Bocian na gnieździe przynosi szczęście domowi, na podwórku którego gniazduje. To jest znana myśl ludowa,pielęgnowana od wieków w Polsce. Każdy gospodarz marzył o tym, by bociany gniazdowały na jego posesji. Dbał o ich gniazdo w zimie, pomagał, czasem karmił. Gdy bocian nie przyleciał do gniada na nastepny rok, traktowano jako zły omen i uważano, że nieszczęście spotka rodzine i obejście. Bocian, to w Polsce symbol szczęścia i powodzenia dla gospodarstwa i gospodarza, u którego zagniazdował.
Mam nadzieję że tego podłego człowieka spotka zasłużona kara. Bociany są pod ochroną.
Zgłosił ktoś do Urzędu, czy na policję, że bociany zniknęły?
Każdej wiosny czekałam kiedy przylecą:) wstydż się niedobry człowieku
dziś policja była u niego i go spisywała czyli forum zadziałało
Od kilku lat codziennie jeżdżę do pracy tą drogą, nawet jak w nocy po drugiej zmianie wracałam to oczy same lecą na gniazdo, a tam pusto, tyle kilometrów do domostwa takiego drania leciały,wiosnę przynosiły, a ten je po staropolsku przyjął, łobuz wstrętny, że biedne musiały koło oprawcy zamieszkać. Takiemu to teraz tylko dom zabrać tak jak on im zabrał. Tylko żeby go odpowiednia kara spotkała. A tak a pro po to wielkie dzięki dla założyciela tego wątku, są jeszcze mądrzy ludzie, DZIĘKUJEMY!
pod warunkiem, że mu udowodnią lub znajdą się świadkowie
21.42 tylko żeby się tak stało i żeby mu udowodnili.
Czy coś wiadomo na temat zniknięcia tych bocianków?
Dziś rano ok 6.40 jechałem i widziałem w gnieździe jednego Bociana. Więc wydaje mi się, że wróciły.
Potwierdzam, dziś bociany wróciły :) tylko ciekawe na jak długo.. mam nadzieje, że ten pan się opamięta.
jechałam o 5.40 nie było i o 15.00 też nie było:(
Na miłość boska,co się z tym narodem porobiło!?Pamiętam te boćki z Rudki.Ten człowiek,co je sprzatnał to jakiś psychol.Odpowiednie służby powinny się tym zająć!!!!!!!
Hej.... jak sprawa z bocianami? Dawno tamtędy nie jechałam, ale zawsze mi się serce raduje jak je widzę...
Niewiele tych pięknych ptaków zostało, a jeszcze jacyś emocjonalni psychopaci w Polsce je tępią.
Jak ktoś widzi co eskalacje głupoty i sadyzmu wobec zwierząt, proszę zgłaszajcie tam gdzie trzeba...
bociany cały czas wracają ale są skutecznie płoszone..
Nagrajcie filmik i zgłoście i wyślijcie na kontak24. Niech cała Polska zobaczy tego człowieka!