CZY PO UMOWIE ZLECENIU DOSTANĘ ZASIŁEK DLA BEZROBOTNYCH?
Tak, jesli dwanaście ostatnich twoich pensji jest w wysokości minimalnej krajowej -netto.
nie.
Możesz dostac, ale warunkiem jest to, że taka umowa-zlecenie musi trwac przynajmniej rok (oczywiście może byc to kilka umów-zleceń po sobie) i kwota na umowie musi byc nie mniejsza niż minimalna pensja czyli w br. 1680, a w ub. r. 1600. Zleceniobiorca opłaca wówczas składkę na Fundusz Pracy, więc zasiłek po roku można pobierac tak samo, jak po umowie o pracę.
Gienuś widzę, że b.dobrze się znasz na prawie pracy,cywilnym.
Errata do mojego posta z 08:30 - oczywiście składkę opłaca nie zleceniobiorca, a zleceniodawca.
Witam. Jeden z ostrowieckim pracodawców przedstawił mi umowę o pracę, w której widniej klauzula, że do 2 lat po wygaśnięciu tej umowy nie mogę pracować w żadnej firmie w swoim zawodzie. Czy to zgodne z prawem? Spotkał się z ktoś z takimi praktykami? Dodam, że chodzi o gałąź logistyki/ spedycji/ dyspozycji. WG umowy, którą miałabym podpisać nie będę mogła pracować w tej branży jeśli np. pracodawca mnie zwolni. Co o tym sądzicie? Będę wdzięczna za opinię. Pozdrawiam Forumowiczów.
Dziwne. Zadzwoń do Państwowej Inspekcji Pracy.
Jak będę dzwoniła to muszę podawać dane pracodawcy? Spotkałam się kiedyś z zapisem, że np. prawa ręka szefa nie może założyć swojej firmy o tym samym profilu działalności do roku po swoim odejściu. Dziwne mi się to wydaje.. kto wie co będzie za dwa lata? Czy umowa traci swoją prawomocność z momentem wygaśnięcia?
Nie nie musisz podawać. Nie musisz nawet dzwonić do oddziału w swoim województwie. Tu masz listę telefonów http://www.bip.pip.gov.pl/pl/bip/porady_wszystkie. Czasem trudno się dodzwonić, ale w końcu się udaje.
Co do umów trudno mi powiedzieć cokolwiek na ten temat. Myślę tylko że w umowie pracodawca może próbować zamieścić wszystko, ale inna sprawa czy taki zapis jest legalny. Poza tym jeśli jest to umowa zlecenie (tak jak twoja), to teoretycznie mogłabyś wykonywać zlecenia dla wielu pracodawców, nie tylko dla tego, o którym piszesz. A ty jeszcze piszesz, że jeśli umowa między wami nie będzie już obowiązywała, ty nie mogłabyś pracować w branży. Jak może ktoś wymagać od ciebie takich zobowiązań na przyszłość skoro - według mnie - on nawet nie może oczekiwać, ze teraz będziesz pracowała jedynie dla niego.
Sorry, dopiero teraz zauważyłam, ze twoja umowa to umowa o pracę, a nie umowa zlecenie, tak jak pisałam w poprzednim poście.
Normalna klauzula zwiazana z zakazem konkurencji.
A taka jak opisana przeze mnie? Umowa o pracę i zakaz podjęcia pracy w tej samej branży do 2 lat po wygaśnięciu?
Jest to tzw zakaz konkurencji. Od Ciebie tylko zależy czy zaryzykujesz taką umowę. Jest to jak najbardziej legalne.
Przez ten okres trwania zakazu konkurencji przysługuje Ci odszkodowanie, które co miesiąc musi Ci pracodawca wypłacać. Jeśli nie ma tego w klauzuli to taka umowa nie jest zgodna z prawem i nie będzie obowiązywała po wygaśnięciu stosunku pracy. Również jeśli pracodawca nie wywiąże się z comiesięcznej wypłaty odszkodowania.