Z powodu kryzysu nie zgadzamy sie na wypłate 13tek dla urzednikow z rokiem 2014. Dziura budzetowa rosnie, mozna zagospodarowac te pieniadze w inny sposob.
Obywatel mogłeś inaczej nazwać temat. Nie da rady tego zrobić ponieważ urzędnicy nie zrezygnują z tak pięknej przyjemności. Wiem że nie jest to fair ale oni nie rozumieją sytuacji jaka jest w Polsce. Większość osób uważa że jest dużo pracy tylko nam się nie chce pracować a ciekawe czy im nierzadko z gorszym wykształceniem chciało by się pracować od świtu do zmierzchu za 1080 zł miesięcznie.
Brakuje człowieka który by zrobił przesiew w takich instytucjach, już takich dwóch było co niby mieli robić porządki a co wyszło ? więcej etatów ...
Moje CV poroznoszone wszędzie gdzie było można, niech tylko ktoś zaproponuje coś lepszego od minimalnej na zlecenie. Pismen bronisz siebie a sam nic nie oferujesz lepszego.
Uważam że 13nastki powinny być zniesione na czas trwania podwyższonego podatku VAT 23% ! Jeżeli mamy wspierać budżet to wszyscy ! Jeżeli mamy z czegoś rezygnować to również wszyscy. Proponuję aby zaoszczędzone pieniądze z 13 stek poszły na poczet pomniejszenia kosztów utrzymania pracownika.
Zły zatrzyma złotego by głodnemu odmówić pomocy. Tak to właśnie wygląda
A TY pismen pokazujesz swój brak tolerancji wobec nas człowieka.
Obyś nie ujrzał dna, bo staniesz po naszej stronie.
Nie mniej jednak uważam że był bym znacznie efektywniejszy od obecnych pracowników. Do nauki czegoś pożytecznego ? czego ? siedzenia na forum i wypisywania nierealistycznych poglądów ?. Czasem odnoszę wrażenie że niektórzy przejawiają chorobę samouwielbienia odcinając się od jedności w celu zapewnienia jak największego skłócenia z innymi. Tutaj jesteśmy anonimowi i tak piszesz ale uwierz mi że na Stawkach już nie, nie wiesz kiedy i gdzie stracisz wszystko i dołączysz do nas.
Pismen, jak zwykle klepiesz jak potłuczony. Praca to towar, jeśli nie jest dobrze płatna to nie będzie atrakcyjna. Nikt nie chce być niewolnikiem i pracować za darmo albo za grosze, z których i tak trudno byłoby się utrzymać.
Ciekawe kto z Was by zrezygnował z dodatkowej wypłaty. No proszę...
Tyle, że likwidacja różnych przywilejów nie jest taka prosta. "Trzynastki", jubileusze, dodatki stażowe, moim zdaniem w obecnych realiach te składniki nie mają uzasadnienia, ale nadal są.
Ale jesteście zawistni i zazdrośni żenada, ja nie mam 13 tki ale jakbym miała to bym się cieszyła tak samo jak Wy gdybyście otrzymywali! ZAZDROŚĆ przez Was przemawia! Ludzie dlaczego w Was tyle zawiści! Gdyby Wam przysługiwała 13 tka co też bylibyście za likwidacją??? Napewno nie!
Jesteśmy zawistni a to dlatego że jest duża niesprawiedliwość a ludzie nie wytrzymują. Nie wspominamy o 13tkach w firmach prywatnych ( bo takich nie ma ) ale budżetówce gdzie pracownik siedzi za biurkiem porobi 3 godziny i uważa się za króla... dlaczego 13tek nie mają chodź by nawet pielęgniarki ? a w urzędach nadal są ?
Sprawiedliwość powinna już dawno zawitać w naszych sercach, szkoda że nie pozwala na to prawo.
to pretensję miej do swojego pracodawcy że MOŻE ALE NIE CHCE dać "13" ja pracuję w prywatnej firmie i mamy taki "przywilej" zależy od pracodawcy:)
1. Z powodu kryzysu nie zgadzam się na dotowanie kościołów wszystkich wyznań. Naszego państwa na to nie stać, więc dlaczego to robimy?
