Słucham człowiek reprezentujący obóz rządzący, który nie za bardzo chyba rozumie i widzi jakie w Polsce gdzieś są wybudowane drogi oznajmia z dumą, że koło zrujnowanej drogi krajowej nr 9 powstaną chodniki w gminie Kunów. Droga się sypie. Łata goni łatę, wąska, kręta, ruch duży. To zamiast wyremontować drogę zwłaszcza na odcinku Brody-Ostrowiec, poszerzyć ją o opaskę bezpieczeństwa i wtedy jest bezpieczeństwo a nie to wymyśliły budowę chodników, gdzie nikt nie chodzi.
Marnotrawstwo pieniędzy i brak pojęcia.
Chodniki są też potrzebne bo piesi muszą być bezpieczni. Drogi może są kiepskie ale są a chodników brak.
Bd pomysł z tym chodnikiem gdyż masa rowerzystów skorzysta
Przypominam, że na rowerze masz obowiązek poruszać się jezdnią bądź drogą rowerową. Na rowerze nie można poruszać się po chodniku, więc nie wiem w jakim sensie skorzystają rowerzyści...
Bo chodnik będzie miał wydzieloną ścieżkę rowerową.
Jaki obowiazek jezdnią żeby go lusterko zabiło chyba chodnikiem się jezdzi
Znasz ty dziecko przepisy? Bo jeśli nie to może lepiej z domu nie wychodź, żeby ciebie lusterko przypadkiem nie zabiło...
Artykuł 26. Prawa o Ruchu Drogowym się kłania.
Franku sztachetooo piszesz bzdury chodniki są na tym odcinku potrzebne i to bardzo nie wiem czy zauważyłeś ale tam są domu i wisz jak niebezpicznie jest chodzić koło tej drogi.Przepraszam skoro droga kręta wąska to po co jeździsz po niej jak pirat??Jak widzi się wariata który z impetem wjeżdża w zakręt to wina drogi???Na litość tam chodniki to już powinny być od dawna
Bałbym się wyjechać na drogę krajową rowerem. Tym bardziej podziwiam dzieci i nastolatków brykających krajówkami bez trzymanki z telefonem komórkowym w ręku...
Faktem jest że ruchu pieszych to na tej drodze raczej nie widać, więc może faktycznie można lepiej wydać te pieniądze. Kiedyś czytałem podobny artykuł o tramwajach, których tory zajmują cały pas, a że tramwajów jeździ nieproporcjonalnie mniej niż aut czy autobusów, więc ktoś policzył że wystarczyłoby zrobić w tych miejscach kolejny pas ruchu, co np w Warszawie w znacznym stopniu odkorkowałoby ulice.
Jeżeli chodzi o nasze lokalne podwórko to szczególnie w oczy kłują te nowe światła przy e.leclercu, które wstrzymują niepotrzebnie ruch, jak również wyboiste ścieżki rowerowe z kostki i co chwila krawężniki.
A problem wynika z tych ludzi, którzy wydają nie swoje pieniądze. A jak się wydaje publiczne to ma się zgadzać na papierze, a czy to ma sens to już polityków nie obchodzi. Polecam program absurdy drogowe, ile milionów się wydaje na inwestycje, które nigdy nie miały sensu i pieniądze w błoto. A to przecież Nasze pieniądze z podatków.
Rzad platformy nie zrobił nic w kierunku budowy tutaj drog krajowych. Dawny COP nie odbuduje sie bez porzadnych dwujezdniowych drog.
Droga krajowa 9 i 42 musza byc dwujezdniowe po to zeby tu przyszli inwestorzy. Nikt nie zainwestuje w miejscowości, gdzie jest kiepski dojazd.
Teraz jechac ta droga to tragedia. Dziura na dziurze. Ledwo dwa tiry sie mijaja. Co gorsze widac ze ten rzad tez ma daleko wszystko...gdzies
Nic tu sie nie zmieni...
To jak pójdzie tyle kasy na chodniki to już remontu nie będzie bo pula wyczerpana.
Chodniki są potrzebne. i bardzo dobrze że jest na to kasa.
Ta inwestor nie przyjdzie, ale pieszy przejdzie, jeśli w ogóle tu będą ludzie jeszcze, bo już wszyscy wyjechali. Zostali emeryci.
Nie widać tam pieszych jeżdżę tam codziennie i dziwne ,że ja tam widuje ludzi może nie miliony przechodni ale widuje.Nawet czasami dzieci i matki z dziećmi.Gdyby tam był chodnik na pewno łatwiej byłoby dojść choćby na pieszo w stronę Nietuliska Małego nie raz słyszałem,że ludzie narzekają,że strach tamtędy iść
Po pierwsze wcale nie jest regułą, że pas torowiska jest wydzielony, często normalnie samochody poruszają się po nim przed i za tramwajem.
Po drugie tramwaj to wariant transportu zbiorowego, równie dobrze możesz napisać, że autobus zajmuje miejsce, a mogłyby zamiast niego sobie autka śmigać.
Po trzecie co do zajmowania przestrzeni, to 1 wagon tramwaju zajmuje miejsce 3 wcale nie dużych samochodów. Pojemność 1 wagonu = ok 50 osób. Pojemność 3 samochodów = 3x4 osoby, czyli 12 osób. Czyli na przestrzeni, którą według Ciebie "zajmuje" tramwaj, podróżuje nim 4 razy więcej osób, niż gdyby były to samochody.
Geniuszu dobrej zmiany.
@ran przeczytałeś ale nic nie zrozumiałeś. Moja wypowiedź dotyczyła torowisk po których poruszają się tylko tramwaje, a w Warszawie przy głównych ulicach jest ich sporo z tego co pamiętam. Twoje wyliczenia nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Żeby to miało ręce i nogi to policz sobie że na godzinę jedzie 30 tramwajów danym odcinkiem, a w tym czasie przejechałoby 150 autobusów i 350 osobówek, więc jak to się ma do Twoich wyliczeń GENIUSZU?!
Może bym się z Tobą zgodził, gdyby tramwajów jeździło więcej, ale jak sam wiesz mają ograniczone możliwości, bo jeżdżą po torach i nie obsłużą całego miasta, w przeciwieństwie do np. autobusów.
Po drugie podałem przykład, który prezentował ktoś mądrzejszy ode mnie, więc tylko cytowałem, ale w przeciwieństwie do Ciebie zrozumiałem jego treść.
Poza tym to mój wpis sugerował mądrzejsze wydawanie pieniędzy publicznych, nie pod kątem firm budowlanych, tylko pod kątem faktycznej użyteczności dla mieszkańców i tylko tyle. Czy przykłady były trafne, nie wiem, ale warto pomyśleć zanim się wyda na inwestycje grube miliony z naszych ciężko wypracowanych podatków.
Żeby którykolwiek z tych ,,posłów" puścił parę: chcemy dróg żeby się wydźwignąć z nędzy. Nie. Lepiej bywać i nic nie robić.
Szydło ledwo premierem została i już budują połączenie Oświęcimia i Olkusza z autostradą.Da się da!