premier Donald wiedzieli, że nie wszyscy wierzą w te ich bajki.
Platf(us)ormie rzekomo obywatelskiej już dziękujemy !!!!
Jak bym mógł to bym wszystko wpłacił do OFE.