2. Z powodu kryzysu nie zgadzam się na dotowanie sportu wyczynowego - ani przez Ministerstwo Sportu i Turystyki, ani przez spółki Skarbu Państwa. Dokładajmy tylko do sportu młodzieżowego, bo to ważne z uwagi na zdrowy rozwój naszych dzieci. Zawodowi sportowcy nie szukają sponsorów albo wezmą się za uczciwą pracę.
3. Z powodu kryzysu nie zgadzam się na dotowanie przez nasze Państwo kultury i sztuki, bo tym naszych rodzin przecież nie nakarmimy.
Nasze Państwo powinno mieć inne priorytety.
1. Powinny być zachęty do zakładania i powiększania rodzin poprzez mały vat na produkty dla dzieci (od łóżeczek, wózków, przez ubranka, po zabawki), darmowe żłobki i przedszkola. Nie trzeba dopłat do każdego dziecka, żeby z "robienia" dzieci nie robić sposobu na życie. Potrzeba obniżenia kosztów utrzymania.
2. Powinny być większe zachęty do otwierania swoich małych (1-2 osobowych) firm, poprzez niski ZUS itp. Koszty utrzymania firmy nie mogą być wyższe niż wypracowany zysk. Takimi metodami bezrobocia nigdy nie zlikwidujemy. Im więcej takich małych "biznesów", tym większe wpływy do budżetu Państwa i budżetów rodzinnych, więc i gospodarka na tym tylko zyska.
Szukajmy oszczędności i sposobów na poprawienie kondycji zarówno rodzin jak i kraju poprzez mądre zmiany, a nie pogłębianie kryzysu. Bo odebranie tych wspomnianych "trzynastek" może i odciąży budżet kraju, ale na pewno nie pomoże polskim rodzinom.
Bezpartyjny, nasuwa mi się na myśl: nie samym chlebem człowiek żyje. Kultura i sztuka, choć nie żywi, to jenak jest bardzo cenna.
Ostatnio koleżanka z pracy (która co miesiąc kupuje jakieś książki) mówiła mi, że był u niej jakiś znajomy i na widok półek pełnych książek, powiedział: "a po co ci tyle tego, co ty z tego masz, po co tracić pieniądze na bzdety?!" Z takim myśleniem (a pewnie dużo osób takie ma), to jednak daleko się nie zajdzie.
Dokładnie tak Państwo nie powinno dotować kościołów wszelkich wyznań!!!
Bezpartyjny dużo jeszcze dodawać ale warto zrezygnować z ułatwień przy rozpoczęciu działalności na rzecz mniejszych kosztów utrzymania pracownika.
Ważne jest aby państwo budowało się na miłości i zaufaniu. Powinien być zredukowany problem z mieszkaniami aby koszty mieszkania nie spłacać 30 lat a 5-10 lat, należy zapewnić największym pracodawcą korzystne warunki w zamian za utrzymanie miejsc pracy na odpowiednim poziomie.
Powinno się promować wykształcenie zawodowe tak aby osoby kończące szkoły znalazły prace - nawet mało płatne ale sukcesywnie powiększające się.
Należało by również pomniejszyć ilość małych firm w celu utworzenia większych firm w których pracowało by więcej osób, takie firmy jak wyżej napisałem otrzymywał by "taryfę ulgową" a pracownicy normalną umowę o prace na czas NIEOKREŚLONY.
Podatek VAT winien być zmniejszony do 20% a na artykuły importowane powinien wzrosnąć.
Powinniśmy się nastawić na to co przyszłościowe czyli na żywność, z tym że efektywniej jak teraz.
Ilość posłów powinna się zmniejszyć o 4 krotność.
Zaostrzenie przepisów winno być również wzięte pod uwagę, szczególnie dla posłów, powinny być zaostrzone znacznie bardziej jak dla was.
Najważniejsza to odbudowa i wiara, potrzeba jest odbudować wizerunek prezydenta który nie może być neutralny. Powinien być głową Państwa, odpowiadać za decyzje i szanować innych.
KAŻDY pracodawca może wyplacać "13" kwestia tylko tego czy chce..