Nie wiecie co sie stało na Iłżeckiej koło Groszka? Ok 17 zabrali kogoś karetką a już 2 godziny policja jeszcze coś tam robi
Właśnie również jestem ciekawa.Chyba potrącenie na pasach://
Słabe oświetlenie jest tam.
Dokładnie, bardzo słabe oświetlenie ulicy a przy takiej pogodzie jak dziś i ciemności o godz 17, piesi na ciemno ubrani... o wypadek tam nietrudno
Od tego sa pasy, zeby po nich chodzic. A ty zamiast pedzic naucz sie zatrzymywac jak pieszy ma zamiar wejsc na pasy i po klopocie.
Kierowcy Zwolnijcie a piesi Uważajcie gdzie przechodzicie
WSZYSCY MUSIMY ZACZĄĆ UWAŻAĆ NA TO CO ROBIMY
WINA LEŻY PO OBU STRONACH
Sama jestem kierowcą i zawsze zwalniam przed przejściem jak widzę, że ktoś stoi, ale potwierdzam, że w Ostrowcu takich kierowców z kulturą jest mało, niestety. Często spaceruję z wózkiem bo mam 7 miesięczną córcie to mało kiedy jakieś auto zatrzymuję się przed pasami, ale czasami ma to miejsce, więc nie wszyscy kierowcy to chamy. Trzeba umieć jeździć, ale pieszym także trzeba umieć być bo nie można nagle wtargnąć na pasy a widzę to czasami jak piesi wymuszają na kierowcy zatrzymanie się. Reasumując należy wszystko robić z głową
Na kilka aut jadących ciągiem, gdy stałam na środku "wysepki" z koleżanką zatrzymało się jedno - oczywiście kobieta. Częściej zatrzymują się kobiety i przepuszczają pieszych, ale muszę dodać, że "tym bardziej kulturalnym" mężczyznom też to się zdarza:)
Wprowadzic to jak najszybciej ,w kamizelkach chodzic odblaskowych wieczorem i w nocy.Ten kto niejezdzi niewie że w deszcz i noc go niewidać jeżeli jest ubrany w ciemne ubranie poniewaz switło sie odbija a juz jak z naprzeciwka jedzie samochód wtedy jedzie sie przez moment na slepo nawet drogi niewidac a co mówic pieszego.Niektórzy chyba z tego sobie niezdaja sprawy?nastepnie jest gwałtowne wtargniecie na pasy idzie gosc chodnikiem nagle odbija gwałtownie na ulicę nieoglądajac sie ,on daje kroka ,dwa a ja mam 10 m i niestety niewyhamuję
A to widzisz nawet nie są wysepki tylko takie osłonki dla pieszych i pieszy stojący w takiej strefie jest traktowany przez kodeks jako stojący na przejściu dla pieszych na jezdni. Wysepka jest wtedy kiedy jest krawężnik. Ale mało kierowców o tym wie. A policja nie nadąża z nauką niedouczonych.
Kamizelki sa dla rowerzystow, a dla pieszych poza terenem zabudowanym jako szansa przezycia w spotkaniu z samochodami. Co nie znaczy, ze w pewnych sytuacjach jakis element odblaskowy i spacerowiczowi miejskiemu by sie nie przydal.
Wazniejsze jednak aby kierowcy zaczeli szanowac innych uczestnikow ruchu drogowego i przestrzegac przepisy a nawet je wyprzedzac, zatrzymujac sie przed przejsciami dla pieszych z czym spotykam sie w wielu miastach tylko nie w Ostrowcu
Powiedzieć Ci gdzie jeszcze tak ładnie gazuja?
Ul.Słowackiego tam dopiero mają używanie..
Myślę,że to miłe,jak ktoś człowieka szanuje,jak równoprawnego partnera,który też ma jakieś prawa na jezdni.Z moich obserwacji jednak w przeważającej liczbie zatrzymują się MŁODZI KIEROWCY! Naprawdę i dlatego nie zgodzę się,że młodzież,to wszystko,co złe.Pozdrawiam wszystkich miłych kierowców,których w tym mieście jest większość a Ci pozostali kiedyś też (mam nadzieję) nabiorą rozsądku tak,jak i piesi nagle wchodzący na jezdnię wierząc,że wygrają w niestety nierównym pojedynku.
W Polsce obowiązują przepisy według , których pieszy ma się upewnić wchodzą na jezdnie że nie zostanie przejechany , nie uczyli cię w szkole że w lewo później w prawo i jeszcze raz w lewo masz patrzeć ? Dojście pieszego do przejścia nie oznacza że kierowca ma się zatrzymać . Czy się zatrzyma czy nie jest kwestią kultury kierowcy .
Zastanawiano się nad wprowadzeniem zmiany gdzie kierowca ma obowiązek zatrzymania auta przed przejściem . Obawiam się że taka zmiana spowoduje tylko wzrost sprzedaży rejestratorów . Wystarczy wejść na YT i zobaczyć filmiki z Rosji o wyłudzeniach odszkodowania .
ale jest plus tego wszystkiego, na rondzie Rep. Ostrowieckiej, Ci jadący na wiadukt ze strony huty i ci z Sandomierskiej, wjeżdżają na wiadukt na zakładkę, 1 w 1, mimo pierwszeństwa jednych...
UBeku;. Spadaj na szczaw.