witam
ja pracowałam mniałam umowe od01-04-2010 do 31-10-2010 potem przerwe 6 miesiecy równe a potem znowu od 01-05-2011 do 31-10-2011 i chce sie dowiedziec czy mi sie nalezy zasilek prosze o podpowied
Z tego co mi wiadomo trzeba mieć rok pracy nawet z przerwami w 1,5 roku.Według mnie należy ci się zasiłek.
najprosciej bedzie jak odwiedzisz pup i zapytasz kogos kompetentnego
Rozwiązałam umowę o pracę za porozumieniem stron, zarejestrowałam się w UP i zasiłek przysługuje mi dopiero od maja. Mam pytanko może ktoś wie dlaczego taki długi termin?
Niżej masz link z wyjaśnieniem jak klikniesz na czekające na weryfikacje .
Generalnie zawsze tak było od kiedy są zasiłki ,lepiej było zapewne podpisać aneks do umowy i zmienić umowę na czas określony do 31 grudnia np .Po wygaśnięciu umowy możesz robić co chcesz .
Zrobiłaś błąd . . . Porozumienie stron sugeruje , że zgodziłaś się na to zwolnienie - czyli mogłaś teoretycznie pracować . Wtedy PUP "karze" takie osoby trzymiesięcznym oczekiwaniem na zasiłek . Zasiłek od razu jest w sytuacji , gdy zwalnia Cię pracodawca , lub wygasa Ci umowa o pracę . Oczywiście musisz mieć przepracowane minimum 12 miesięcy w ciągu 18 miesięcy .