W przepisach kulinarnych przeczytałam, że zakwas na chleb razowy robi się przez co najmniej 4 dni. Można to jakoś przyspieszyć?
Nie ja robię przez 5 dni,tylko wtedy jest dobry
Szkoda. Myślałam, że w weekend upiekę swój pierwszy chleb :(. Trudno trzeba cierpliwie poczekać.
macie jakies sprawdzone przepisy na pyszny chlebus, łącznie z podstawą robienia zakwasu
Zakwas to macie w mięśniach. Chleb się robi na kwasie. Każdy piekarz wam to powie i Panie z Sanepidu też. Kwas na chleb to nic innego jak hodowla bakterii kwasu mlekowego na podkładzie (bazie) mąki żytniej (chociaż mi udało się ukwasić mąkę pszenną). Przy prowadzeniu kwasu należy pilnować, aby nam się nie wyrodził, czyli nie zestarzał za bardzo. Dlatego trzeba go odświeżać, czyli dodać trochę mąki żytniej i wody co kilka godzin. Kwas do ciasta na chleb dojrzewa 3 godziny w ostatniej fazie. Prowadząc, należy go stopniowo zagęszczać. Mnie osobiście słabo wychodził kwas z mąki razowej (bardziej się nadaje na żurki chyba), więc używałem kwasu z mąki żytniej 720 (?), a razową dodawałem do ciasta razem z pszenną. Razową trzeba wcześniej namoczyć (?) coś mi tak świta. Dobrze nie pamiętam, bo dawno z tym do czynienia miałem. Smacznego
można!!! idź do jakiejś piekarni i poproś o kawałek kwasu i na jego bazie zrobisz kwas na razowy.
ty czarek50 wyraźnie napisałem "piekarni" a nie fabryki chleba (bo takie są w Ostrowcu) i uwierz mi pracuję w piekarni bo są jeszcze takie ale na forum nie wypada reklamować! :)
W Ostrowcu to są małe manufaktury a nie fabryki.Zobacz Inter-Europol Marki i Małopole.To są fabryki.I naprawdę na 100% używają kwasów żytnich i pszennych do produkcji.
Ja kocham robić chleb, a zaczęłam po przeczytaniu wpisu na blogu fitness Fitspire. Cieszę się, że mnie zainspirował, bo cała rodzina się nim zajada: http://fitspire.pl/przepis-na-chleb-razowy.html
Wcale nie trzeba biegać po piekarniach albo fabrykach chleba. Można to zrobić domowym sposobem jak to robiono onegdaj ;-) Może i więcej ,,zabawy" ale i więcej radości z tego, że zrobiło się samemu. Jeśli ktoś szuka inspiracji i porad to polecam taką stronkę:
Życzę ciekawej lektury i udanych wypieków :-)
Mój pierwszy niestety nie wyszedł. Ale nie poddaję się. Dzisiaj nastawiam nowy zakwas.
100g przesianej maki razowej zytniej i 100g wody w temp, pokojowej, wymieszac w duzej misce i odstawic, ja odstawiam do piekarnika tam maja swiety spokój, na drugi dzien rano zamieszac, wieczorem dosypac 100g maki t,j, poprzednio i 100g wody, i tak przez 5dni, szóstego dnia popołudniumozemy piec