Propozycje zarządu, czy rady zmian do Statutu uzupełniają luki zauważone w codziennej praktyce, dostosowują do zmienionych przepisów, są konstruktywne i służą budowaniu. Natomiast inicjatywy mirka24 i jego kliki (mówiąc jego językiem) zmierzają do wywołania haosu i służą burzeniu, bo czym są ciągłe wnioski o nieprzyjęcie sprawozdań, nieudzielanie absolutorium, nieprzyjmowanie innych uchwał. Zawsze tylko nie, nie i nie, oparte na powierzchownych i mylnych ocenach. Gdyby nie odpowiedzialna postawa części członków to Spółdzielni groziłby całkowity paraliż, niewywiązanie się ze zobowiązań i w konsekwencji szkody finansowe dla kieszeni mieszkańców.
"Najpierw były sprawozdania, absolutorium potem wybory."
Działało jak automat. Prawem serii powinno być tak nadal. Ale........ tu już się nie mieści, że można też absolutorium nie przegłosować na tak. Zresztą jak można było dać absolutorium RN, która w sprawozdaniu RN za xxxx rok str 63 napisali: "W najbliższych 2-3 latach Rada planuje sukcesywne zmiany reorganizacyjne, poprzez dalsze zmniejszenie etatów.........) Zresztą to nie leży w zakresie RN. Uchwała RN nie została wykonana przez Zarząd, gdyż nie zmniejszono etatów. Czyli jedni uchwalili choć nie mieli prawa, drudzy nie wykonali bo kto by pracował. Ale oba te statutowe organy postąpiły, tak jakby nie były zależne od siebie. Uchwalają, nie wykonują i tak dostają absolutorium § 22. Tego nie wymyśliłby nawet mistrz absurdu Franz Kafka. Wszystkie nasze wpisy mają tą wielką zaletę, iż można ją odczytywać na wiele sposobów, za każdym razem dopatrując się nowych elementów, na które nie zwróciło się uwagi wcześniej. W kontekście dosłownym. Cała ta dyskusja porusza przede wszystkim problem bezradności człowieka (członka) wobec biurokratycznej machiny, jest ponura i odsłania smutną rzeczywistość.
Zmniejszanie etatów nie musi polegać na zwolnieniach.
Wiem. Ma polegać na zatrudnianiu nowych pracowników. Jeśli jest np. 10 etatów to po zmniejszeniu będzie ich 12. § 22.
Prawie dobrze wyszło z tymi cyferkami. Prawie.
Joanna dobrze pisze, mirek24 robi tylko wiele hałasu w walce o swoje wpływy, nie potrafi interpretować przepisów, a chce się uważać za ich znawcę. Czytaj panie mirku24 ze zrozumieniem, to nie jest takie trudne
Będę na wyborach powiem NIE mirkowi24.
Do 11.04 zapoznaj się kiedy uchwała zostaje przyjęta:
& 25 punkt 3 w połączeniu z punktem 4 i & 27/4 statutu
oraz
Ustawa z dn. 15.12.2000r. o spółdzielniach mieszkaniowych Art. 8/3 pkt.9
Czy się czegokolwiek pozbawiliśmy? Nie.
Nie będzie absolutorium dla tego zarządu bo i za co?
Nie będzie absolutorium dla RN bo jej nie ma.
Nowa RN będzie miała za zadanie rozliczyć zarząd i tę "nieszczęsną" RN którzy to chcą na siłe pokazać czyste papierki.
mirek24 ty na siłę chcesz pokazać że "papierki" nie są czyste. Jest coś takiego jak hierarchia przepisów która pozwala na to że statut podległy ustawie uszczegóławia jej zapisy. Ustawa którą podajesz potwierdza zastosowaną interpretację. Pisałeś wcześniej że liczy się wyrok niezawisłego sądu. Wiec idź do sadu pokazywać paragrafy bo jeśli sa dwie interpretacje to sąd wskaże właściwą a nie ty. Nie ty jesteś od wydawania wyroków.
Mirek napisze cokolwiek aby wychodziło na jego. Przepisy są konstruowane tak że bez umiejętności prawidłowej interpretacji można je rozumieć na wiele sposobów. To jest problem naszego kraju, prawo jest pisane językiem który dla zwykłych ludzi jest niezrozumiały.
Ciekawe jest jeszcze czy masz prawo do glosowania.A ja zaglosuje na Mirka i wszystkich z jego listy.Zaznaczam ze jestem czlonkiem Spoldzielni.
Proszę nie przesadzać. Mówić nie będzie można, ale za dwa tygodnie zmieni Pan zdanie i zagłosuje na Mirka i Mieczysława. Wybory są tajne, nic Panu nie grozi. Teraz musi Pan tak pisać, gdyż można znaleźć Pana IP i miałby Pan kłopoty w pracy. Rozumiem Pana, też się kiedyś bałem. Widać, że ma Pan już skrystalizowane poglądy. Liczę na Pana.
To się pan przeliczy
Co za pewność siebie...
Ja zdania na pewno nie zmienię, bo wiem co jest realne a co nie. Co do reszty w jednym ma Pan rację i myślę, że tym razem uszanujecie tajność wyborów i pozwolicie każdemu, aby kartę wypełniał samodzielnie.
Panie Mieczysławie, moje IP jest co najwyżej do wiedzy administracji forum i bez ingerencji policji nikt nie ma do niego dostępu. IP nie można sobie od tak znaleźć i dopasować do użytkownika więc proszę mnie nie straszyć konsekwencjami w pracy bo mojemu pracodawcy te wybory wiszą.
Szanowny Panie. IP jest dostępne na niektórych........., nie będę udzielał instrukcji jak znaleźć. Jeśli Pan nie jest pracownikiem SM, to rzeczywiście pracodawca nie jest tym zainteresowany. Z Pana tonu wypowiedzi widać, że ma Pan interes zajmować takie a nie inne stanowisko. I to jest normalne. Ja też mam interes, więc, każdy trzyma za swoje. Ponieważ jest Pan wyrazistym członkiem i jeśli nie pracuje w SM to zapraszam do kandydowania. Proszę podać swoje dane, zagłosuję na Pana. Ma Pan wielki potencjał i wiedzę, dlatego takich ludzi potrzeba w RN
Mieszkańcy "Krzemionek" dostali szansę poprawy swojej sytuacji dzięki kilku mieszkańcom którzy powiedzieli STOP. Jeżeli zaprzepaszczą swoją szansę podkreślę ŻYCIOWĄ której Wam zazdrości cała Polska niech więcej nie narzekają tylko siedzą w domu i płcą. Życzę Wam Powodzenia.