Nie znoszę karpia, więc od paru lat na moim stole gości łosoś, pieczony w całości. Najważniejsze, że moi starsi rodzice przekonali się do tej potrawy. Z tradycyjnych potraw to uszka i pierogi z grzybami i kapustą, barszcz z kaszą i grzybami , minaturkowe paszteciki z niespodzianką w środku, śledzie i oczywiście kluski (robione samemu) z makiem.
moja babcia robiła takie grubsze kluski do tego maku, Przepyszne. Mak zrobiony po swojemu ach miód...
Macie sprawdzony przepis na paszteciki..?
Zawsze wychodzą i są smaczne, miękkie
Ciasto:1kg mąki, 1 margaryna, 2 dag drożdży 1 szklanka śmietany, 2 żółtka, szczypta soli i cukru.
Mąka na stolnicę. Dodać śmietanę ( nie wszystko) i rozrobić w niej drożdże połączone z cukrem. Posiekać margarynę, następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko pokroić w kwadraty , położyć wystudzony farsz i sklejać po skosie. Zostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać makiem czy sezamem. Piec ok.25 min powyżej 200st.C
Farsz -Pieczarki 1/2 kg i cebulę poddusić na oleju. Ugotować 4 garstki kapusty z vegetą. Przecedzić , odcisnąć i zmielić na maszynce razem z wystudzonymi pieczarkami i cebulą. Doprawić wg własnego gustu.
P.S. Zamiast robić pojedynczo z kwadratów można rozwałkować płat ciasta, ułożyć farsz , zrolować i kroić jak kopytka . SMACZNEGO
jabłuszka,śliweczki,gruszeczka,morelek parę,rodzynki wszystko to kupujesz suszone. Gotujesz. Ja jeszcze wrzucam pare gożdzików i cynamonu troszke do smaku. Dosładzasz po swojemu i gotowe. Smacznego.
wow same dobre rzeczy,a jecie miesko w wigilie bo juz mozna,ja robie pieczona kaczke faszerowana.
U nas nie jemy. Mięsne pyszności zostawiam na Boże Narodzenie. Ja potrawy Wigilijne robię raz w roku i niech tak zostanie.
W mojej rodzinie też jest post zachowany.Jednak trzeba zachować tą tradycje w Wigilijny Wieczór.Przy świecach i choince spiewanie kolęd itd... A pod choinką mnóstwo prezentów.To jest dopiero frajda dla wszystkich.
Ja nie jem mięsa w Wigilię bo to by zabiło cały klimat tego dnia. Dla mnie Wigilia Świąt Bożego Narodzenia była, jest i będzie dniem postny, To cały jej urok.
Ma ktoś sprawdzony przepis na śledzie w oleju z cebulką i marchewką?
Dzięki! Bardzo dobrze mi wyszły te ze zrolowacenia jak z makowca, przemogłem się bo schludnie opisałaś cały proces, pychota :) Mogę jedynie zrewanżować się przepisem na barszcz, który dorobiłem do nich. Jest unikalny w smaku i bardzo esencjonalny
Składniki: koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych (u mnie Pińczów), kostka rosołowa, cebulka, woda, majeranek, czubrica.
Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku i czubricy.
Podałem z Twoimi pasztecikami a barszcz wyszedł bardzo smaczny. Idealne rozwiązanie na świąteczny, wigilijny stół.