Jak wrócę do domu to dam przepis na tę suchą bułkę, a i sałatkę ze szpinakiem dorzucę. A teraz czas nagli....
P.S Prawdę mówiąc liczyłam GienekkeneiG na twoją inteligencję ..... . Miłego dnia
Naleśniki z serem ummm pycha.
Co do bułki i jajka, to:
1. Omlet z jajka i bułki, którą wcześniej - albo bym starł, albo rozmoczył, doprawić i można zajadać.
2. Bułkę można przekroić, obtoczyć w jajku i podsmażyć na oliwie, potem posypać ziołami.
3. Jajko można ugotować na twardo/miękko i wszamać z suchą bułką ;-P
GienekkeneiG -ten farsz szpinakowy ok, ja daje jeszcze sok z cytryny i odrobine chili, a ząbki czosnk drobno pokrojone podsmażam z cebulą i po zrumienieniu dodaje do szpinaku. Zamiast fety daje ser typu bałkańskiego z Lidla, jest twardszy i fajnie się łączy z całością. Ostatnio nadziewałem makaron duże muszelki, leciutko polane zeszklonym masełkiem.Zioła prowansalskie obowiązkowo przed dodaniem zetrzeć na dłoni, oczywiście na wewnętrznej stronie dłoni -:) Jutro będe kombinował z tym łososiem.
Gotujący, następnym razem skorzystam z Twojego przepisu na farsz. Co do sera tego z Lidla, to faktycznie dobry, kiedyś go wykorzystywałem do jakiejś sałatki.
zimniory z kutletem milonym
Bardzo smaczne skrzydełka wieprzowe w cieście francuskim z musztardą .
Kaczka w locie , barabuły z kminkiem ,pipsztoły w oleju i zasmaaażka .
można jeszcze zrobić dziurkę w bułce wbić tam jajko i wstawić do piekarnika... takie jajo sadzone w bule
ludzie- toż bułka i jajo to już max zatowarowania- nr 1- bułke namoczyc =jajku roztzepoanym z dodatniem ziół i usmażyc - pychota, nr2.-byłke pokroic w plastry 1cm podsmazyc na oliwie do tego jajko sadzone, nr3 -bułke pokroic w kostke podsmazyc na oliwie z dodatkiem czosnku - GRZANKI- do tego jajko na miekko , nr3- bu łke pokroic w paski jak frytki podsmazyc albo podpiec wpiekarniku na to wybic roztrzepane jajko i zapiec ,, frytki z bułki pod kołdertka jajeczna,,tak nazwe to danie, nr4 jajko ugotowc na twrdo pokroic na 3 grube plastry obtczyc w tartej bułce i podsmazyc tzw ,, kotlety z jajka, nr5- klopsy jajeczne- bułke namoczyc wbiuc jajo doprawic ziołami , formowcac kulki i wrzucac n a wrzatek- krótko gotowac- podawac np z majonezem lub ketchupem.
naprawde dla chcacego nic trudnego - nawet z ubogch składników da sioe coś zrobic tylko troche weny twórczej potrzeba,pozdrawiam i powodzenia
Chaczapuri- szaczapuri. Zwał jak zwał. Ciasto ugniata sie z 2 szklanek mąki i jogurtu naturalnego. Formuje duzego pieroga z farszem zawierającym co lodówka dała. W moim przypadku była to laska kiełbachy, troche szynki w kostke, pieczarki, ser mocarella i gouda starte na tarce, troche kukurydzy. Z takiej ilosci powsanie 6 pierogów po 2 smażymy na patelni przez 3 4 minuty jedna strona. Gotowe zalewamy najlepiej sosem czosnkowym. Rosły facet jak zje 3 takie placki to leży i kwiczy jak ja teraz.
Wyczerpaliście chyba pomysły na suchą bułkę i jajko. Gratuluję.
20:29, może to i dobre, tyle, że to nie chaczapuri ;-)
Ja dziś nic nie gotowałem, ale wczoraj zrobiłem sobie pierwszy raz do łososia sos koperkowy, który można wykorzystac też do innych dań spokojnie.
Łyżkę masła roztopiłem, potem do tego łyżka mąki (trzeba mieszac do uzyskania białej papki, ale nie zesmażyc), zalałem szklanką bulionu (trzeba mieszac intensywnie, żeby krupek nie było), potem dodałem śmietanę (ok. 200 g) i pęczek posiekanego koperku, doprawiłem do smaku i na polewkę było cacy ;-)
Na jutro w planie goleń wołowy, gotowany na miękko, ziemniaki,buraczki czerwone na ciepło i sosik:cebulka, czosnek, papryka czerwona w proszku, śmietana, pomidory suszone, przyprawy. Będzie się działo....
Ptysiu gotuj tak dla mnie bo ja nie mam pomyslow na gotowanie.Moze wolny jestes