A plastiki, papier i wszystko co da się przerobić pakujesz w specjalne worki , które zostawiają śmieciarze i za te nie płacisz nic. Przy dobrej segregacji na miesiąc mam niecały pojemnik śmieci za które płacę i 6 - 7 worków za darmo. Czaisz teraz czy nadal za trudne?
nadal to jest dla ciebie za trudne do ogarniecia ze koszt utrzymania domu to 11tys a nie 4? cos nie tak z ta twoja matematyka
ja potwierdzam, śmieci segregowane w mojej gminie są odbierane za darmo, pozostałe ograniczamy do minimum, dom nowy , ocieplony, energooszczędny. Ogrzewamy pompą ciepła, koszt za cały sezon od września do kwietnia w tym woda gorąca to koszt 2 tys zł. Rekreacyjnie palone w kominku, w zeszłym sezonie 6-7 razy. Jesli sie chce to można, wystarczy tylko pomyśleć o tym jeszcze przed budową.
Mnie utrzymanie domu o pow. 210 m kosztuje ok. 7.000 zł. rcznie ( prąd, woda,ekogroszek, drewno do kominka, śmieci). Dom b.dobrze ocieplony.
Czyli z ogrzewaniem gazowym wyjdzie ze 3 tys drozej czyli ok 10 tys - utrzymanie roczne
mnie wychodzi jeszcze taniej bo kupuje 4 tony węgla na zimę 4 *800 zł =3200zł, i drzewo po pieca na cały rok to jest ok .1000 zł( sami przywozimy a lasu wiosną jak są wyrąby drzew), gaz mamy w butlach 50 zł miesiecznie, woda ok.150zł na 2 miesiące + niecałe 200zł śmieci opłata roczna. Wyjdzie ok 4900- max. 5000zł ROCZNIE( w domu mieszka 6 osób)
niewspomniałam że 2 dzieci jest poza domem przyjeżdżają co drugi weeend. no to 4 osoby+ 2 sporadycznie.
a prąd od sąsiada ciągniecie ?:))
oj widze, że się blokusy wkurzyły he he he he
Utrzymanie w bloku( ok 50 metrów ) kosztuje rocznie ze wszystkim ok 7500 zł , a w domu, NAWET z ogrzewaniem gazowym koszt całkowity MAX 11 tys, ale w bloku masz 50 metrów, a w domu ponad 200 :)
Co tu jest sie "wkurzac", koszty zaleza od wielu czynnikow i takie wyliczanki sa po prostu smieszne. Dom domowi nie rowny, bo to nie tylko kwestia metrazu. Mieszkania w blokach tez sa rozne. I nie ma sie co licytowac.
1000 zł za gaz zima i wcale nie jest ciepło wierz mi :P
To jaka masz powierzchnie domu i ile CI wychodzi rocznie za utrzymanie takiego domu ??
ja potwierdzam, śmieci segregowane w mojej gminie są odbierane za darmo, pozostałe ograniczamy do minimum, dom nowy, ocieplony, energooszczędny. Ogrzewamy pompą ciepła, koszt za cały sezon od września do kwietnia (pierwsza zima, dom musiał być wygrzewany solidnie) w tym podgrzanie wody to koszt 2,5 tys zł.- za siedem miesięcy. Rekreacyjnie palone w kominku, w zeszłym sezonie 6-7 razy. Jeśli się chce to można, wystarczy tylko pomyśleć o tym jeszcze przed budową.
A u mnie jest tak - dom 190 m2 - parterowy, strop drewniany ocieplonu welną mineralną - jeszcze nie do konca zrobiony więc cieplo jeszcze ma szanse uciekac. Piec tradycyjny CO. Ogrzewanie podlogowe - okolo 80m2. Ogrzewany jest w metrazu garaz i piwnica. W tym roku wegla narazie nie kupowalem - od wrzesnia zacząłem paluic w taki sposob ze pieca nie gasze - ustawiona jest tylko temperatura na 40 stopni na piecu i do pieca podkladam drewnem co 5 - 6 godzin. temperatura w domu 22-23-24 stopnie. grzejniki cieple 24 h/dobe. i tak - w zeszlym roku poszlo mi okolo 20 m3 drzewa - lecz to byl pierwszy rok od wprowadzenia wiec duzo bylo do zrobienia - strop nie byl wogole ocieplony. teraz czesciowo jest. w tym roku pale juz od poczatku wrzesnia a poszlo mi dopiero 2 m3 drzewa. drzewo pozyskuje z lasu w ten sposob ze lesniczy organizuje mi dzialke - gdzie muse posprzatac pozostalosci po wycince - robimy we dwoch okolo tygodnia - zaznaczam popoludniami - okolo 3-4 godzin dziennie - i w ten sposob mam drzewo na zime. skoro chodze podkladac co 5 godzin do pieca przy paleniu 24h/dobe drzewem - niewiem czy jest sens kupowac wegiel. zeszly sezon drzewo kosztowalo mnie okolo 500 zl z transportem - poniewaz transport jest wlasny. za caly okrągly rok prad kosztował mnie okolo 1700 zł. woda okolo 100 zl na 2 miechy. gazu nie podlaczony. Łącznie okolo 3200 zll ze smieciami :) Pozdrawiam :)
a swistak siedzi i zawija to wszystko w sreberka.
Nie wiem czy zawija czy nie, lecz mi tak wychodzi. Dom jest energooszczedny, a swojej pracy nie licze.Pozdrawiam cieplutko.
nie przejmuj sie, każdy z blokowiska nie wierzy, ze można taniej niz w bloku.