czy są potrzebne jakieś inne informacje lub dokumenty?
Złożyłem dzisiaj przez internet za pomocą profilu zaufanego epuap i portalu emp@tia.
Wczoraj składałam przez stronę swojego banku. Nie jest potrzebny żaden elektroniczny podpis. Warunkiem jest fakt, że przez bankowość internetową można wypełnić wniosek jeśli jest się rodzicem i właścicielem konta. jedyne informacje jakie są potrzebne to dane dziecka, dane szkoły i swój pesel. Po wypełnieniu trzeba wydrukować wysłany wniosek.
Niedługo papier toaletowy +.Posracie się ze szczęścia.Do roboty nieroby,zarobić na dziecko a nie wyciągac łapy po daninę.
Tobie 18.35 nie dają, to z zazdrości warczysz. Jakby ci dawali to obie byś wyciągał, nie tylko jedną.
Teraz żądam 10000+. Jak szaleć, to szaleć. Kolejni mają dać 20000+, bo nie zagłosuję.
Skladam wniosek i wcale nie mam wyrzutow sumienia. Pracuje, zarabiam tak samo jak małzonek. Odprowadzam skladki i podatki, wiec jakim prawem ktos moze sie wypowiadac ze wyciagam kase.... no sory.. lepiej zeby wydali ja na sluzbowe kolacje po 10tys niz na nasze dzieci? No sorry....
Niestety na służbowe kolacje będą i tak wydawać. Tu nie chodzi o to czy pracujesz czy nie, czy płacisz podatki czy nie. Tu przede wszystkim chodzi o świadomość społeczeństwa, że na niektóre rzeczy nas po prostu nie stać. Wzorem powinni być szwajcarzy, którzy w 2016 w referendum odrzucili gwarantowany dochód dla każdego obywatela. Jeżeli już mialoby być wprowadzone takie coś jak 300+ czy 500+ powinno ono byc ograniczone do podatników, którzy płacą na to podatki. Również ilość tych świadczeń powinna być ograniczona do puli zbranej z tych podatków (osób chętnych do pobierania świadczeń)
To są nieprzemyslane programy, powodujące bezrobocie, patologie i zanik ambicji u społeczeństwa. Wiadomo, że dla rządzących to był strzał w 10, bo tylko tak można było elektorat z największej grupy przekonać.
ja uważam ,ze nic za darmo.Jak to dawniej mówiono...Harcerska gra jednemu weźmie drugiemu da.Pieniądze nie będą się same rozmnażać w nieskończoność.Gdzieś musi być granica,moim zdaniem to globalna gospodarka jest zachwiana,oby nie powtórzył się wielki krach z początku XX wieku.
Ty może tak uważasz. Tylko jakie masz podstawy ekonomiczne, na potwierdzenie swoich słów.
Jesteś wstanie wyliczyć, tak matematycznie, że 500 plus to wydatek, a nie inwestycja? Ja jestem wstanie udowodnić, że to inwestycja, która przy mądrej polityce rządzących będzie inwestycja, która zwróci się nam kilkukrotnie.
Jeżeli kupujesz maszynę, to jest to wydatek czy inwestycja? Jeżeli kupujesz ją po to, aby stała i cieszyła oko - to jest to wydatek. Jeśli natomiast, aby pracowała, tworzyła produkt, a ty byś ten produkt sprzedawał - to jest to inwestycja.
Dowody (warunek - wybieranie polityków, którzy jak właściciel maszyny, będą umieli jej moc produkcyjną wykorzystać):
Koszt 500 plus - 1 * 12 miesięcy : 6 tyś. zł.
18 lat płacenia 500 plus : 108 tyś zł.
Tyle będzie nas kosztować wsparcie rodzin, które będą chciały urodzić i wychować dziecko.
Płaca przeciętna (wiem, że nie jest to mediana, ale aby ktoś zarabiał więcej od średniej muszą również być ci na rynku pracy, którzy zarabiają mniej - jeżeli nie byłoby pracowników wypracowujących zysk dla przedsiębiorcy, to wówczas on nie mógłby prowadzić biznesu i czerpać z niego zyski - a tym samym nie miałby dochodu przekładającego się na PKB per capita):
- średnie wynagrodzenie w Polsce to 4500 zł brutto. - rocznie około 55000 zł
- dzień wolności podatkowej - połowa czerwca
Każdy Polak (średnio) wpłaca rocznie na rzecz państwa polskiego - 25000 zł.
Polak przeciętnie jest na rynku pracy 40 lat
Przez ten okres wpłaci na rzecz państwa 1 000 000 zł
Czy zatem 500 plus, którego celem jest podniesienie w Polsce stanu demografii (w zeszłym roku urodziło się 60 tyś więcej dzieci, niż jeszcze w 2013 roku przewidywali demografowie), jest inwestycją, czy wydatkiem?
108 tyś zł - 1 000 000 zł.
Od polityków wymagajmy tylko, aby ludzie, którzy się w Polsce rodzą, wychowują i kształcą, tu żyli i tu znaleźli pracę.
W innym wypadku wydawane przez nas pieniądze są prezentem dla innych krajów.
9.56 bo to bedzie prezent, chyba nie myslisz ze ktos jak dorosnie bedzie tu pracowal