Olśniło mnie, że znam jeszcze jedno danie ze szpinakiem: cannelloni ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Farsz podobnie się robi, jak ten do naleśników, tylko zamiast fety idzie serek ricotta. Napełnia się tym farszem rurki cannelloni (niegotowane), układa w naczyniu żaroodpornym i zalewa sosem beszamelowym (musi go byc tyle, żeby zakryło makaron), a na wierzch posypuje jeszcze serkiem ricotta i zapieka ze 25 min. Sos beszamelowy: ze 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki - robi się zasmażkę, potem dodaje się o.5 l mleka, doprawia solą, gałką muszkatołową. Składniki są proste, tyle, że wykonanie niekiedy sprawia problem - trzeba pilnowac, żeby się nie przypaliło albo nie wyszła jakaś zła konsystencja ;)
GienekkeneiG-Boje się,że bliżej wiosny ciężko bedzie sie zmieścić w jakieś cieńsze spodnie, te śmietanki, zasmażki, masełko robią swoje.Musze sie przemóc i zaatakować basen, może wtedy zacznę częściej stosować te smaczne przepisy, bo i żona coś ostatnio przybrała na wadze, chyba wprowadzę jej ścisłą.
Gotujący, masz rację, trzeba się pilnować ;-) Ja póki co wagę mam ok, szczupły jestem, ale nie wiem, jak w przyszłości będzie z przemianą materii :) W zasadzie to jedne rzeczy jem bardzo kaloryczne, a innych unikam: nie słodzę kawy, herbaty (po prostu nie lubię), jestem prawie wegetarianinem (mięs nie jadam, ale ryby tak, więc zależy, jak kto na ten mój wege się zapatruje ;-)).
Gienku z calym szacunkiem do twojej sztuki kulinarnej,ale ricotta to rodzaj twarogu zapieka sie go tylko do deserow.Miales na mysli pewnie pazmezan
22:54, z całym szacunkiem do Twojej wiedzy o serach, zapewniam Cię, że chodziło o ricottę. Wcale to nie jest ser wyłącznie do deserów, a oryginalny przepis na cannelloni ze szpinakiem jest właśnie z ricottą. Parmezan to zupełnie inny rodzaj sera. Akurat jestem miłośnikiem serów, więc wiem, co piszę. Pójdź do prawdziwej restauracji i zamów takie danie, a zapewniam Cię, że zrobią Ci z ricottą :)
Podobnie jest z serkiem mascaropne, niektórym wydaje się, że służy tylko do tiramisu i innych deserów, a można go wykorzystać w zupełnie innym wydaniu, np. jako baza sosów do mięs.
Jak szaleć, to szaleć, podam zatem przepis na bardzo prosty sos pomidorowy do makaronu. Kartonik 0,5 l przecieru pomidorowego, 1-2 ząbki czosnku, parę listków bazylii, oliwa z oliwek, sól. Przecier gotujemy, dodajemy przeciśnięty czosnek, listki bazyli, solimy do smaku, dodajemy 1-2 łyżki oliwy i gotowe :-) Czasem do takiego sosu dodaję tuńczyka z puszki w sosie własnym (bo oliwa już jest) i dorzucam czarne oliwki pokrojone na krążki.
Ja dzisiaj gotuję zupę ogórkową ale spróbuję zrobić ją jako krem z grzankami i kleksem śmietanowym, grzanki z suchej kajzerki
Homara w białym winie ze szpinakiem i suszonymi śliwkami
Do homara nie podaje sie suszonych sliwek ;)
A zaprosisz koleżankę ;)
Podzielam zdanie koleżanek że gotujący facet jest seksy.. Mój kochany narzeczony robi najlepszą jajecznicę jaką do tej pory jadłam i niezły sos do makaronu z półproduktów dostępnych w biedronce ;) ;) I tyle jego umiejętności ale i tak obiad zrobiony przez kogoś i podany do stołu smakuje wyjątkowo. Nawet najprostszy ;)
No jasne. Tylko, że dzisiaj jest środa więc zanim skończysz to będzie raczej kolacja. No i mamy problem, bo się boję, że skończy się śniadaniem ;-)
Dziś pierś z kurczaka natarta ziołami i oliwą z oliwek do tego kasza gryczana i surówka...
Czyżbyś śniadania porządnego nie potrafił zrobić, że się tak tego boisz ? Oj Sceptyk, sceptyk ;)))
Wczoraj zrobiłem rybę w sosie miodowo musztardowym z pieprzem cytrynowym z przepisu Sowy w telewizorni i do tego sałatka boczek . pieczarki .pomidory w kostkę bez skóry zresztą jest w necie .polecam szybko i bardzo dobre.