Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

ZUS czy OFE?

Ilość postów: 20 | Odsłon: 2525 | Najnowszy post
  • ZUS czy OFE?

Został tylko miesiąc na podjęcie decyzji odnośnie pozostania w OFE czy przejścia do ZUS. Jakie Wy podjęliście decyzje? Co lepsze i dlaczego?

Gość
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: ZUS czy OFE?

Jeśli chodzi o wybór to powinien być jasny. Trzeba ulokować swoje pieniądze tam gdzie mamy gwarancję wypłacenia emerytur. Takie gwarancji nie stanowią słowa premiera, że tylko w ZUSie mamy pewną emeryturę bo OFE mogą zbankrutować. BZDURA TOTALNA! Za OFE stoją potężne banki zagraniczne z obcym kapitałem. ZUS to natomiast nieudolna spółka państwowa, kierowana przez polityków, którzy odpowiednimi ustawami mogą zabrać sobie grube miliony tak jak stało się stosunkowo niedawno. Dodatkowo pieniądze tam nie procentują więc następuje jedynie ich strata. Pokolenia niżu demograficznego już wchodzą w dorosłe życie i niedługo dojdzie do tego, że więcej będzie wypłacanych emerytur niż odprowadzanych składek. ZUS będzie tracił pieniądze i to on upadnie ponieważ nie ma żadnego mocnego zabezpieczenia. No chyba, że zmniejszy administracje (która w ZUSie jest rozrośnięta do niespotykanych w żadnych firmach i instytucjach na całym świecie rozmiarów) i sprzeda te piękne, wielkie budynki, które z ostatnim czasie tak ochoczo skupują i modernizują. Może uda się im z tego wycisnąć parę emerytur na jakieś 2 lata...

Nie słuchajcie Tuska, który okłamuje was w sprawie ZUS i OFE tak samo jak w każdej innej sprawie. ZUS nie daje najmniejszej gwarancji wypłacalności emerytur, w przeciwieństwie do OFE.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: ZUS ? raczej OFE

Niedawne nagrania z podsłuchu dotyczące wypowiedzi (opinii) min. Rostowskiego o systemie emerytalnym chyba zamykają temat.

Gość_Wojtek_68
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 6

Odp.: ZUS czy OFE?

Wybor jest jasny i dzieki zmianie prawa masz mozliwosc decydowania, a nie korzystania z Ofowego miodu na przymus

pismen
        Zgłoś
        Odpowiedz

Emerytur nikt nie będzie miał więc wyboru nie ma praktycznie żadnego.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Takie same banialuiki opowiadano 20 lat temu. Daruj sobie

pismen
            Zgłoś
            Odpowiedz

OFE

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

Polecam artykuły:

http://krzysztofnyrek.pl/tag/ofe/

Jak ktos nie jest za bardzo w temacie zus i ofe.

Gość_boombastic
        Zgłoś
        Odpowiedz

i zus zabiera swoją prowizję i ofe swoją .ofe jest dysponentem składek i lokuje je tam gdzie chce -a w razie złego ulokowania i tak gwarantem jest państwo bo obce banki zawsze się wypna -co widać po ubezpieczeniach ,bo to jedno z drugim zazwyczaj zwiazane .Składki płacic na ubezpieczenie to tak ale wypłacic odszkodowanie to juz nie ,bo tu x nie ma a tu nie podkreślono tego czy owego ...

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Ja zostaję w ofe. Jest to tak niewielki procent moich odprowadzanych składek, ale przynajmniej mam nadzieje, że cos pieniążki zarobią, a jeśli mi sie zejdzie z tego świata to póki co dziecko coś weźmie. I tak 10 lat przed emeryturą pójdą do ZUS. O czym tu deliberować, to nie 50 %, nawet nie 20 a coś koło 2% . To nic

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

Mówienie że potężne banki to akurat strzał w stopę i żaden argument :) Patrz Lehman Brothers :)

Gość_____________________
        Zgłoś
        Odpowiedz

zależy ile legalnie zarabiasz-jeśli 1680 brutto to ZUS jeśli 4000 brutto to odkładaj sobie w trzecim filarze

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 14

Przeanalizowałam i ponad tydzień temu wybrałam OFE +ZUS, z nadzieją, że to db wybór. Tylko ZUS to zbyt duże ryzyko wedlug mnie ale powodzenia w dokonaniu wyboru.

Gość_emer
      Zgłoś
      Odpowiedz

Do okradania ludzi to oni są specjalistami. Podnieśli wiek emerytalny żeby niewielu dożyło do emerytury.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

ja zostalem w ofe

zgaga
          Zgłoś
          Odpowiedz

fakt - % składki jaki będzie odprowadzany do OFE jest bardzo znikomy natomiast ja wybrałem OFE i moja żona również a to dlatego żeby tacy jak Pan Premier Donald wiedzieli, że nie wszyscy wierzą w te ich bajki.

Platf(us)ormie rzekomo obywatelskiej już dziękujemy !!!!

Gość_oj tam
            Zgłoś
            Odpowiedz

Dzieki ostatniej zmianie masz taka mozliwosc, ze mozesz wybierac. A co wybrales to juz Twoja prywatna sprawa nie polityka

pismen
              Zgłoś
              Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 19

Jak bym mógł to bym wszystko wpłacił do OFE.

Gość_pozdro
      Zgłoś
      Odpowiedz
1 post w tym wątku został wyłączony z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tym postem.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Salon Kosmetyczny Agata Żelazowska
Branża: Kosmetyczne salony
Dodaj firmę