Witam,
W ostatnim czasie zamknięto mój zakład pracy. Czy mogę dostać zasiłek dla bezrobotnych po 4 latach pracy? Ile jest takiego zasiłku? Czy dostanę również rodzinne na dziecko? Jakieś dofinansowanie do mieszkania? Dodam że jestem samotną matką wychowującą 14 latka.
A jaką miałaś umowę? Jeżeli była umowa o pracę to przysługuje 1 rok zasiłku. W tym przypadku praca udokumentowana w tej firmie to 4 lata, także przysługuje 80% zasiłku. W pierwszych 3 miesiącach wynosił on będzie 658,90 zł brutto (578,60 zł netto), w kolejnych miesiącach 517,40 zł brutto (463,83 zł netto). Na tyle mogę pomóc, niestety nie znam przepisów dotyczących rodzinnego i dofinansowań do mieszkania.
A i jeszcze dodam, że należy w 7 dni roboczych od dnia zakończenia pracy (udokumentowanego na świadectwie pracy) zarejestrować się w PUP aby dostać zasiłek.
17:37, prawo do zasiłku przysługuje osobie dla której w ciągu 7 dni po zarejestrowaniu w urzędzie pracy nie znajdzie się żadna oferta zatrudnienia, stażu lub nawet szkolenia, a nie, jak piszesz z tymi 7 dniami ;-) Ustawa nic na ten temat nie mówi.
A tak ogólnie to można jeszcze się starać o zasiłek rodzinny, jeżeli dochód na osobę w rodzinie nie przekracza - i tu nie pamiętam kwoty - ale coś ponad 500 zł.
Dzięki za informacje. Mam nadzieję że sobie jakoś poradzę z pomocą rodziny dopóki nie znajdę zatrudnienia. Serdecznie dziękuję za informacje.
Dofinansowanie do mieszkania również uzależnione jest od dochodu na osobę w rodzinie i od metrażu mieszkania. Jest także dofinansowanie do energii elektrycznej. Masz czas, to zorientuj się, jakie dokumenty należy wypełnić i czy Ci się te dodatki należą. Przy czym - nie wiadomo, czy się teraz załapiesz, bo chyba brany jest dochód z ostatnich 3 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku, więc to będzie jeszcze okres Twojej pracy, to i dochód będzie wyższy.