czy zna ktoś rodziców dzieci z zespołem Aspergera? jak wygląda zachowanie waszych dzieci, gdzie stawialiście diagnozę
ja mam dziecko z podejrzeniem aspargera,diagnoza byla robiona w Warszawie,czekam wlasnie na telefon,sama jestem ciekawa jak wyglada zachowanie innych dzieci.
nie zna się na żartach , powtarza czyności ma dziwne zainteresowania, zna dużo dat, zamyślony, nerwowy.
każde dziecko z aspi jest inne, niby sa takie ogólne wyznaczniki, ale zawsze jest to ..ale. głównie takie dzieci są nerwowe sztywe w zachowaniu i sytacji jesli jest piątek i w piątek obiecasz mu plac zabaw a nei dotrzymasz słowa to będe to dla niego wielki zawód i szok. wiele z tych dzieci ma zaburzeń z SI w związku z tym, reagują często nie adekwatnie do sytuacji. mają duże problemy emocjonalno-społeczne i to jest główny problem Aspich..
Ja mam dziecko z Zespołem Aspergera. Jeśli podasz jakiś kontakt, możemy wymienić doświadczenia.
A gdzie można zdiagnozować Asp.? Chodzi mi o konkretne namiary na specjalistów. Wiem, że w przedszkolu nr 12 jest jakieś stowarzyszenie Promyk, ale jeszcze nie dzwoniłam.
diagnozowac to tylko w Warszawie,tutaj wiekszosc lekarzy nie wie co to jet.Polecam drKolakowskiego.
Też mam dziecko z ZA ; diagnoza w Warszawie w Instytucie Psychiatryczno- Neurologicznym . Drogie mamy dzieci z ZA może byśmy się tak gdzieś spotkały i pogadałły
ogólnopolski ośrodek terapii behawioralnej Kraków diagnoza za darmo.
w naszych okolicach nie ma sensu bardzo chodzić gdziekolwiek ponieważ wiedza jest nie wielka na ten temat...może inaczej Ty chcesz pomocy już, a oni będą kazali Ci czekać
Dziękuję za namiary. Chyba do doktora Kołakowskiego spróbujemy się umówić.
Diagnoza jest wieloetapowa, potrzeba kilku wizyt w wybranej placówce. Stawiana jest przez zespół: psycholog, pedagog, lekarz specjalista psychiatra. Oczywiście diagnoza, to papier potrzebny do wydania orzeczenia o kształceniu specjalnym, (też papier, który jest w dokumentach, ale często nie stanowi o uzyskaniu właściwej pomocy w szkole)wydawanym w Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej właściwej terytorialnie do miejsca zamieszkania. Najważniejsze jest zrozumienie dziecka, wiedza o jego trudnościach i problemach, oraz jak najszybsze znalezienie pomocy ze strony osób znających problem. Życzę wytrwałości, cierpliwości, zrozumienia oraz wiele miłości, szczególnie w kontekście zbliżającego się Dnia Matki. Wyjątkowe matki wyjątkowych dzieci to my: Matki dzieci z autyzmem (bo ZA to też autyzm, choć trochę lżejszy)
http://www.centrum-terapii.pl/asperger-warszawa/
http://zespol-aspergera.info/gdzie-szukac-pomocy
Centrum Terapii Promitis
ul. Garibaldiego 4 lok. 2P; 04-078 Warszawa, tel. (22) 810 63 90; 791 769 069
ul. Pustelnicka 13a, 04-170 Warszawa, tel. (22) 810 63 90; 791 769 069
ul. Skwer Księdza Kardynała Stefana Wyszyńskiego 5 lok. U -1, 01-015 Warszawa, tel. (22) 810 63 90; 791 769 069
ul. Rembielińska 20 lok. 157, 03-352 Warszawa, tel. (22) 810 63 90; 791 769 069
ul. Cmentarna 17, 03-524 Warszawa, tel. (22) 619 50 69; 796 090 762