Gościu_Ra z 19:05 TO JEST BAAARDZO DORY POMYSŁ. Bo tak naprawdę nie bardzo jest na kogo głosować. A pieniądze na kampanie? Zrzucimy się. Jak będą dobrzy kandydaci nie potrzebujemy specjalnego show.
Jeśli ktoś pracuje dzięki znajomościom, czy ma inne zależności od władzy, to nie jest zainteresowany zmianą władzy. Wszyscy inni mądrzy ludzie odsuną od władzy Platformę w skali ogólnopolskiej i TOS w skali lokalnej. Takiego poziomu prywaty i bezczelności władzy na obu poziomach jeszcze w Polsce nie widziano.
Poza tym pamiętajcie, że wybory samorządowe będą jednomandatowe, głosować się będzie konkretnie na ludzi, a nie na partię. Tutaj liczyć się będzie już wiedza i osoba. Ale jak ludzie wybiorą do władz powiatu i gminy obecnych radnych, to tylko pozostanie wyprowadzenie się z miasta.
Znam radnego, który twierdzi, że nie jest politykiem i że dostał się do rady dosyć przypadkowo... Nic dziwnego, że z takim podejściem nie zrobił jeszcze niczego dla ogółu, nie słyszałem o żadnej jego interpelacji, wniosku, zapytaniu, inicjatywie itp. I tacy ludzie biorą kilkanaście tysięcy złotych za fakt bycia maszynką do głosowania...
Platforma w skali krajowej nie ma konkurencji żadnej a lokalnie nie znaczy wiele.
Xs, nie rozśmieszaj mnie takimi tekstami. Idę głosować na PIS a Tobie nic do tego. Według takich jak Ty, należy głosować tylko na jedynie słusznych a jak nie to lepiej nie iść na wybory tak? Wyszło szydło z worka. Pójdę i zagłosuję. Namówię też innych..
My ze znajomymi glosujemy na Gowina partie. Naprawde madry program i co najwazniejsze realny a nie tylko kielbasa wyborcza jak u innych
Ta partia nie ma szans na wejście do sejmu, także stracisz głos.
XS, przestań podjudzać. Nie Ty decydujesz która partia ma szansę wejść, a która nie. Każdy głosuje tak, jak mu sumienie podpowiada! Nie Twoja sprawa czy głos będzie stracony, czy nie! Liczy się poczucie spełnienia obywatelskiego obowiązku. Głosowanie na PO zostawiam ludziom ograniczonym tak jak Ty!
Z takim podejściem to ty zmarnujesz swój głos. Nie popieram Gowina ani jego partii ale Gość z 20:54 przynajmniej ma jakeś poglądy, wie na kogo głosować, jest zdecydowany i pewny swojej decyzji. Ty za pewne będziesz siedział w domu w czasie wyborów albo zagłosujesz na (albo raczej) przeciwko po albo pisowi ponieważ nie potrafisz myśleć samodzielnie.
Na samorządowe z pewnością się wybiorę, ale do Europarlamentu raczej nie.
Większość piszących na tym forum myli się,myśląc że obecne wybory to wybory do naszego Sejmu. Tak wnioskuję z wypowiedzi. Wybory, które sie odbędą, to wybory do EUROPARLAMENTU! Potem rzeczywiście będą samorządowe. Na wybory do Europarlamentu nie idę, bo nie znam programów kandydatów. Nie wiem kompletnie co ci ludzie chcą zrobić w Parlamencie Europejskim. Nie znam ich programów. Nie wiem jak widzą miejsce Polski w Europie na dalsze lata, jakimi zagadnieniami chcą się zajmować, jak chcą promować nasz kraj i budować jego prestiż w Europie itd. W radio i TV zamiast rozmowy o programach mówi się o Smoleńsku (znowuuu!!!) i lansuje się na wszystkie możliwe sposoby.Ja potrzebuję konkretów i programu a nie następnego politycznego konkursu piękności. Od tych ludzi ma zależeć miejsce Polski w Europie i świecie. Nie będę głosować "w ciemno".
Są i konkretni kandydaci znani z tego co już w Europarlamencie zrobili.
Głosuje się głównie po prostu na partię i zakłada, że skoro ktoś jest w PIS to raczej zgadza się z tymi wszystkimi bzdurami które wygaduje Kaczyński i Maciarewicz, więc jak ktoś ich popiera to jak mam na niego zagłosować? Nikt nie będzie studiował ich dokładnych programów i życiorysów, większość wie mniej więcej z czym jaka partia się kojarzy, czego można po nich oczekiwać i tak głosuje. To partii jest obowiązek, żeby zapewnić odpowiednich kandydatów do PE, także można się spodziewać kogo wysyła tam PIS - Gosiewska - także widać jaka partia, tacy kandydaci. Chcecie aby taka kobieta nas reprezentowała w PE?
XS ja właśnie na PIS zagłosuję i co? Boli Cię to? Szczerze mówiąc to wolę żeby taka Gosiewska była w PE niż celebryci, których proponuje PO. Głosuj sobie na kogo chcesz ale nie próbuj swoich poglądów narzucać innym. Mamy demokrację i każdy zrobi tak, jak uważa. Ja pójdę i zagłosuję na PIS. Mam do tego prawo!
Emocjonujesz się, jak ten twardy elektorat PIS'u może więc do niego należysz.
Brak kompletnie logiki w Twojej wypowiedzi, klepiesz że mamy demokracje, klepiesz o swoich prawach, a mi zabraniasz krytykować PIS. Mam dla Ciebie złą wiadomość mamy też w tym kraju wolność słowa, więc mogę krytykować ich ile mi się podoba.
Piszę raczej do młodych ludzi, co nie idą na wybory PE, właśnie z takich względów jak założyciel tematu, oni powinni się zastanowić, bo twardy elektorat PIS pójdzie na wybory na pewno i potem będziemy się wstydzić ich w europie. To oni robią nam opinię, więc nie powinniśmy głosować na smoleńsk itp W PE za wiele ani jedni, ani drudzy nie zdziałają, ale zła opinia o Polsce szybko się będzie niosła. Zła opinia to mniej inwestorów itd
Idźmy więc na wybory i zagłosujmy mądrze.
Nie, nie należę do twardego elektoratu PIS. Nie lubię jednak jak ktoś na siłę próbuje narzucać innym swoje zdanie, a Ty tak właśnie robisz. W większości wątków krytykujesz zarówno PIS jak i ludzi, którzy otwarcie przyznają się do tego, że chcą na nich głosować. Mogę zrozumieć to, że z daną partią nie jest Ci po drodze ale nie rozumiem tego, dlaczego obrażasz tych, którzy myślą inaczej. Taka agitacja przynosi zupełnie odwrotny skutek, powinieneś o tym wiedzieć. Masz prawo krytykować PIS ale nie masz prawa tego robić z ludźmi, którzy chcą na nich głosować. Straszenie PIS;em też już modne nie jest i jedyne, co możesz tym osiągnąć to skutek odwrotny od zamierzonego. Tak stało się w moim przypadku. Miałem na wybory nie iść ale pójdę i zagłosuję na PIS. Uważam, że zagłosuję mądrze. Nie masz prawa tego podważać!
Będziemy głosować na ludzi, którzy zmienią obecną grupę biznesowo-samorządową w mieście i powiecie