Dokładnie. Ludzie piszą o wszystkim.od tego jest forum. Są wątki o dupie maryni ale i też takie. Dlaczego mamy nie pisać. Znowu udawać, że nic się nie stało i problemu nie ma? Takim podejściem najbliźsi z otoczenia tej rodziny doprowadzili pośrednio do tej tragedii. Nie widzieli lub udawali, że nie widzą, że kobieta ma problemy. Właśnie taka obojętność i nie zajmowanie się sprawami najbliższych eskaluje tego typu zachowania.
Gdyby ktoś z rodziny w porę zareagował, tragedii by nie było. Wszyscy udawali, że jest ok i zajmowali się swoimi czterema ścianami. Gdzie rodzice tej młodej kobiety, teściowie, rodzeństwo, znajomi, koleżanki z pracy? Nikt nie widział jak na ich oczach kobieta cierpi?
W punkt.Przechodziłam dziś obok tego bloku i naszła mnie myśl, że gdyby tak ktoś wpadł na pomysł żeby zakończyć swoje zycie odkręcając gaz to by połowe bloku wywaliło w powietrze.|Ciekawe czy też by pisali,nie intersujcie się to nie wasza sprawa.
A skąd wiesz, że ta kobieta cierpiała? Skoro wiesz, że trzeba było reagować to mogłaś to zrobić. A swoją drogą to paskudne, że już stawiacie wyroki a póki co nikt nie potwierdził co się tak naprawdę stało. A jeśli Ona nic nie zrobiła? Nikt tego dziś nie wie. Skończmy z tymi insuacjami i podejrzeniami.Sprawa się wyjaśni wtedy będzie pora na komentarze.
Jak odpuścimy, to za chwilę usłyszymy o podobnych historiach. Gdy przestaniemy zwracać uwagę, i będziemy obojętni to kim się staniemy?
Wczoraj w Wydarzeniach w Polsacie padł mądry, aczkolwiek smutny tekst (dotyczył ginącej populacji wróbli, które m.in. nie mogą się ogrzać przy cieple światła, bo teraz rozwiązanie stanowią zimne światła ledowe): "Teraz mamy czasy zimnych świateł i zimnych ludzi".
Jak będziemy pisać dydymały a nic nie robić to będzie gorzej. Z pisania nic nie będzie, jak naprawdę chcesz coś zrobić (poza napawania się plotkami) to się rozejrzyj dookoła. Rób coś realnie a nie klep w klawiaturę aby wątek nie przestał tętnić domysłami. Ludzie mają pożywkę z takich dramatów, a tak naprawdę są obojętni na los innych. Dziś wszyscy by pomogli, po kolejnej tragedii będzie tak samo. I tak żaden z Was pisących nikim się nie zainteresuje. Dokarmił ktoś bezdomnego? Wyniósł szklankę herbaty czy ciepłą odzież? Pewnie nie, ale w pisaniu o swojej trosce jesteście pierwsi. Hipokryzja.
14:48. Dawaj, wyliczaj bojowniczko, co ty dobrego zrobiłaś dla ludzkości miasta i gminy Ostrowiec, a nie wznoś tu wszystkim znanych, pustych haseł? Czekamy na sprawozdanie z twoich osiągnięć na polu humanitaryzmu i bezinteresownej pomocy. Dawaj!
Komentarze typu „kobieta cierpiała” „nikt jej nie pomógł” „gdzie rodzina” działają na mnie jak płachta na byka, trzeba nazywać rzeczy po imieniu, czyli psychopatka i kilka innych niecenzuralnych epitetów. Jeżeli facet zamorduje całą rodzinę to nikt mu nie zagląda do psychiki jak mu było ciężko, tylko od razu psychol zwyrodnialec zbrodniarz itp. pluje na wszystkie głupie lochy tfuuu, a ta pańcia niech się smaży w piekle a ziemia jej ciężką będzie.
Może niewiele. Jednak dokarmiałam systematycznie dwóch bezdomnych, latem kupowałam wodę i jedzenie, zimą herbatę wynosiłam pod blok i skombinowałam odzież ciepłą dla dwóch osób. Teraz od kilku tygodni ich nie widać. Pomogłam samotnej matce, oddałam odzież, tv (nie nienajnowszy) i pomagałam finansowo. Do każdej puszki gdy jest na konkretne dziecko wrzucam jakieś pieniądze. I nie jest to powód do dumy absolutnie. Ale wg innych to wstyd, że karmię bezdomnych i psy jak widzę. Lepiej pisać slogany aby się oderwać od nudnego życia i napawać się tragediami podtrzymując sztywno wątki. Teraz ty napisz co zrobiłaś dobrego.... Liczę na długą listę... No, ale nie pisz, ze pisanie na forum to jakiś gest wrażliwosci.
Masz rację gosc14:48 bardzo mądry wpis ! Dokładnie nikt nie interesuje się zmarznietym człowiekiem ,blakajacym się psem każdy ogląda się na innych i ma to w tyle..... Ale tutaj do wpisów to sami inteligentni bez empatii mieszkańcy Ostrowca.
14:56. Jeśli piszesz nikt się nie interesuje, to ty również jesteś w tej grupie, to skąd ten zachwyt dla samej siebie, jaki mądry post napisałaś? Gdzie to sprawozdanie z twoich osiągnięć humanitarnych??????
Mało tego, podśmiewają się jak widzą, że robiąc kanapki w sklepie bo nie wzięłam w domu to się w głowę pukają. Lepiej żyć plotką a bezdomny to zawsze żul i nie człowiek. LLepiej błąznować na forum i udawać dobrego człowieka. Jak ktośchce pomóc to pomoże. Gdyby każdy codziennie przeznaczył choćby złotówkę na biednych, chore dzieci,bezdomnych świat byłby inny.
17:54. Wyobraź sobie, że znam temat bezdomnych doskonale z racji pracy zawodowej i zapewniam Cię, że jeżeli każdy z nich zechciałby zerwać z alkoholizmem, to mógłby iść do Schroniska dla Bezdomnych, a tam powoli wyjść na prostą, ale oni wolą mieszkać na ulicy, bo picie jest ważniejsze od czegokolwiek. Tacy ludzie przemieszczają się po całej Polsce i mogą się zgłaszać do Schronisk, gdzie tylko chcą. W Kielcach jest takie Schronisko, ale warunek- zero picia. Poza tym 95 % tych ludzi jest przyczyną dramatów wielu ludzi np. żon i swoich dzieci, na które nigdy w życiu nie płacili alimentów i aby uniknąć więzienia stali się bezdomnymi, bez dowodów osobistych i żyć na ulicy, bo tak im wygodnie. Zapewniam Cię, że wiem co piszę. Bezdomnych nie należy dokarmiać, a kierować do Schronisk. Jeśli nie chce, to każdy w tym kraju jest wolny. Czy ktoś martwi się jeśli ty nie masz na czynsz?Musisz ta to zapracować, a oni nic nie muszą. To jest dopiero wolność.
Nikt im nie udzieli pomocy to sami sobie udzielą a im jest obojętne czy to będzie kobieta,mężczyzna czy dziecko.Jak będą musieli zdobyć alkohol to zdobędą.
19:24. Zdobywają,bo zbierają butelki, ale na alkohol nie na jedzenie, bo jedzenie dają naiwni ludzie, albo w śmietniku. Chcecie pomagajcie, ja podaję adres Schroniska.
Na siłę do schroniska nikogo nie wsadzisz. Patrzeć jak zamarza jest łatwiej...