Kontener kosztuje około 30 000.00 zł., ma około 18 m.kw. Jest tymczasowy i same problemy, wilgoć droga energia do ogrzania itp. Za 50 000.00 zł można uzyskać mieszkanie w bloku o pow. 25 m.kw.
Już to było po powodziach. Proszę Państwa rozdzielmy ziarno od plew. Sami najlepiej wiemy kto może a kto nie chce płacić. Zresztą jest to problem zarządu. Ma instrumenty. My go tylko rozliczmy.
Złomowane kontenery przeznaczone do przewozu ładunków jak w USA wystarczą.
Koszt minimalny, grunt jest, wystarczy zrobić przyłącza z licznikami mediów.
Z tych 30 000 można postawić nie jeden. A Pan znowu o jakiś dziwnych kosztach, które nas nie interesują.
Ciekawy pomysł. Nie wiem czy Pan był w USA, ja tak i widziałem. Postawić zdezelowany kontener, sławojkę, jeden punkt czerpalny wody, ścieki do rynsztoka, mycie pod chmurką, kąpanie się tylko latem w Kamiennej, daleko za miastem, żeby fetor się nie roznosił. Po co im media? I tak nie będą płacić a podłączać się na dziko. Siedlisko patologii. Widziałem to w Rio de Janeiro, Detroit i z daleka jak ponad 800 tys. Palestyńczyków na kilkudziesięciu km. kw. żyje właśnie w takich warunkach. Jeszcze taniej byłoby wykopać ziemiankę, odpada grzanie w zimie. Proszę Pana, ja nie dlatego w 1980 r. spałem na styropianie, żeby teraz przykładać rękę do wykluczania ludzi poza nawias. Na mieszkanie czekałem 12 lat. Jesteśmy Państwem solidarnym, nasi rodzice pracowali na emerytury dla swoich rodziców, gdyż kasa ZUS po wojnie była pusta, my pracowaliśmy na emerytury dla swoich rodziców a na nasze będą pracować nasze dzieci. Płacimy dwa razy zdrowotne, za dwie prace, lecz korzystamy tylko raz ze służby zdrowia. Podatki jakimi nas obciążają to około 60% (wliczając podatek pośredni VAT). W proponowanych rozwiązaniach jest też pomoc Państwa, czego Pan nie zauważył, można też dołożyć własną pracę. Jakie ma Pan prawo żądać eksterminacji tych ludzi. Co Pan dla nich zrobił? Ja zapewniłem pracę dla 200 osób w Constarze i jeszcze świadczenia w innej formie dla kilkunastu osób. Oni zapłacili za Pana wykształcenie (?) Koszt wychowania i wykształcenia jednego człowieka od poczęcia do ukończenia szkoły wyższej (25 lat) to kwota rzędu 350 tys. zł. (według GUS). Zakładając, że miał Pan dobrze sytuowanych rodziców to i tak nie wydali całej tej kwoty. Poszła z naszych podatków. Część właśnie z podatku tych ludzi, których teraz Pan chce wykluczyć. Pisałem, że SM to relikt socjalizmu, składamy się na oświetlenie ulic osiedlowych, budujemy sobie parkingi, utrzymujemy Malwę itp. Jesteśmy po prostu biedni, skazani na solidarność. Na Rosochach pobudowali piękne bloki, ogrodzone, z garażami, ale tam jest wspólnota. Przekształćmy więc CAŁĄ SM we wspólnotę i wtedy, kto nie płaci eksmisja. Myślę, że jeśli Pan coś teraz napisze to mocno się zastanowi. Trochę refleksji. Jest Pan zapewne młody więc brak Panu doświadczenia życiowego, ale to przychodzi z wiekiem. Życzę Panu aby nigdy nie znalazł się w sytuacji, kiedy braknie na czynsz. Jeśli będę żył, na pewno znajdę dla Pana jakieś rozwiązanie. Teraz proszę aby swoją energię i pomysły skierował jak pomóc innym. Miłego dnia.
I po raz kolejny rozmywa pan temat potokiem zbędnego tekstu.
Solidarność pokoleniowa ma się nijak proszę pana do złodziejskiego procederu jaki pan cały czas broni.
Skoro kogoś nie stać na mercedesa chodzi piechotą.
