Jak uważacie czy wystarczy ok 4 tyś zł na utrzymanie się w Ostrowcu, żyjąc normalnie w bloku - rodzina 2 osobowa i jedno dziecko
Mi się wydaję że tak, ale po rozmowach ze znajomymi ( troszke burzuazji ) powiedzieli ze raczej nie.
Mysle tak:
utrzymanie domu czyli czynsz, opłaty tv, internet itd - ok 900 zł
paliwo - ok 300
jedzenie na miesiąc - ok 1600
i na inne rzeczy zostaje ok - 1200 zł
Puknij się głowe i Twoi znajomi też. Ludzie muszą tutaj przeżyć za 1100 czyli pensje minimalną a Twoi znajomi mówią że 4000 to za mało. Jak chce się żyć na wysokim poziomie to i 10 000 będzie mało a jak MUSISZ PRZEŻYĆ to umiesz to zrobić albo bynajmniej starasz się zrobić za KAŻDĄ kwotę.
No za 1100 zł to raczej się nie utrzymasz. W sumie korzystając z dodatków z mopsu to może...
KAZDA kwote staraja sie zarobic ludzie ktorzy uzywaja wyrazow ktorych znaczenia nawet nie podejrzewaja tak jak TY, i zaiste jest to dobre. Nie oszukujmy sie do 2 tysiecy/miesiac to jest wegetacja a nie zycie - 4 tysiace to jest troche lepsza wegetacja.
No to ja wegetuje.Zarabiam niecale 1500 pln o to dziele miedzy siebie i corke.Oczywiscie chcialabym zyc lepiej ale w moim sysemie pracy i przy samotnym wychowywaniu dziecka ciezko jest pracowac na dodatkowe etaty.
to co Ty jesz za 1600 zł ? No chyba, że żywisz się w restauracjach albo masz rodzinę typu king size
Policzyłeś/aś i wystarczy, więc nie wiem po co tak prowokujesz ludzi.
Bo nudzi się z braku zajęcia i tak tylko potrafi pracować,prowokując ludzi do kłótni i awantur.
myślę, że tak, bez większych szaleństw, ale spokojnie, nie licząc każdego grosza. Wiem, że w ostrowcu jest, jak jest. sama zarabiam niecałe 1000 zł, ale spójrzmy prawdzie w oczy - to nie jest normalne. więc moim zdaniem nie należy przywykać do tego, tylko mówić wprost-1000 zł to stanowczo za mało i walczyć o swoje. jeśli będziemy mówić o realnych kwotach, pracodawcy zaczną nas traktować poważnie. póki co to czysty wyzysk.
Przemoc to żyć za 1000 zł miesięcznie
Oczywiście że przemoc ale takie są realia. :(
ludzie z netii musza wyrzyc za 300zl miesieczne, wiec mysle ze za 4k tez sie da.
Kolega chciał się raczej pochwalić że dobrze zarabia jak na ostrowiec. No wsumie nic tylko pogratulować, mało kto ma tu takie szczęście. Wyżyć za 4 się da i na to paliwo można nawet więcej wydawać wtedy
no co za mądre pytanie :) pózniej wyliczenia ..to po co pytać ? 1600 zł na jedzenie ??? kurcze sugeruje badania na tasiemca zrobić :D no ale odpowiadając na pytanie ..to TAK wystarczy 4 tyś :) ja mam dwoje dzieci ,mieszkanie wynajmuje i 4 tyś wystarcza ,a nawet Cię zaskocze bo i odkładamy z tego parę groszy :)
co to jest 4 tyś mnie i żonie ledwo starcza 7 tyś i tak trzeba się szczypać i odmawiać sobie tego i owego
ciekawe jak odkładasz z tego? jecie chleb z masłem i popijacie wodą?dzieci wychowują dziadkowie i dają na książki,ubrania ,zeszyty,wycieczki itd. samochód jeździ na powietrze i sam się ubezpiecza za 0zł/za 10 lat. w domu nic nie zmieniasz od 10 lat , nic nie kupujesz do domu..
Oczywiście, że da się odłożyć z takiej sumy. Ja też mam podobnie więc wiem o czym mówię. Może nie są to jakieś wielkie oszczędności ale jednak są. Trzeba tylko chcieć.
Jeden majac 4 000 odlozy, drugi majac 10 000 bedzie narzekal jaka mu bieda.