Przy porodzie i tak się upocisz, więc co za różnica nieco mniej czy więcej? Ja myślałam o zwykłej koszulce, ale wolałabym nieco dłuższą, zeby z gołym t* nie biegać zanim dojdzie co do czego.
tez nie moge odszukac ostrowca na tej stronie :(
http://www.gdzierodzic.info/placowka/szukaj?province_id=14&city=ostrowiec&zipcode=&distance=10
1. karta obserwacji ciąży
2. dokument grupy krwi
3. dowód osobisty
4. ostatnie badania (mocz i morfologia)
5. Ostatnie usg (po 30 tyg ciąży)
6. 1 duży ręcznik, 1 ręcznik mały
7. Ręczniki papierowe do wycierania krocza po porodzie
8. Duży t-shirt do porodu
9. Szlafrok
10.Dwie koszule do karmienia
11.Dwie paczki podpasek zwykłych Bella
12.Majtki jednorazowe
13.Skarpety
14.Wkładki laktacyjne
15.Kapcie
16.Kapcie gumowe pod prysznic
17.Oliwka
18.Szczotka do zębów, pasta
19.Frotka do włosów
20.Szczotka do włosów
21.3 pieluchy tetrowe
22.Butelki z wodą mineralną
23.Kubek, talerzyk i sztućce
24.Mydło
25.Kosmetyki
Dla dziecka
1. 3 bawełniane koszulki
2. 2 pajacyki
3. 2 śpioszki
4. 3 body
5. 2 pary skarpetek
6. 1 rękawiczki
7. 4 tetry
8. ręcznik z kapturkiem
9. rożek
10. 10 sztuk pampersów na dobę
11. Mydełko Bambino
12. Krem przeciw odparzeniom
13. Kremik do pielęgnacji ciała
14. Szczotka do włosów
Dodałabym dla mamy jednorazowe nakładki na sedes, a dla dziecka miałam łapki niedrapki, kaftaniki, pampery, sudocrem, pieluchy tetrowe.
Co do koszuli,ja miałam starą bawełnianą koszulę, którą po porodzie nie było mi zal wyrzucić do kosza, a przede wszystkim wszystkie 3 sale są klimatyzowane.
Fajne są majtki siateczkowe bo te z flizeliny to nie przepuszczają powietrza i są niekomfortowe.
Położna przy wypisie ze szpitala udzieliła informacji ze miło by było gdybym zostawiła 3 pieluchy tetrowe i 5zł ( jako opłata za książeczkę zdrowia dziecka)
rożek niepotrzebny śpioszki, pajacyki też się nie przydadzą w szpitalu, ani ręcznik dla dziecka
jeśli myślisz o tej koszuli jednorazowej to kup sobie majtki flizelinowe i trochę w nich pochodź(zobaczysz czy to takie bez różnicy taka koszula nie wchłonie potu i wtedy na pewno będzie miło i komfortowo, Zdecydowanie lepszy wielki bawełniany podkoszulek i rzeczywiście trochę dłuższy żeby tyłek zakrywał(dla własnego lepszego samopoczucia)
Wszystko zależy od szpitala. Hm troszkę mnie dziwi, że uważasz śpioszki, pajace niepotrzebne....... w coś trzeba przecież dziecko ubrać. A pajace są najbardziej uniwersalne. Wprawdzie niektóre szpitale nie pozwalają na ubieranie w swoje ubranka, ale lepiej je mieć.
a ja proponuje kupic jeszcze oilatum lub tego typu plyn dla dzieciaczkow czesto skora malenstwa jest sucha a te plyny sa super mi pielegniarka poradzila i miala racje
Mnie też nie były potrzebne, tylko kaftaniki, ale ja nie rodziłam w O-cu, więc nie wiem jakie tu zwyczaje
pajace i śpioszki w szpitalu nie są potrzebne bo dzieci są w rożkach i są wtedy niepraktyczne i maleństwu będzie za ciepło. Spokojnie wystarczą kaftaniki. W domu jak już dziecię nie jest tak zawijane to pajace jak najbardziej
Ja jestem chyba nie bierząco. Dla dziecka potrzebne sa tylko kaftaniki, pampersy i łapki-codziennie na zmiane ( warto jednak miec wiecej oczywiscie w razie ulewań itp.
Dla siebie: koszule do porodu, koszule do karmienia ( tutaj każdy musi indywidualnie przemyśleć) Ja miałam 3 koszule i było dla mnie za mało a leżałam w szpitalu 3 doby, Klapki pod prysznic, płyn do higieny intymnej przyspieszający gojenie, gumka do włosów, woda mineralna, takie podklady poporodowe miałam ( chociaz w szpitalu są dostepne dla każdego takie podpaski poporodowe tyle ze one sie nie przyklejaja do majtek, majtki poporodowe, kapcie, skarpetki, moze byc stanik do karmienia ( ale niekoniecznie)
miałam jeszcze laktator (przydał się), szlafrok, sztućce, kubek, wkładki laktacyjne, zel pod pysznic, szampon, szczotka do wlosow, reczniki