wiem ze gina i to nie od dzis tylko do nas przylatują tylko sa codziennie odstraszane i w tym sek cały.....moze klub gaja nam pomoze
Rozumiesz przylatuja maja piekne gniazdo,dzieci sie ciesza,no ale nie długo bo niestety nie ma sie kto tym zajac....
Bociany nie należą do "rzadkich gatunków".
MOZE klub Gaja lub pobliscy Ekolodzy,Urzad Gminy-ochrona srodowiska,radni,sołtysi,dzielnicowi,Animalsi,wszelkiego rodzaju mass-media-powinni sie ta sprawa zajac szanowni Panstwo-sa prawa człowieka sa tez prawa zwierzat...a wiemy ze sprawa znana nie od dzis...........
Wystarczy sie przejechac do Kazimierza Dolnego tam to dopiero dbaja o Bocianki które niejednokrotnie maja gniazdo przy posesji czasem wrecz na posesji ludzie szanuja te skadinad rzadkie gatunki ptaków...docenmy i my....
Moze NOWE WŁADZE OCALA TO GNIAZDO????:)
Poczekamy zobaczymy moze cos sie ruszy w tej kwestii jesli nie bedziemy działac
Prosze obserwowac gniazdo czy sie pojawia?????juz w zasadzie powinny byc.......
Jak w naszym kraju mogą komuś przeszkadzac bociany! Oj, zginie nasz naród.
Cóż, w świecie zwierząt są te dzikie i wśród ludzi też
Dziś przyleciały na Romanów ,całe duże stado było tam na łące.Klekotały jak nigdy,taki odgłos jak by ktoś kijem o kij uderzał.Lądowały przed wieczorem jak byłam z psem na spcerze,na stałe chyba zostaną u nas.
Jak fajnie:)jeszcze nie widziałem w tym roku mysle ze powinny lada dzien przyleciec zawsze maja siedzibe w CHmielowie i na Rudce koło ulicy to taki miły widok,jestesmy do nich jakos tak przywiazani wkoncu BOCIAN TO PODOBNO SZCZESCIE WIEC CZEKAMY:):)
Z taką tyle róznica ze w CHmielowie sa wspniale przyjmowani przez mieszkancow i przez panstwa u których na posesji maja wspaniałe gniazdo az przyjemnie,i miło popatrzec ,niestety na Rudce jednemu panu przeszkadzaja i nie sa juz tak mile widziane,abstrachujac od tego ze reszta mieszkanców jest za tym zeby w naszej miejscowosci były,bocian zwiastujacy wiosne jest naprawde optymistycznym dodatkiem naszego krajobrazu...oko cieszy....
Wiesc niesie ze o jedna osobe gniazdo ma byc przeniesione:(i tak sobie mysle ze moze i dobry pomysł ale czy bociany zechca pójsc na nowe miejsce????i póki jeszcze nie przyleciały to trzeba to zrobic jak najszybciej....
JA TO BYM TEGO PANA wysiedlił a nie bociany....zeby o jednego gniazdo przenosic smiech na sali,przeciez nie na jego terenie sa wiec co mu do tego,podatek od nich płaci czy co do j....cholery
Trzeba szybko uciekać z tym gniazdem aby uratować następne bociany, przecież z tymi nowymi to samo zrobi jeżeli przylecą. Jestem pewny że mu los odpłaci i to z nawiązką.
Ale nierozumiem jednej rzeczy zeby jeden mieszkaniec decydował za ogół?????ja to bym zrobił tak ze oki przenosimy gniazdo ale z tego tytułu pan który do tego sie przyczynił bedzie co miesiac płacił podatek hehe i wreszcioe sie moze uspokoi