Pierwsze informacje o poważnych problemach GetBacku pojawiły się w kwietniu (strata miała wynosić 1,2 mld zł, choć spółka dotąd nie opublikowała bilansu za 2017 rok). Rafalskim powiedziała o nich znajoma. – Poszłam do banku i okazało się, że moich pieniędzy już nie ma. Poszliśmy na policję, ale tam nie mogli przyjąć zgłoszenia, bo nie mamy żadnej umowy. To działało na zasadzie dyspozycji przelania środków – tłumaczy 81-latka. – Teraz chodzę do banku i pytam, co z nami będzie, ale oni tylko każą nam czekać.
Trzy razy więcej niż Amber Gold
Na początku maja rozpoczęło się postępowanie restrukturyzacyjne GetBacku. Spółka zaproponowała spłacić w ratach do 2025 r. należność w 65,36 proc. – Słyszałam już o szacunkach, że spółka jest winna ludziom, którzy kupili obligacje, około 2,5 mld zł. To trzy razy więcej niż słynny Amber Gold. Dlatego nie mam nadziei na odzyskanie ponad 40 tys. zł, które zainwestowałam – mówi Dziennikowi inna mieszkanka Lublina. – Jestem zrozpaczona. Wiem, że prokurator krajowy powołał specjalny zespół do spraw GetBacku, ale to dla nas żadna wiadomość. Nawet jeśli w ciągu sześciu lat uda się odzyskać część tych pieniędzy, to ja już nie będę pewnie żyła. A za co wcześniej mam kupować leki i jak żyć?
W Internecie na Facebooku powstała już grupa „GetBack – grupa poszkodowanych obligatariuszy (klientów)”. Do wczoraj było na niej zarejestrowanych już ponad 1800 osób. Hasło przewodnie: „Razem odzyskamy włożone w GetBack pieniądze obywateli”.
dziennikwschodni pl
Idea Bank uzna wszystkie "zasadne" reklamacje swoich klientów dotyczące ich inwestycji w obligacje GetBack, dokonywane za pośrednictwem banku - poinformował główny akcjonariusz Idea Banku, Leszek Czarnecki.
bankier pl
A co z Getin Bankiem? To tez jego firma...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Leszek_Czarnecki
skąd miał pieniądze na inwestycje w 1986 roku?
"Współpraca ze Służbą Bezpieczeństwa
Z materiałów przechowywanych w Instytucie Pamięci Narodowej wynika, że w wieku 18 lat podpisał zobowiązanie do współpracy ze Służbą Bezpieczeństwa jako TW „Ernest” nr rej 42601. Był wtedy uczniem III Liceum Ogólnokształcącego we Wrocławiu[14]. W połowie 1982 Czarnecki podpisał zobowiązanie do współpracy, tym razem z wywiadem PRL. W październiku 1983 założono mu teczkę pod numerem 15538 jako kontakt operacyjny o pseudonimie Ternes[15]. Leszek Czarnecki przyznał się do podpisania zobowiązania, nie potwierdził jednak przekazywania SB informacji[16]."
"Od 2008 jest mężem dziennikarki Jolanty Pieńkowskiej."
Grupa TVN
Komisji śledczej w tej sprawie nie będzie, bo nie jest na rękę pisowi aby coś ujrzało światło dzienne.
Czarnecki nie jest właścicielem spółki - sprzedana została w roku 2016 - najpierw poczytajcie, a potem piszcie
Getin Bank Czarneckiego ma się dobrze, a GetBack - to trzeba zapytać pisu
afera większa niż amber
a kto zalozyl 1 firme w 1986 roku? nie Czarnecki?
miał tez TU Europa gdzie prezes zarabiał kilka milionów złotych rocznie. sprzedał.
nikt bez poparcia SB nie mógł tego zrobić.
to jest SBecka firma. Co tu robi PiS? niewiem. Powiązana z byłym prezydentem.
18;03 - sprzedał i się zaczęło. Tylko czemu tacy prawi i sprawiedliwi nie chcą komisji - kto może stracić reputację, no kto?
Powiązana z którym byłym prezydentem?
No to morawieccy mają kłopot...Afera 10 RAZY większą od AMBER GOLD...niedługo wyjdą SKOKi..I inne .A gdzie 13;;5 miliarda na Smiglowce
Nie pomawiaj gościu z 18:52 bo możesz mieć problemy.
nie strasz, nie strasz, bo możesz w majtki narobić
Zobacz kogo GetBack sponsorował w ostatnich latach.
sponsorował m.in. Galę "Człowieka Wolności" (tytuł ten "zasłużenie" przypadł pani Przyłębskiej), jak również jubileusz 25-lecia poczytnej w środowisku PiS Gazety Polskiej. A co jeszcze? Trzeba poszukać.