Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Zdrowe odżywianie

Ilość postów: 31 | Odsłon: 2409 | Najnowszy post | Post rozpoczynający
            • Odp.: Zdrowe odżywianie

              antyNwo
              Zgłoś
              Odpowiedz
              • Odp.: Zdrowe odżywianie

                Obniżenie poziomu inteligencji (ryc. 11.17)/Zatrucie rtęcią/Zanieczyszczenie środowiska/Plomby amalgamatowe

                Wykorzystanie rtęci na skalę przemysłową jest najważniejszym źródłem zanieczyszczenia środowiska, wynosi bowiem 25 000-150 000 ton rocznie. Największe stężenie tego pierwiastka występuje na ogół w łupkach węglowych i bitumicznych oraz w zasadowych skałach krystalicznych. Najczęstszą postacią spotykaną w przyrodzie są połączenia dwuwartościowe (Hg-S - cynober). Zawartość rtęci w węglu może dochodzić do 8,5 mg/kg, a pyle kominowym z elektrociepłowni do 18 mg/kg, a w ropie naftowej ponad 20 mg/kg. Zawodowa ekspozycja na pary rtęci metalicznej stanowi ciągle główne zagrożenie dla zdrowia ludzi. Ponad 50 zawodów stwarza zagrożenie w wyniku kontaktu ze związkami rtęci. Najbardziej narażeni zawodowo na działanie par rtęci są pracownicy zatrudnieni w przemyśle wydobywczym, w produkcji chloru i ługu metodami elektrolitycznymi, przy produkcji barwników, fungicydów. Źródłem rtęci zanieczyszczającej środowisko jest spalanie produktów ropy naftowej i węgla, np. w sąsiedztwie elektrowni węglowej może spowodować rocznie ok. 400 g/h. W przyrodzie krążenie rtęci pochodzenia naturalnego w postaci pary ma istotny wpływ na jej zawartość w glebie i w wodzie.

                Rtęć elementarna, znajdująca się w wodzie deszczowej, tworzy związki po utlenieniu do rtęci dwuwartościowej. Zarówno w wyniku reakcji chemicznych, jaki pod wpływem czynników biologicznych, a zwłaszcza aktywności bakterii, w osadach zbiorników wodnych powstają związki metylo- (CH3Hg+) i dimetylorteciowe (CH3)2Hg. Zidentyfikowano 2 biochemiczne szlaki metylacji rtęci: jeden z udziałem tlenu, drugi bez jego udziału. Proces ten dotyczy metylacji nieorganicznej rtęci przez metylokobalaminę, substancję wytworzoną przez mutagenne bakterie, przebiega bez udziału enzymów. W przypadku metylacji z udziałem tlenu, proces ten zachodzi na poziomie komórkowym z udziałem enzymów. Metylacja rtęci znacznie zwiększa zdolność pokonywania bariery biologicznej dla tych substancji. W związku z tym w organizmach morskich, a szczególnie rybach, znajduje się głównie metylortęć.

                Wchłanianie metylortęci przez rybę odbywa się przez oskrzela oraz z pokarmem. Ponieważ biologiczny okres półtrwania w organizmie ryb wynosi kilkaset dni, dlatego zawartość tych toksycznych związków w rybach starszych jest większa. W rybach drapieżnych stężenie metylortęci może przekraczać 1 mg/kg masy ciała. Stosowanie niektórych pestycydów, a głównie zapraw nasiennych, powodowało dodatkowe wprowadzanie do gleby rtęci. Rtęć jest stałym składnikiem ścieków komunalnych, których stosowanie do nawożenia gleb stanowi duże zagrożenie włączenia tego metalu do produktów odżywczych. Wody pitne mogą zawierać do 300 ng Hg/dm3, a w rejonach wysoko uprzemysłowionych może dochodzić do 700 ng/dm3.

                Nagromadzenie rtęci w żywności pochodzenia morskiego i lądowego stwarza ryzyko dla człowieka, głównie przez spożywanie ryb, a zwłaszcza tuńczyków, kranów, ślimaków oraz ptactwa łownego z terenów, gdzie stosowane są fungicydy. Emisja przemysłowa związków rtęci do zatok oceanicznych i rzek Japonii w latach pięćdziesiątych spowodowała śmiertelne zatrucia u ludzi na skutek spożywania ryb zawierających metylortęć. Stężenia rtęci u większości ryb słodkowodnych i oceanicznych są poniżej 0,2 mg/kg. Toksykologia Współczesna, prof. dr hab. farm. Witold Seńczuk, Warszawa 2016

                antyNwo
                Zgłoś
                Odpowiedz
                • Odp.: Zdrowe odżywianie

                  NO ALE! W SZCZEPIONKACH? SAMO ZDROWIE!

                  antyNwo
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                  • Odp.: Zdrowe odżywianie

                    Najwidoczniej był Pan zaszczepiony wielokrotnie i skutki po latach się objawiły

                    Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                    • Odp.: Zdrowe odżywianie

                      Dlaczego co niektórzy są tak odporni na wiedzę?

                      Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
                      • Odp.: Zdrowe odżywianie

                        ZABÓJCZE FRYTKI Z MC DONALDS Na liście 19 składników są: dimetylopolisiloksan, forma silikonu, tert-butylohydrochinon (TBHQ), substancja chemiczna na bazie benzyny, i uwodorniony olej sojowy, który jest produkowaną formą tłuszczów trans...

                        https://wolna-polska.pl/wiadomosci/zabojcze-frytki-2018-01

                        antyNwo
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                        • Odp.: Zdrowe odżywianie

                          !!!!!!

                          Gość_Matylda
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 29

                          Odp.: Zdrowe odżywianie

                          Tak sie zastanawiam czy nie jesteś pewnym gościem, którego znam i który ma fiola na punkcie teorii spiskowych głównie związanych z jedzeniem i szczepionkami. On trochę ma nie po kolei w głowie

                          Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Odp.: Zdrowe odżywianie

                          Ten gość miałby być z Ostrowca?

                          Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 31

                          Odp.: Zdrowe odżywianie

                          Mógłbyś zdradzić pierwszą literę imienia, bo chyba wiem o kim mówisz? No, niezły świr. Dzień bez spisku i kosmitów, to dzień stracony. Nie słucha rozmówcy tylko gada i gada.

                          Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Odp.: Zdrowe odżywianie

                          Pesymistyczne strasznie.

                          Gość_rosa
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 33

                          Odp.: Zdrowe odżywianie

                          14:10 to chyba piszecie o naszym spiskowcu antynwo.!!! widać że z nim coś jest nie tak nie przyjmuje tego co siebie niego mówi tylko cały czas swoje wiedzy naukowej zero tylko cały czas spiski i nic więcej normalne fakty do niego nie docierają.

                          Gość_Anty b.
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
3 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Magdalena Bęben Design
Branża: Biura projektowe
Dodaj firmę