Prosze pomozcie ma problem z biszkoptem,wszystko robie jak trzeba a po upieczeniu jest twardy!Dlaczego?
Jak robisz ten biszkopt? Przesiana mąka owszem bo przesiewanie spulchnia. Szklanka mąki, szklanka cukru, 5-6 jajek, proszek do pieczenia. Zawsze wychodzi super, nie twardy. Piec góra-dół, bez termoobiegu, ja wstawiam do zimnego piekarnika nie nagrzanego.
tak przesiewam pieke 20 min w 180C
Mój bazowy biszkopt, to 4 jajka, 1 niepełna szklanka cukru, 1
szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie 1 łyzeczka proszku do pieczenia
Jajka z cukrem ubijamy do białości. Delikatnie wmieszać mąkę w masę (łyżką lub specjalna łopatką).
Jesli chce jeszcze bardziej puchaty - osobno biję białka pod koniec dodając po trochu cukier, a gdy piana jest sztywna na koniec dodaje powoli makę wmieszawszy ją dokładnie w masę.
Piekę ok. 30 mi. - czasem wiecej. Po wyjeciu z piekarnika obowiazkowo nim rzucam ;-)
Majka wydaje mi się, że może temp za wysoka 180stopni. Na początek tyle a potem zmniejszyć temp.
Ubić białka na sztywno, potem dodawać po trochu cukru i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubić/wymieszać. Później dodaję po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszam napowietrzając to ciasto...i tak aż dodam całą mąkę.
Ja ubijam białka z cukrem. Później same żółtka. Powoli dodaje białka mieszając delikatnie łyżka. Na koniec po trochu niepełna szklankę mąki plus łyżka mąki ziemniaczanej i 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko przesiewam. Powoli mieszać łyżka! Nigdy mikserem. Wychodzi piękny. Wszystko na 6 jaj
Szklanka cukru,szklanka mąki,szklanka jajek
Jajka ubić z cukrem do białego,dodać mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia jeżeli chcesz żeby był równy dodaj łyżeczkę budyniu 30 minut 180 temperatura polecam
bardzo istotne jest mieszanie składników - bardzo delikatnie trzeba to zrobić...
Proszek do pieczenia do biszkopta ? Mój Boże, do czego to doszło.
Boże proszek do pieczenia??!! Kto cię kobieto takiej sztuki nauczył o zgrozo.Ja rzucam biszkopt po upieczeniu wyciągam i z tą formą tak o stół pyk.Baardzo ważne są świeże jajka nie jakieś pitki małe,dobrą mąkam przesiana i pmiętaj dobrze ubite białka delikatnie połączaj z resztą składników wyjdzie puch ,niebo ŻADNYCH PROSZKÓW DO PIECZENIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A co ci proszek przeszkadza? :-) od x lat przepis znany :-)
nie umiesz upiec to dajesz proszek o pieczenia weź się nie kompromituj
Podzielę sie przepisem na biszkopt "rzucany",uwieżcie zawsze wychodzi:)
5 jaj
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
ubić białka na pianę,pod koniec dodać cukier,potem żółtka i delikatnie na najniższych obrotach zmieszane,przesiane mąki.
Do piekarnika na 30-40 min,wyjąć i upuścić na podłogę w brytfance z wysokości kolan,do piekarnika i niech sobie wystygnie.Polecam
Na duży prostokątny tort robię z podwójnej porcji.