Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Windows 10 czy 8.1?

Ilość postów: 33 | Odsłon: 3256 | Najnowszy post
  • Windows 10 czy 8.1?

pytanie do fachowców czy aktualizować windowsa do 10 czy zostać przy 8.1

Gość
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Windows 10 czy 8.1?

Zależy jaki masz sprzęt. Jak niezbyt mocny to raczej zostań przy 8.1.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Dziwna rada... Windows 10 jest mniej zasobożerny niż 8.1 i dużo bardziej wydajny...

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 6

Odp.: Windows 10 czy 8.1?

jeśli miałbym wybierać to bez wątpienia aktualizuj to badziewie do 10 - sporo bardziej stabilniejszy i bardziej przejrzysty !!!

phoenix
      Zgłoś
      Odpowiedz

moim zdaniem teraz darmowa aktualizacja,a i tak nie ma innej alternatywy w Windowsie chyba ,że z niego zrezygnujesz.Idzie się do niego/10/przyzwyczaić choć ma jeszcze trochę mankamentów technicznych/może u mnie tylko to zauważam,sprzęt mam trochę przestarzały choć parametry jakie sa potrzebne do instalki 10 nie budziły zastrzeżeń i się zainstalował,aktualizacje pobiera na bieżąco więc nie widzę przeszkód by go nie używać.

Gość_win10
        Zgłoś
        Odpowiedz

8.1 mi nie przeszkadza ale na 10 nie przejde. Jak juz będe zmieniał to na Win 7

NormalnyTomek
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 10

10.. jesli nie rozwazasz 7 to 10 nie jest lepsza alternatywa, chocby dla obslugi aplikacji z Androida i WP

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

poczytaj w sieci

jest dużo zawirowań co do 10, póki co za wcześnie, muszą jeszcze go poprawić, temat rzeka

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 12

Na laptopie po 3 tygodniach 10 powodowała zwiechy związane z pobieraniem aktualizacji.10 sama się aktualizuje a przynajmniej tak było kilka miesięcy temu,po kilku wpadkach umożliwili blokadę tej funkcji.Generalnie po pobraniu aktualizacji i wejściu w przeglądarkę wywalało napis o globalnym problemie i następował restart lapka.Po cofnięciu o kilka dni sytuacja powtarzała się tuż po kolejnej aktualizacji i jej zainstalowaniu,na szczęście nie minął miesiąc i odinstalowałem 10.Jedyną niedogodnością było to,że zamiast 8.1 miałem znów 8.Kto zainstaluje 10 może mieć problem w przypadku ponownej instalacji ponieważ na tą chwile nie da się 2 raz zatwierdzić klucza,problem może wystąpić ponoć nawet przy zmianie biosu czy wymianie poszczególnych elementów komputera.Ponoć zrobili łatkę,że da się ponownie zainstalować 10 na kluczu z poprzedniego systemu.

System jak system chodzi podobnie ale funkcje wydają się zdublowane i jakby bardziej pochowane ale to oczywiście tylko moja opinia.Podoba mi się nowa przeglądarka Microsoftu Edge.

Czlowiek
      Zgłoś
      Odpowiedz

,,,są różne z problemy z 10 ja mam Pro ,i nie narzekam a ideału to moim zdaniem nie będzie bo coś tam zawsze bądź indywidualnie komuś nie pasuje lub po prostu są jakieś luki w programie które są lepiej lub gorzej dostrzegane prze Microsoft i usuwane lepiej lub wadliwie co prowadzi do konfliktów już z zainstalowanymi poprawkami.Jak już wcześniej napisano alternatywy dużej nie ma XP nie ma wsparcia win7 na razie jeszcze jakiś czas.A 10-ka ma być ostatnia ,więc lepiej kto ma możliwość za darmo aktualizować lub potem płacić no chyba ,że ma zamiar zmieniać sprzęt z aktualnie zainstalowana 10.Lub montować składaka bez systemu ale to juz nie temat wątku.Ja jednak obstawał bym przy tym jeśli sie ma ta możliwość to przejście na 10 w czasie w którym jest za darmo aktualizacja.

kost@
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

Nic nie wiesz czy zlewasz swoją prywatność?

Gość_on
      Zgłoś
      Odpowiedz

jak zainstalujesz 10-tke to non stop bedzie pobieral jakies aktualizacje. ciagly ruch na laczu. wysyla i odbiera pakiety bez przerwy. trzeba miec internet bez limitu i mocne nerwy jak sie bedzie wieszal.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 20

10tka? Nie, dziękuję. Mam Win8,1 zaktualizowany z 8. Zrezygnowanie z normalnego outlooka w 8-ce odzwierciedla stan psychiczny człowieka który to czynił.

