jeśli ktoś już miał do czynienia z tym systemem to proszę o informację czy programy, które chodziły pod xp będą działać na 8ce?
czy ktoś to testował?
czy istnieje coś takiego, że np. tak jak w systemach poprzednich jest Program Files czy tam coś takiego jest?
czy jest możliwość wejścia do tego folderu?
czy można cofać czas w zegarze systemowym?
czy można pracować na tym systemie nie mając w ogóle internetu? bo podobno tam są jakieś konta czy coś
Polecam obejrzeć pierwsze wrażenia po przejściu z poprzednich typów systemów do Win 8 :) http://www.youtube.com/watch?v=G79-Mb0UdVo
w szkołach powinni na informatyce uczyć obsługi tegoż nowego systemu, a to z prostego powodu, już prawie wszędzie można zakupić komputer tylko i wyłącznie z tym właśnie systemem,
pozostaje pytanie czy są w ogóle nauczyciele, którzy umieją posługiwać się tym systemem Win 8
Niezbyt jestem zadowolona. Wiesza mi się i jakieś głupie komunikaty wyskakują typu pojawił się niebieski ekran.
świetny system troche trzeba sie przyzwyczaić do braku "startu" lub zainstalowac dodatek. Uruchamia sie szybciej. Zainstaluj VMware Player-a i sam potestuj. Jak dla mnie system jest świetny
System zorientowany na ekrany dotykowe i z klaturą i myszką nieco kuleje jeśli chodzi o ergonomię pracy. W październiku będzie wystawiona aktualizacja (nieformalnie już jest) cofająca go w rozwoju do niektórych mechanizmów z 7 i wcześniejszych wersji. Ogólnie bardzo stabilnie działa i oferuje szereg funkcjonalności personalizujących wszelkie możliwe obszary funkcjonowania użytkownika. Można powiedzieć, że pozwala (nie narzuca) stworzyć sobie taki kokon, w którym wszystko jest pod ręką na jedno dotknięcie ekranu. Serdecznie polecam do tabletów.
Używam od roku czasu , ani razu sie nie zawiesił i działa tak szybko jak po instalacji POLECAM
czy chodzą tam programy pod XP? testował ktoś?
Win 8 to dwa światy jeden to tzw tile word czyli kafelki jedynym sposobem zainstalowania tam aplikacji jest sklep Microsoft store. Programy kafelkowe przechowują dane w swoich własnych folderach i właściwie nie trudno się do nich dostać. Ale jest prawie normalny explorer i wszystkie "normalne programy" używane do tej pory startują w explorerze czyli na normalnym pulpicie tyle że bez menu start. Istnieją programy, które pozwalają uruchamiać komputer bezpośrednio do pulpitu i przywracają menu start. Moim zdaniem próba stworzenia wspólnego środowiska dla tabletów i komputerów jest nieudana, na tabletach pracuje inny windows jest to Win8 RT i tylko programy kafelkowe mogą pracować zarówno na komputerze jak i na tabletach, a w win 8 na komputerze korzysta się głównie z explorera, którego w win8RT nie ma, a kafelki wydają się całkowicie zbędne. Co do programów z Win XP to nie powinno być problemów większość działa bez problemów, ale nie ma reguły trzeba sprawdzić każdy oddzielnie.
PS nie jest konieczne zakładanie konta Live ID to mit równie dobrze można korzystać z profilu lokalnego lub domenowego, który jest czasami niezbędny
a ja używam XP od 2 lat nie mam antywira i się nie zawiesił ani razu, uruchamia się w 30 sek. i jest szybki.
chodzi tam total commander? :)
dlaczego ma nie chodzić ? system plików jest ten sam czyli ntfs więc da TC da się uruchomić...
Hej ;) Ja uzywam Win 8 jakies 8 mies. do tej pory jedna reinstalacja tylko (bardziej wina dzieci niz systemu). Jesli system ma staly dostep do internetu i odpowiednio sie go skonfiguruje to jest niezwykle przyjazny dla uzytkownika. Jest bardzo stabilny, uruchamia sie tez szybko. Ja osobiscie mam zainstalowany dodatek, ktory zmienia menu start na to z 7. Dla mnie jest wygodniejsze ale to kwesta gustu. Ogolnie to jeden z najlepiej dzialajacych wynalazkow Microsoftu POLECAM.
Może to przypadek ale dziś po jakiejś aktualizacji(krytyczna),nie mogłem się połączyć z internetem musiałem przywracać system sprzed kilku dni.