Polecam wędliny z Publimy, na prawdę dobre:)
Ja tez polecam zychowicza,jedne z lepszych jakie jadlem.A kielbasa swojska super!polecam
jeśli sam nie zrobisz to nigdy nie masz pewności z jakiego mięsa jest zrobiona wędlina,masę świń jest chorych i zdechnietych,handlujący wyrobami na dziko aby wyjść na swoje poszukują takich sztuk bo to zawsze tanio
jak zapażyć? wlewasz wode do gara, dodajesz liśc laurowy, ziele angielskie i doprowadzasz do wrzenia. Wkładasz w gar szynkę i gotujesz ale na minimalnym ogniu, aby tylko woda trzymała ciuepło. Godzinę na każdy kg szynki. Potem wyjmujesz, studzisz i wcinasz. Szybka będzie deczko sinawa bo bez konserwantów i saletry amonowej, która powoduje, ze szynka jest rózowa. Wywar mozesz sobie zostawić, zamrozić w pojemnikach i gotować na nim barszcz biały.