Kolejną porażką jest :dobrowolny przymus: założenia konta na ms żeby dodać kolejne konta mail. Da sie to ominąć ale trzeba trochę zachodu z tym. Po zainstalowaniu Classic Shell 8, 8.1 ma już normalne menu jak XP. Sama idea okienkowego windowsa w stylu 8-ki jest chora a nie każdy ma dotykowy panel w laptopie. Niemniej jednak jestem zmuszony do korzystania z 8.1

W wakacje otrzymałem możliwość pobrania 10-tki. Niestety, ciekawość wzięła górę nad zdrowym rozsądkiem i zainstalowałem aktualizacją. Tak głupiego systemu jeszcze nie widziałem. Na "dzieńdobry" 10-tka usunęła mi program pocztowy wraz z całą zawartością. Pomijam głupawe kafelki- to dobre na smartfony a nie do codziennej obsługi. Aktualizacja wywróciła mi komputer do góry nogami w sensie zainstalowanych aplikacji. Połowa z nich przestała działać, większość z tej połowy to licencjonowane programy do programowania różnych urządzeń przemysłowych. Rozsypały się programy do projektowania CAD.

Po trzech godzinach przywróciłem system do 8.1. Oczywiście , czekała mnie reinstalacja większości oprogramowania. Program pocztowy wyparował, był problem z jego ponownym pobraniem ze sklepu. W sensie takim że program poczty był usunięty jednak została po nim ikona i sklep wyświetlał że mam już zainstalowaną aplikację poczty. Grzebanie w rejestrach przyniosło efekt po dwóch dniach. Support MS (telefoniczny którego pomoc określam na 0 w skali od 1 do 10) doradził mi żebym napisał temat na forum MS. Oczywiście nikt nie odpowiedział natomiast podłączyli się ludzie z pytaniami dotyczącymi tego samego problemu.

Po tym eksperymencie z 10_tką przywracałem komputer do stanu poprzedniego ze dwa tygodnie a i tak nie wszystko dało sie naprawić. Okazuje się że pomimo że 10-tka ma możliwośc przez miesiąc powrotu do poprzedniego systemu to sam efekt po przywróceniu przypomina krajobraz po bitwie. System pomimo że robi kopię plików do przywracania systemu to część z nich bezpowrotnie kasuje.

Cóż z tego że jest mniej zasobożerny. Mam laptopa z i7 i 8Gb ram więc nie mam problemu z prędkością działania. Przeglądarka internetowa w 10-tce << nie wiem czym się tu podniecać. Stanowcze nie dla tego systemu.

No i wszechobecna inwigilacja, automatyczne aktualizacje których nie można było nawet wyłączyć jeżeli nie dograło się odpowiedniej aktualizacji którą trzeba było dodać ręcznie ze strony MS-a bo sam MS oczywiście jej nie zrobił jako automatyczną do pobierania.

Kolejną głupotą to skazywanie użytkowników na Chmurę. Nie jest mi to potrzebne i nie lubię jak ktoś mi coś proponuje na siłę. Pomimo że odinstalowałem system 10 to cały czas MS przypomina mi o możliwości aktualizacji do 10-tki w postaci głupawej ikonki okienka w pasu zadań. W moim przypadku ta ikona powinna przedstawiać wybite okno a dla użytkowników zachęcanych do nowej aktualizacji powinna mieć formę otwartych drzwi symbolizujących możliwość pobierania przez MS z naszego komputera czego chce i kiedy chce.

Nie będę aktualizował systemu do 10-tki bo te programy co mi potrzebne działają na 8.1 i nie bedę już robił eksperymentów typu :naprawili już wszystkie błędy w 10 czy nie, sprawdzę.

Niestety, nowe komputery w większości mają już dychę albo linuxa. Wyszukałem ostatnio della dla córki z 8,1 (udało się) ale zdecydowana większość ma już 10-tkę.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

"pobierania przez MS z naszego komputera czego chce i kiedy chce." Mogłeś to napisać dużymi. Może więcej ludzi by zrozumiało.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

a to już inwigilacja która nie powinna mieć miejsca, nie wiem czemu jeszcze nikt nie złożył protestu w tej sprawie na MS do jakiejś organizacji,chyba że zgadzając się z regulaminem automatycznie zgadzasz się na wszystko :)))))

szkoda że linux jest tak mało popularny i słabo rozwijany do współpracy z innymi programami:((

monopol MS, brak konkurencji i co robio ? robio co chco :((

my jesteśmy skazani na 10 prędzej czy później, ale może lepiej później, poczekać aż się to jakoś ustabilizuje, może zrobią jakiś porządek, a może wyjdzie 10.1 :)

Gość_xp
          Zgłoś
          Odpowiedz
8 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:Dodaj firmę