Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Zakwas na chleb razowy

Ilość postów: 16 | Odsłon: 2550 | Najnowszy post
  • Zakwas na chleb razowy

    W przepisach kulinarnych przeczytałam, że zakwas na chleb razowy robi się przez co najmniej 4 dni. Można to jakoś przyspieszyć?

    Gość_.
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Zakwas na chleb razowy

      nieee

      Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 3

      Odp.: Zakwas na chleb razowy

      Nie ja robię przez 5 dni,tylko wtedy jest dobry

      Gość_kulka
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Zakwas na chleb razowy

        Szkoda. Myślałam, że w weekend upiekę swój pierwszy chleb :(. Trudno trzeba cierpliwie poczekać.

        Gość_.
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Zakwas na chleb razowy

          macie jakies sprawdzone przepisy na pyszny chlebus, łącznie z podstawą robienia zakwasu

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 6

      Odp.: Zakwas na chleb razowy

      Zakwas to macie w mięśniach. Chleb się robi na kwasie. Każdy piekarz wam to powie i Panie z Sanepidu też. Kwas na chleb to nic innego jak hodowla bakterii kwasu mlekowego na podkładzie (bazie) mąki żytniej (chociaż mi udało się ukwasić mąkę pszenną). Przy prowadzeniu kwasu należy pilnować, aby nam się nie wyrodził, czyli nie zestarzał za bardzo. Dlatego trzeba go odświeżać, czyli dodać trochę mąki żytniej i wody co kilka godzin. Kwas do ciasta na chleb dojrzewa 3 godziny w ostatniej fazie. Prowadząc, należy go stopniowo zagęszczać. Mnie osobiście słabo wychodził kwas z mąki razowej (bardziej się nadaje na żurki chyba), więc używałem kwasu z mąki żytniej 720 (?), a razową dodawałem do ciasta razem z pszenną. Razową trzeba wcześniej namoczyć (?) coś mi tak świta. Dobrze nie pamiętam, bo dawno z tym do czynienia miałem. Smacznego

      SCZ
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

      Odp.: Zakwas na chleb razowy

      można!!! idź do jakiejś piekarni i poproś o kawałek kwasu i na jego bazie zrobisz kwas na razowy.

      Gość_piekarz
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Zakwas na chleb razowy

        Ty piekarz z jakiej ty jestes planety ??? W której piekarni w Ostrowcu jeszcze urzywaja zakwasu ?? Moze w latach 70 -80 to tak ale nie teraz .

        czarek50
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Zakwas na chleb razowy

          ty Czarek - użyj słownika

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 10

          Odp.: Zakwas na chleb razowy

          ty czarek50 wyraźnie napisałem "piekarni" a nie fabryki chleba (bo takie są w Ostrowcu) i uwierz mi pracuję w piekarni bo są jeszcze takie ale na forum nie wypada reklamować! :)

          Gość_piekarz
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Zakwas na chleb razowy

            W Ostrowcu to są małe manufaktury a nie fabryki.Zobacz Inter-Europol Marki i Małopole.To są fabryki.I naprawdę na 100% używają kwasów żytnich i pszennych do produkcji.

            Gość_ppp
            Zgłoś
            Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

      Odp.: Zakwas na chleb razowy

      Ja kocham robić chleb, a zaczęłam po przeczytaniu wpisu na blogu fitness Fitspire. Cieszę się, że mnie zainspirował, bo cała rodzina się nim zajada: http://fitspire.pl/przepis-na-chleb-razowy.html

      Gość_Betralumpia
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Zakwas na chleb razowy

        Wcale nie trzeba biegać po piekarniach albo fabrykach chleba. Można to zrobić domowym sposobem jak to robiono onegdaj ;-) Może i więcej ,,zabawy" ale i więcej radości z tego, że zrobiło się samemu. Jeśli ktoś szuka inspiracji i porad to polecam taką stronkę:

        http://www.chleb.info.pl/

        Życzę ciekawej lektury i udanych wypieków :-)

        Sceptyk
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Zakwas na chleb razowy

          Mój pierwszy niestety nie wyszedł. Ale nie poddaję się. Dzisiaj nastawiam nowy zakwas.

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Zakwas na chleb razowy

            Kwasy przerabia sie tak jak napisał SCZ co kilka godzin. Moze branża nie moja ,ale widze jak chłopaki na piekarni to robią. No i w każdą niedzielę specjalnie ciastowy przyjezdza na zakład zeby przerobic kwas. NIE ZAKWAS.

            zenka
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Zakwas na chleb razowy

              100g przesianej maki razowej zytniej i 100g wody w temp, pokojowej, wymieszac w duzej misce i odstawic, ja odstawiam do piekarnika tam maja swiety spokój, na drugi dzien rano zamieszac, wieczorem dosypac 100g maki t,j, poprzednio i 100g wody, i tak przez 5dni, szóstego dnia popołudniumozemy piec

              PaniMilion
              Zgłoś
              Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:Dodaj firmę