W poście poniżej link do pełnej treści podpisanej ustawy 500+. Myślę,ze rozwieje ona wątpliwości dla poszukujących informacji w tym zakresie.
No przeczytałem i zbaraniałem bo nie wiem wkoncu czy stypendium socjalne studenckie sie wlicza do dochodu czy nie???????
zaczerpnięte z innego forum
"USTAWA
z dnia 12 marca 2004 r.
o pomocy społecznej
(tekst jednolity)
(...)
Art. 8.
4. Do dochodu ustalonego zgodnie z ust. 3 nie wlicza się:
1) jednorazowego pieniężnego świadczenia socjalnego;
2) zasiłku celowego;
3) pomocy materialnej mającej charakter socjalny albo motywacyjny, przyznawanej na podstawie przepisów o systemie oświaty;
Stypendium socjalne uregulowane jest w ustawie o szkolnictwie wyższym, a nie w ustawie o systemie oświaty, co skłania do wniosku, iż stypendium socjalne przyznawane studentom wlicza się do tego dochodu, ponieważ nie znajduje się w katalogu źródeł zwolnionych z obowiązku zaliczenia do dochodu osoby ubiegającej się o przyznanie świadczenia z opieki społecznej." dotyczy to studentów
Chyba tylko takie stypendia dla uczniów szkól podstawowych i gimnazjów nie wlicza się do dochodu bo są przyznawane na podstawie przepisów o systemie oświaty.
" Art. 90c. 1. Pomoc materialna ma charakter socjalny albo motywacyjny.
2. Świadczeniami pomocy materialnej o charakterze socjalnym są:
1) stypendium szkolne;
2) zasiłek szkolny.
3. Świadczeniami pomocy materialnej o charakterze motywacyjnym są:
1) stypendium za wyniki w nauce lub za osiągnięcia sportowe;
2) stypendium Prezesa Rady Ministrów;
3) stypendium ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania;
4) stypendium ministra właściwego do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego."
Ja też się pogubiłam...:-(
Dostaję alimenty na dziecko. to też liczy się do dochodu?
tu jest wszystko wyjśnione
to dotyczy zasiłków rodzinnych.
500+ zasiłkiem tym nie jest.
ale przepisy dotyczące ustalenia dochodu na członka rodziny są takie same
W Grecji też rząd rozdawał pieniądze. Brawo Grecja?
Brawo PIS już się nie możemy doczekać z dziećmi tych pieniędzy :-)
Wiesz mi że chciałbym chociaż z 10 lat takiego dobrobytu jak było w Grecji a i teraz wcale gorzej niż my nie mają.
moi kochani mam pytanie 8 marca mam sprawę o ustalenie kwoty alimentów na dzieci czy ta ustawa 500+ i kwota jaką z tego tytułu otrzymam będzie miała wpływ na wysokość alimentów tzn. czy sedzia moze mi obnizyc kwote alimentów na dziecko poniewaz dostane to 500 zł.?? proszę pomóżcie
jeszcze ich nie masz i nie wiadomo czy dostaniesz bo nie złożyłąś wniosku i nie masz decyzji o ich przyznaniu, więc nie powinno miec wpływu.