W Polsce 20.03.2015, a więc w dzień rozpoczęcia astronomicznej wiosny nastąpi częściowe zaćmienie Słońca. Zakryte zostanie około 70% tarczy naszej Gwiazdy dziennej. Rozpocznie się około 9:45 z fazą maksymalną około 10:50, zakończy się kilka minut po godzinie 12. Jeżeli warunki pozwolą zachęcam wszystkich do oglądania tego wspaniałego zjawiska. Najlepsze będą szkiełka spawalnicze, folia mylarowa lub specjalne okulary z folią słoneczną. Nada się też przydymione szkiełko ale ono nie chroni w pełni przed szkodliwym promieniowaniem więc nie jest najlepszym rozwiązaniem, okulary przeciwsłoneczne też nie.
Pamiętam ostatnie z bodajże 1999r - zrobiło się ciemnawo i chłodnawo, ale warte obejrzenia.
Ja zamierzam obserwować i dokumentować zjawisko przez teleskop. Mam nadzieję, że jutro pogoda dopisze....
Pamiętam moje odczucie w czasie zaćmienia w 1998 roku. Dla mnie to nie było miłe i odczuwałam nastrój grozy.
Najłatwiej dostępne akcesorium do obserwacji tego zjawiska to chyba zdjęcie rentgenowskie, a raczej jego ciemna część.
Przez ciemną część kliszy rent. nic nie było widać. Widać było przez jasną - w moim wypadku nogę. Przez zwykłe okulary przeciwsl. nie dało się spojrzeć.
Oglądałam dziś przez takie szkło spawalnicze, świetnie było widać, zjawisko niepowtarzalne.
Ja widziałam dokładnie przez kliszę ;) świetnie. Chłodno sie zrobiło i szaro ale fajnie było