Proszę o udzielenie informacji jakie są koszty(kwoty) pracodawcy przy zatrudnieniu za minimum.Interesują mnie koszty poniesione na ZUS,podatek,etc.
Z góry dzięki za udzieloną pomoc.Nie jestem zainteresowany wypłatą ,,na rękę'',tylko chciałbym wiedzieć jakie ponosi on koszty związane z moim zatrudnieniem(bez ubrań roboczych,etc).
@Pracownik - "koszty związane z zatrudnieniem" są znacznie wyższe. Ty pytasz o koszty płacowe.
1600 zł w tym zus 219,36;+zdrowotne 124,26;podatek 75 zl Pracownik do ręki 1181,38zł. Prócz tego pracodawca musi zapłacić ZUs ok330zł zależy jak płaci składkę zdrowotną.
1 181,38 netto -> 1 600,00 brutto -> 1 931,84 brutto brutto (całkowity koszt pracodawcy - oczywiście to tylko składniki płacowe).
Ja pytam o koszty jakie ponosi Pracodawca w związku z zatrudnieniem za minimum-
-same koszty ZUS,podatki,etc(bez wypłaty dla Pracownika).Mówiąc prościej opłaty Pracodawcy bez wypłaty dla Pracownika.
Rany , no odejmij sobie to co dostajesz do ręki czyli netto : 1181,38 od kosztów całości czyli brutto brutto : 1931,84 . Za trudne ? 1931,84 - 1181,38 = 750,46 . To są koszty płacowe . Rzeczywiste trzeba powiększyć o koszt szkoleń BHP , ppoż , badań okresowych , ewentualnie ubezpieczenia i inne.
dlatego lepiej pracowac na czarno (podwojny vat i tak placicie w produktach i uslugach), panstwo polskie zabiera wam jakies 60-70 % waszej pracy. odlozyc na wyjazd i stad jak najszybciej uciekac - powodzenia !!!
Bardzo dobrze napisane. Obecny rząd robi wszystko aby bardziej opłacało się pracować na czarno niż legalnie. Niedługo dojdzie do tego, że osoba pracująca legalnie będzie wyśmiewana i szykanowana. A wy nadal głosujecie na tych samych oszołomów.
A jak się pochorujesz to kto zapłaci za Twoje leczenie u lekarza albo co gorzej w szpitalu? Z własnej kieszeni wyjmiesz tysiące czy może z ubezpieczeniem podczepisz się pod MOPS lub inną instytucje i zapłaci każdy inny uczciwie pracujący? Chcesz pracować na czarno, to chociaż opłacaj to zdrowotne samodzielnie (bo można), a nie żyj na koszt podatników, bo dzięki temu właśnie jest ciągle gorzej.
9.26 - jak dadza minimum 4900 na reke (tak jak jest to w innych krajach unii), to z usmiechem na twarzy sam sobie oplace zdrowotne (i tak do specjalisty bede stal ponad pol roku), a tak to bede pracowal na czarno i podisywal liste w PUP zeby mi oplacali to zdrowotne (podatki na fundusz i tak juz place w produktach i uslugach, to ciagle im malo? po co maja zabierac mi i tak z marnej pensji). Wezcie sie lepiej za zredukowanie bezproduktywnej ilosci urzedasow, zobaczysz ile tam by bylo oszczednosci a nie na paru osobach ktore pracuja na czarno. A ty plac na zus dalej, bedziesz widzial emeryture taaaa.
Złodziej zawsze będzie złodziejem i zawsze znajdzie jakieś usprawiedliwienie.
Masz na myśli siebie czy tuska i rostowskiego?
No właśnie, a ja płacąc ponad 1000 zł składek na ZUS z własnej działalności i na własne ubezpieczenie muszę płacić również na takich oszustów, którzy swoją pracę na czarno usprawiedliwiają w różny sposób. Szara strefa w naszym kraju wg różnych danych wynosi ok. 26%, więc nie jest to takie "parę osób". Summa summarum - chcesz pracować na czarno - pracuj jeśli tak wygodniej, tylko nie licz na opiekę zdrowotną od państwa i nie wyciągaj łapy po pieniądze z zasiłków. Wszystkie takie cwaniaczki są wygodne - za ubezpieczenie zapłaci ktoś inny tylko nie ja, wezmę więcej pod stołem i będę się śmiał że robię wszystkich uczciwie pracujących i płacących podatki w bambuko. A jak chcesz się uniezależnić emerytalnie od ZUS to wpłacaj pieniądze na prywatne ubezpieczenie.
Gościu 4:28 gdyby nie ta szara strefa to nasza gospodarka dawno by padła. Zauważ, że te pieniądze są później wydawane, więc i opodatkowane. Napędzają biznes innym, gdyby nie to byłaby tragedia przy takim zarządzaniu jakie mamy obecnie w naszym kraju!
Tak tak, podawaj kolejne przykłady dla usprawiedliwiania oszustw innych. To nie zmieni faktu że jedni płacą uczciwie ciężko zarobione pieniądze, a drudzy oszukują żerując na tych pierwszych i śmiejąc się uczciwie pracujących. Patrząc na to z innej strony, gdyby nikt nie oszukiwał i płacił wszystko uczciwie, to może podatki i składki byłyby niższe. Co do złego zarządzania w naszym kraju trudno się nie zgodzić niestety, ale to temat na inną dyskusję.
W naszym narodzie jeszcze pomstuje mentalność z poprzedniego ustroju, w którym trzeba było kombinować żeby coś mieć, kogoś oszukać i przerobić na szaro oraz podejście żeby wszystko rozkradać. I tak jest od samych szczytów społecznych po niziny i to się nie zmieni tak szybko, może za 20 lat.
opieke zdrowotna??? wez sie ogarnij i sam sobie idz do naszego szpitala zeby ci pogorszyli stan zdrowia.
Jakiekolwiek leczenie tylko prywatnie i bez kolejek a nie w przychodniach ktore i tak nic nie potrafia a na wizyty trzeba sie umawiac rok wczesniej
proszę http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sQoLRMLHm_g powiedzcie co o tym myślicie