Ludzie jakbyscie musieli uczyc sie w obcym jezyku i zalatwiac sprawy w urzedach w tym obcym jezyku, bylibyscie gorzej traktowani od obcokrajowcow we własnym kraju to byscie docenili wolność. Przeciez miliony ludzi zginely w obronie tej wolnosci więc niejako przez szacunek dla tych Polaków wywieszajcie flagi. Żaden kraj na świecie nie tak bogatej historii jak Polska. Trzeba być z tego dumnym, ze po 123 latach niewoli Polska zaistniala na mapie Europy i nasze dzieci mogą się kształcić i zdobywać wiedzę, a nie tylko pracowac u żyda
Jakiś Żyd był zaborcą? Nową historię piszesz?
nigdy nie wywieszam
czy mogę wiedzieć które to są te bogate osiedla?
wywiesiles to chwala Ci,ale inni nie musza was nasladowac,co moze bedziecie przesladowac tych innych
To sie nazywa -patriotyzm. Najważniejsze pytanie: co mi dał ten kraj? Nie pytaj co dała ci Polska, zapytaj co ty możesz Polsce dać!
a ja tam od paru lat wywieszam. najgorsze to że dalej musimy walczyć o swoją wolność i niezawisłość w szerokim tego słowa znaczeniu.. wolność gospodarcza, wolność finansowa itd. herbert.... nie dajmy się usypiać...
z tymi samymi co porzednio,
wiele sie musiało zmienić, aby wszystko pozostało po staremu, ale o ym starzy towarszysze wolą nie wspominać (w imię swojego dobrze pojętego dobra)
Myślę, że to obowiązek każdego, kto czuje się Polakiem.
obowiązek oczywisty, tylko wystarczy zrozumieć. ..
Strasznie się podniecacie - kto wywiesił, kto nie i dlaczego. A czasem sprawa jest banalna i prozaiczne - ja zazwyczaj przypomniałam sobie o fladze jak widziałam ją u innych. W tym roku nawet kupiłam i co? Tyle miałam roboty w domu od samego rana że znów zapomniałam wywiesić ..Ot i cała filozofia. Wcale nie czuję się przez to gorszą Półką.
.
A ja nie mogłam przypomnieć sobie, gdzie schowałam po 3 maju. Niby szukałam, ale mi się trochę nie chciało i naprawdę nie wiem gdzie jest. Wiem, że to głupie tłumaczenie i uważam, że jestem przez to gorszą Polką, żaden Amerykanin tak by nie postąpił :) Ale za to w innych względach jestem lepszą Polką - uczciwie pracuję dla siebie i kraju - codziennie.
że za wolność i obecność Polski na mapie ginęły tysiące Polaków?
Borysowa-o jakiej odwadze piszesz nie rozumiem.Polska to piękny i wolny kraj i fakt ten nie podlega jakiejkolwiek dyskusji.Bolączką jest brak pracy ,niskie pensje.Mówimy po polsku,czytamy po polsku,zachowujemy polskie tradycje,to piękna sprawa o której często zapominamy.Moim zdaniem każdy świadom tych pozytywów winien flagę wywiesić to przecież nasz symbol i nie wolno nam się tego wstydzić.Musimy być dumni że mieszkamy w wolnym kraju i dążyć do prawdziwej demokracji.Młodym pokoleniom wpajać dumę narodową.Jako polacy -wzajemnie się szanować.Osoby pamiętające czas okupacji hitlerowskiej zapewne doceniają bardziej obecną wolność.Oprócz tego co złe w naszym kraju należy zauważyć to co piękne.Góry,morze ,jeziora,umiarkowany klimat,smaczna kuchnia polska ,piękne dziewczyny ,czy to mało powodów do dumy¨? i więcej optymizmu...
Na początek z dumą zacznijmy pisać poprawnie w języku polskim.
Polacy - wielką literą - podobnie Polka, Polak, Polska - wszystkie rzeczowniki.
Natomiast przymiotniki - małą literą - język polski, polskie obywatelstwo, polska kobieta, polskie dzieci, polski pracownik.
Dlaczego poprawność językowa ma być mniej ważna niż inne walory naszego kraju?