Skoro kogoś nie stać na utrzymanie mieszkania nie musi w nim mieszkać, a ja nie muszę za niego płacić
Do socjalistów takie proste prawdy nie docierają. Przyzwyczajeni do brania bronią tego ręcami i nogami
A teraz jak było w RN. Jedna wprowadziła niezgodnie z prawem uchwałę a druga po kilkunastu latach ją anulowała. Pytanie. Która była kompetentna? Dla utrudnienia podam, że w jednej z nich był prawnik. A co do wymagania znajomości wszystkich tych problemów przez kandydatów do RN, to stwierdzam, że dogłębnie nie jestem w stanie obronić żadnej z tez. Jeśli jest ktoś taki to chylę przed nim czoło. Ja natomiast znam profesjonalistów, którzy to rozpracują. Podam, że do sejmu wchodzą ludzie różnych profesji. Jest tylko około 10% prawników a stanowią oni prawo. Tutaj jest podobnie należy stawiać na zdrowy rozsądek i doświadczenie życiowe a nie starać się popisywać wiadomościami. W każdej drukarni jest zecer i nawet jeden z wielkich trzech polskich językoznawców przyznał, że czasami poprawiają jemu błędy. A à propos czy słyszał Pan o projekcie EE, jeśli tak Pan wie wszystko i ocenia innych. Co do wiadomości, umiejętności i znajomości prawa to proszę zważyć, że profesjonalne sądy są trzy instancyjne i jeszcze Trybunał w Straßburg'u ma inne zdanie. Co do Funduszy z Unii, to nawet specjaliści mają problemy, ale szanse SĄ. Co do MEC to odsyłam do wcześniejszego wpisu, gdzie we Wrocławiu kilka różnych SM, korzystając z jednego dostawcy ciepła wynegocjowało różne stawki. ROZUMU I DOŚWIADCZENIA nie zastąpi akademicka wiedza. Liczy się zbiorowa mądrość a tą reprezentują NASI CZŁONKOWIE i zdajmy się na ich wybór a nie ośmieszajmy nawzajem.
Może czas na to aby mieszkańcy zaczęli decydować o swojej własności sami bez pomocy nic nieumiejących ludzi w krawatach którzy uważają się za "mędrców" tego miasta z jakim efektem to widać. Zgłosiliśmy 11 kandydatów do RN złożonych z mieszkańców na tyle dobrze zorientowanych w spółdzielczości aby działać w interesie mieszkańców.Wybór należy do mieszkańców SM "Krzemionki",
Skoro są tak zorientowani i ich tak zachwalasz to czemu się nie przedstawią? Jakie mają doświadczenie w spółdzielczości? Czy będą występować bez krawatów? Czy i ciebie już nigdy nie zobaczymy pod krawatem?
Tak było do tej pory i tak miejmy nadzieję będzie nadal, mieszkańcy decydowali i nadal będą decydować o swojej własności. To nie jest tak, że jak w radzie nie ma mirka24 to mieszkańcy nie decydują, a jak będzie to będą decydowali. Demokracja polega na tym, że w spółdzielni w imieniu mieszkańców decyduje rada nadzorcza, podobnie jak w gminie rada gminy, w powiecie rada powiatu, a w państwie parlament. Można się z decyzjami rad takich czy innych nie zgadzać, ale to nie oznacza że jeżeli nie jestem członkiem tych rad, to ich decyzje nie są także moje.
Krawaty nie są wygodne, a ich noszenie wynika z szacunku do wyborców i obowiązku godnego reprezentowania swojej instytucji.
Nie uważam, aby lansowana przez ciebie demokracja rozciągniętych swetrów i jedynie słusznych idei nieomylnego wodza została przyjęta z aprobatą.
Juz przestan czlowieku sciemniac ja wole zeby w radzie byli ludzie uczciwi inie obchodzi mnie czy ktos skonczyl studia czy szkole zawodowa byle by dzialal w interesie mieszkancow.A ci niby wysoko szkoleni ze Spoldzielni co pisza na tym forum niech nie psuja opini naprawde wyszkolonym i inteligentnym ludziom.
Masz lepsze argumenty niż to że "spółdzielnia pisze"? Pogódź się z tym że mieszkańcy nie zgadzają się na załatwianie prywatnych porachunków przez stołek i pokarzą to na głosowaniu. Kandydaci juz prezentują na forum swoje pomysły i wyszkolenie i każdy osadzi po swojemu, wiedza obroni się sama.
Jak by miał argumenty to by nie musiał się ratować tym że ze spółdzielni piszą. Już pół osiedla w ten sposób tam pracuje, więc można załorzyć klapki na oczy i dalej udawać że reszta się na wszystko zgadza.
To znaczy, że masz zamiar obsadzić CAŁĄ RADĘ swoimi kandydatami? Za PRL-u takie rozwiązanie by przeszło ale coby było teraz gdyby w sejmie zasiadała tylko jedna partia pod jednym wodzem?
Będzie zasiadać i oto walczymy.
Za jakiego mędrca ty się uważasz widać po twoich wypowiedziach, przynajmniej jak rada albo zarząd podejmują decyzje to podpisują się swoimi nazwiskami a nie "my mieszkańcy". Wypowiadaj się w imieniu swojej partyjki ale nie wciskaj kitu że reprezentujecie coś więcej poza własny interesem. Jak nie podobają ci się wyroki sądów to odwołuj się do wyższych instancji, ale mieszkańców w swoje prywatne porachunki nie wciągaj.
Rada się podpisuje, zarząd też a ty jako gość anonim. No, no.
przyganił gośc gościowi
08:21 Piszesz o tych mędrcach w krawatach co zbierali podpisy na obniżenie czynszu i plac zabaw pod blokiem? Bo ja już tamtym podziękowałem, sąsiadom wyjaśniłem po co zbierali i jaki mieli interes. Stwierdziliśmy że wstyd dokładać tamtym panom do kieszeni czy to w postaci diety czy jakiejkolwiek innej więc na WZ będzie trochę więcej głosujących aby tego dopilnować.