Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Twardy biszkopt

Ilość postów: 16 | Odsłon: 8443 | Najnowszy post
  • Twardy biszkopt

    Prosze pomozcie ma problem z biszkoptem,wszystko robie jak trzeba a po upieczeniu jest twardy!Dlaczego?

    Gość_Majka
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Twardy biszkopt

      Jeśli twardy, to albo za dużo maki weń włożyłaś, albo za długo piekłaś. Przesiewasz make do biszkoptu?

      Tennessee
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Twardy biszkopt

        Jak robisz ten biszkopt? Przesiana mąka owszem bo przesiewanie spulchnia. Szklanka mąki, szklanka cukru, 5-6 jajek, proszek do pieczenia. Zawsze wychodzi super, nie twardy. Piec góra-dół, bez termoobiegu, ja wstawiam do zimnego piekarnika nie nagrzanego.

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4

        Odp.: Twardy biszkopt

        tak przesiewam pieke 20 min w 180C

        Gość_Majka
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Twardy biszkopt

          Z ilu jajek pieczesz biszkopt 20 min?

          Zrób sobie 6 jaj , 15 dag cukru i 18 dag maki. :)

          zenka
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Twardy biszkopt

            Mój bazowy biszkopt, to 4 jajka, 1 niepełna szklanka cukru, 1

            szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie 1 łyzeczka proszku do pieczenia

            Jajka z cukrem ubijamy do białości. Delikatnie wmieszać mąkę w masę (łyżką lub specjalna łopatką).

            Jesli chce jeszcze bardziej puchaty - osobno biję białka pod koniec dodając po trochu cukier, a gdy piana jest sztywna na koniec dodaje powoli makę wmieszawszy ją dokładnie w masę.

            Piekę ok. 30 mi. - czasem wiecej. Po wyjeciu z piekarnika obowiazkowo nim rzucam ;-)

            Tennessee
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Twardy biszkopt

              Majka wydaje mi się, że może temp za wysoka 180stopni. Na początek tyle a potem zmniejszyć temp.

              Ubić białka na sztywno, potem dodawać po trochu cukru i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubić/wymieszać. Później dodaję po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszam napowietrzając to ciasto...i tak aż dodam całą mąkę.

              Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
              • Odp.: Twardy biszkopt

                Ja pieke 40 minut w 150-160 stopni i zawsze wychodzi ok.

                Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
                • Odp.: Twardy biszkopt

                  Ja ubijam białka z cukrem. Później same żółtka. Powoli dodaje białka mieszając delikatnie łyżka. Na koniec po trochu niepełna szklankę mąki plus łyżka mąki ziemniaczanej i 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko przesiewam. Powoli mieszać łyżka! Nigdy mikserem. Wychodzi piękny. Wszystko na 6 jaj

                  Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                  • Odp.: Twardy biszkopt

                    Szklanka cukru,szklanka mąki,szklanka jajek

                    Jajka ubić z cukrem do białego,dodać mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia jeżeli chcesz żeby był równy dodaj łyżeczkę budyniu 30 minut 180 temperatura polecam

                    Gość_d
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 12

                    Odp.: Twardy biszkopt

                    bardzo istotne jest mieszanie składników - bardzo delikatnie trzeba to zrobić...

                    Gość_jeleń szlachetny
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

      Odp.: Twardy biszkopt

      Proszek do pieczenia do biszkopta ? Mój Boże, do czego to doszło.

      SCZ
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Twardy biszkopt

        Boże proszek do pieczenia??!! Kto cię kobieto takiej sztuki nauczył o zgrozo.Ja rzucam biszkopt po upieczeniu wyciągam i z tą formą tak o stół pyk.Baardzo ważne są świeże jajka nie jakieś pitki małe,dobrą mąkam przesiana i pmiętaj dobrze ubite białka delikatnie połączaj z resztą składników wyjdzie puch ,niebo ŻADNYCH PROSZKÓW DO PIECZENIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Twardy biszkopt

          A co ci proszek przeszkadza? :-) od x lat przepis znany :-)

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Twardy biszkopt

            nie umiesz upiec to dajesz proszek o pieczenia weź się nie kompromituj

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Twardy biszkopt

              Podzielę sie przepisem na biszkopt "rzucany",uwieżcie zawsze wychodzi:)

              5 jaj

              3/4 szkl. cukru

              3/4 szkl. mąki

              1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

              ubić białka na pianę,pod koniec dodać cukier,potem żółtka i delikatnie na najniższych obrotach zmieszane,przesiane mąki.

              Do piekarnika na 30-40 min,wyjąć i upuścić na podłogę w brytfance z wysokości kolan,do piekarnika i niech sobie wystygnie.Polecam

              Na duży prostokątny tort robię z podwójnej porcji.

              Gość_Ania
              Zgłoś
              Odpowiedz
1 post w tym wątku został wyłączony z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tym postem.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -