Mam problem z synem ma 5 lat i 8 miesięcy ma 117cm i waży 19.2 obawiam się że to za mało ale nie mam skali porównawczej tzn. dzieci z którymi chodzi do klasy wydaje mi się że wyglądają lepiej że ważą więcej. Poza tym jest strasznym niejadkiem nie jada mięsa od ponad roku wcześniej jadł jeszcze drób i ryby teraz nawet tego nie je, jego jadłospis stale się kurczy coraz bardziej wybrzydza a ja już tracę nerwy, kupiłam wczoraj apetizer może to pomoże a jak nie to pójdę do lekarza bo i tak chyba będziemy musieli zrobić badania czy nie ma jakiś niedoborów przez to że nie jada mięsa. Poza tym ważył już ponad 20kilo jak mi schudł znowu martwię się coraz bardziej. Dlatego chce spytać inne mamy czy też mają takie problemy i czy macie jakieś sposoby na niejadka i ile ważą wasze dzieci mniej więcej.
Mój syn, lat 5 ma 119cm i waży 26 kg. Wagi tej nie widać po nim.Mamo, myślę, że martwisz się na zapas. Kazde dziecko jest inne i nie ma co generalizować i porównywać do innych dzieci. Spójrz w siatki centylowe, przypomnij sobie jak wyglądałaś ty, jego ojciec w podobnym wieku. Gdyby było coś nie tak, lekarz z pewnością by zauważył. Jak wychodzą dobre badania, znaczy to ,że "taka jego uroda". Ciesz się,że chłopak zdrowy, energiczny. Ma tylko szybszą przemianę materii.
Pozdrawiam :)
Moja córka jest wysoka ale bardzo szczupła, ma 7 lat 124cm i waży 22kg. Był okres że z jedzeniem była tragedia, teraz jest lepiej. Myślę,że najpierw trzeba zacząć od podstawowych badań krwi i obecności pasożytów. U nas wszystkie badania ok - widać taka jej uroda :)
Syn 5 lat 116 cm 19 kg ,corka 6 lat 114 cm 17 kg
mój syna 4,5 roku i waży 16 kg a bardzo dużo je taka przemiana materi
moja niunia na prawie 8 lat i wazy 24kg
Kaja z 19:57 dziecko 8 lat to chyba już nie niunia :D Kawał dziewczyny. Czyżby jedynaczka? :D
Wnuś lat 6,waga 20 kg
Jest takie coś jak siatki centylowe, pediatra wie o co chodzi, tam można nanieść pomiary i wszystko będzie jasne
moj syn ma 5 lat i 6 miesiecy 116 cm waga 19.3kg
córka 6 lat 127 cm 25kg
6- lat chłopiec 21 kg, ale je bardzo dużo. Myslę że waga twojego dziecka jest w normie. Ja byłam takim niejadkiem, teraz muszę się odchudzać.
Syn 6 lat, 116cm, 21kg
proszę zrobić badania na pasożyty
mój syn ma 5 lat 7 m-cy waży 28 kg przy wzroście 120