Witam.Mam pytanko mam umowe na 1/2 etatu ile przysługuje mi urlopy?Pracuje od 2012r
- urlop na żądanie przysługuje zawsze w wymiarze 4 dni w roku kalendarzowym, bez względu na wymiar czasu pracy (urlopu udziela się tylko w dni robocze pracownika),
- pracownik zatrudniony na 1/2 etatu ma w roku kalendarzowym urlop :
1/2 x 20 dni = 10 dni (80h)
albo
1/2 x 26 = 13 dni (104h)
tylko te 4 dni urlopu na żądanie jest wliczone w dni urlopu wypoczynkowego, czyli: jeśli przysługuje ci 10 dni urlopu to 4 z nich możesz wykorzystać jako urlop na żądanie jeśli masz 13 dni to 4 z nich to NŻ (urlop na żądanie zgłaszasz w dzień w którym nie możesz przyjść do pracy bez konieczności zgłaszania powodu - jak również urlopu NŻ nie możesz zaplanować;) Urlopu na żądanie pracodawca nie może ci odmówić.
Od którego miesiąca 2012 ? To też jest ważne.
Za każdy przepracowany miesiąc masz 10 godzin urlopowych(zakładam że pracujesz krócej niż 10 lat, jeżeli się mylę to 13 :) ), zsumuj sobie miesiące i podziel przez 4.
Jeśli nie masz żadnego zaległego urlopu, albo wykorzystanego urlopu bieżącego, i umowę do końca roku albo dalej to masz 20 dni :P jeśli krócej to sobie policz jak napisałam wyżej :)