Do tych, którzy wybrali Rafała Trzaskowskiego. Właściwie to ja też czasem robię błąd. Mnie też nie raz "się wyrwie", ale nie chcę Was obrażać, ani wyśmiewać. Ani wrzucać do jednego worka z politykami, których bronicie. Chcę Wam tylko coś powiedzieć. Tak po ludzku. Bez krzyku. Bez wyzwisk. Ale też bez lukru i udawania, że nic się nie stało.
Zastanówcie się przez chwilę. Tylko tyle. Zatrzymajcie się i pomyślcie, jak często w ostatnich latach to, co mówiono Wam w mediach, które darzycie zaufaniem – w TVN, w Gazecie Wyborczej, w Onecie, w TOK FM, w "elitarnych" podcastach i eksperckich panelach – okazywało się po czasie nieprawdą. Albo półprawdą, ułożoną tak, żeby zmanipulować emocje, zepchnąć odpowiedzialność, usprawiedliwić niesprawiedliwość. Jak często sensacyjne "afery" rozmywały się po tygodniu. Jak często bohaterowie nagle stawali się nikim. A nikczemnicy, z dnia na dzień, "nieistotni". Jak często Wasza niechęć była karmiona strachem, a Wasza nadzieja – obietnicami bez pokrycia.
Nie jesteście głupi. Ale być może – i mówię to z szacunkiem – żyjecie w bańce. Bańce, w której od lat powtarza się Wam, że Polska to wstyd, że wiara to obciach, że rodzina to patriarchat, że niepodległość to anachronizm, a konserwatyzm to nienawiść. Bańce, w której każda próba ochrony własnego kraju, jego granic, języka, historii – jest faszyzmem. W której każda łza po dziadku z Armii Krajowej to "toksyczna męskość", a każda modlitwa to "trauma pokoleniowa".
Czy naprawdę wierzycie, że świat jest tak prosty, jak przedstawiają Wam ci sami ludzie, którzy śmiali się z zamykanych kopalń, którzy wypychali dzieci na marsze, którzy rozdzielają Polaków na "europejskich" i "ciemnogród", a sprzeciw wobec nielegalnej migracji nazywali ksenofobią? Czy myślicie, że to był wybór, "po której stronie stodoły" stoimy? Czy uważacie, że to fair, że profesor Uniwersytetu, wykształcony też za nasze pieniądze, zbił to zdanie i opublikował bez cienia skrępowania? Czy naprawdę wierzycie, że ci wszyscy politycy, celebryci i dziennikarze myślą o Was, kiedy wracają do swoich apartamentów i limuzyn? Czy nie dostrzegacie, że przez lata tresowano Was do jednej reakcji – klaskania, gdy Trzaskowski mówi "europejskość", i buczenia, gdy ktoś wspomina o niepodległości?
Może warto choć raz dopuścić myśl, że to nie my jesteśmy "opętani"? Że to nie my patrzymy z nienawiścią, tylko Wy zostaliście nauczeni, by tej nienawiści w nas szukać. Że to nie konserwatywna Polska Was zniewoliła, ale wolność zabrali Wam ci, którzy na co dzień mówią, że jest tylko jedna słuszna wersja rzeczywistości?
Może nie lubicie tego, czy tamtego polityka. Może nie cierpicie "tej Polski". Może jest dla Was obciachem, ale pamiętajcie jedno. To jest też Polska ludzi, którzy nie mają medialnych znajomości i nie latają co dwa miesiące na kawę do Paryża. Czasami w ogóle mają tylko jedno – miłość do tej ziemi, która, choć niedoskonała, jest ich ostatnim bastionem godności. I ze wszystkich uczuć na świecie, to, czym darzą tę Polskę, jest absolutnie czyste i szczere. I byliby gotowi oddać za nią wszystko co mają, byle tylko przetrwała. I ja też byłbym gotów poświęcić dla niej wszystko. Mam nadzieję, że nie zabraknie mi odwagi, gdy o to poprosi.
To na tej prostej miłości zbudowano 1000-letnią historię tego skrawka ziemi. Bo my jesteśmy tu tylko chwilę, a ona trwa. To z tym uczuciem przegrywacie za każdym razem.
Piszę to z nadzieją, że jeszcze można się zatrzymać i popatrzeć na świat inaczej. Polska to nie jest projekt do zburzenia. To dom. Może niedoskonały, może nie taki jak z katalogu, ale nasz. I warto go chronić. Zamiast oddawać tym, którzy nauczyli się traktować Was nieuczciwie.
Pomyślcie o tym. To wszystko.
11:22 jesteś bardzo mądrym człowiekiem. Dobro wróci do Ciebie za te słowa, które zostały napisane prosto z serca. Bądź czujny na każdy wspaniały gest, który przytrafi Ci się w życiu. <3 Wspaniałe znać kogoś takiego jak.Ty. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Wybór mniejszego zła nie jest wyborem to frustracja
9 07 wielkie ubliżanie nie takie słownictwo i obelgi z obu stron politycznych się dało poczytać na tym forum to nawet nie było najgorsze
Jak to się mówiło,, kończ waść wstydu oszczędź " . Tusku i trzasku najwyzsza pora zejść ze sceny i skończyć ten wasz cyrk i obłudę dla ludzi.
914 napisane że trzeba szanować i że gratulacje trzeba docenić nie mniej jednak z tym że nie grzeszy rozumem trochę racji jest , zmanipulowani i zastraszani czym się da wyborcy pisu idą w ciemno i we wszystko wierzą bo nie weryfikują informacji .pis wydawał pieniądze a jak brakło to ,,się składamy,,ciekawe czy jak wam zabraknie to wam pomogą.
Prezydent elekt lider wśród osób z wykształceniem podstawowym i średnim.Trzaskowski wśród osób z wykształceniem wyższym
Przykre ale prawdziwe co napisała/ał o wyborcach PiSu 9::07
13 53 at deliberantum ale chyba nie przez ciebie