W 2018 roku Urząd Miasta wydał na utrzymanie zieleni w mieście szokującą kwotę 1 273 352,97 zł, a w roku 2019 wyda aż 1 886 500,00 zł.
– Codziennie mijam ostrowieckie ronda jeżdżąc miejskim autobusem z górnej części miasta na Ludwików. Tak patrzę na to wszystko i przypominają mi się komiczne czasy, kiedy krążyły dowcipy, że na przyjazd pierwszego sekretarza malowano trawę na zielono. Moja córka mieszka na stałe w Poznaniu. Miasta stawiają teraz na byliny, krzewy zimozielone, estetycznie przyciętą trawę. Raz posadzisz, masz na lata, a jaka oszczędność – tłumaczy pan Zbigniew, który w Ostrowcu Św. mieszka od urodzenia.
Zakres zadań w ramach utrzymania zieleni miejskiej miasta Ostrowca Świętokrzyskiego w 2018 r. obejmował : zieleń urządzona, zieleń pasów drogowych gminnych, Park Miejski im. Marszałka Józefa Piłsudskiego, Zieleń pasów drogowych dróg wojewódzkich, Zieleń w obrębie Ronda Republiki Ostrowieckiej oraz Ronda Powstania Styczniowego. Usuwanie drzew, konarów i gałęzi, zakup drzew 156 szt., nasadzenia drzew 156 szt., wzgórze kościelne, Zakup wody do podlewania zieleni, Sadzenie roślin jednorocznych w kwietnikach nalatarniowych co w sumie dało sumę 1 273 352,97 złotych.
Koszt wykonania prac przy kwietnikach nalatarniowych 181 szt. oraz wieżach kwiatowych 7 szt., wiosennych obsadzeniach sezonowych wraz z sadzeniem, letnich obsadzeniach sezonowych, nasadzeniach cebul tulipanów i narcyzów (rozm. 12/14), nasadzeniach jesiennych Ronda Powstania Styczniowego to: 153 736 zł
https://naostro.info/wiemy-jakie-srodki-wydaje-miasto-na-zielen-miejska/
Bardzo dobrze, nie tylko chlebem człowiek żyje, ale niestety są też tacy, którym wszystko przeszkadza i najlepiej,jak by Urząd przekazał tę kwotę na takie jedno radio, co ma ryja. Bardzo mi się podoba Ostrowiec w wiosennym i letnim wydaniu. Potwierdzają to również znajomi z innych miast odwiedzający mnie często.
Słowem jest dobry interes.
Rusz głową i sam uruchom swój interes, jeśli wszędzie dopatrujesz się korzyści. Niestety pisanie na forum, to nie jest dochodowy interes, a ciebie tylko na to stać.
Nie dla każdego. :))
A czy ten "kwiatowy puder" będzie wymagał ochrony....bo jeszcze parę groszy można by skubnąć przy okazji :))
Pracowałem w Hamburgu w Zieleni miejskiej i ten wygląd i praca woła o pomstę do nieba.Teraz oferuję pracę za minimum i na czas określony.Śmiech na sali.Wracam na zachód,bo tutaj szkoda zdrowia i czasu.
Tak na poważnie, o co chodzi w Twojej wypowiedzi? Trzy razy czytam i nic z tego nie wiem. Jeden wniosek można wyciągnąć - światowiec z Ciebie pełną gębą ;-)
Może przeczytaj czwarty raz,to zrozumiesz.Tutaj za tak śmieszne pieniądze się nie opłaci pracować.Zrozumiałeś teraz?
Ale o co chodzi.
A łatania dziur byłych dróg powiatowych i zmian utrzymania ich w czystości jeszcze nie zauważyliście?
W mojej ocenie jest to niezrozumiała rozrzutność, żeby nie nazwać tego inaczej.
Kogo obchodzi, co dla ciebie jest niezrozumiałe? Może wszystko?
Miasto w końcu ładnie wygląda, nie taka szara dziura.
Gołębii nie trzymać. Co z tego, że kwietniki, np. na Rynku, jak stado gołębi. Na osiedlach też.
Gościu 11:45 o tym czy miasto jest dziurą czy nie nie świadczą bratki posadzone wszędzie gdzie się da tylko rozwój gospodarczy i poziom świadomości ludzi. Ostrowiec dziurą jest tyle, ze trochę mniej szarą, ale za to za jakie wielkie pieniądze. A można taniej, ale po co.
Kamienie ozdobne też fajnie
Dziurą jest dalej - tylko że ukwieconą :D