Co sądzicie o THM , jestem tegorocznym gimnaz. i tak sobie myślę czy ta szkoła odpowiednio pomoże mi potem na studiach technicznych - czy to tylko opowieści z lat minionych czy może jakieś liceum ? .Poproszę o info.
Jasne że thm.fajna sprawa ta szkoła. Odbywają się tam praktyki młodzież wyjeżdża za granicę. A z takim liceum nic się człowiek nie nauczy
Jeśli wybierasz sie na studia techniczne to moim zdaniem tylko technikum. U mnie na roku były co prawda osoby po liceum ale ja im współczułem i podziwiałem za razem. To co dla mnie było juz znane i oczywiste oni musieli dopiero sie uczyć.
Absolwenci techników mają nad swoimi kolegami po liceach na pierwszym roku studiów technicznych sporą przewagę... głównie na przedmiotach typowo technicznych, laboratoriach. Na ogólnych - matematyka, fizyka - poziom jest mniej więcej wyrównany. Na drugim roku to się wyrównuje, a później to już sprawa indywidualnego podejścia... albo ci zależy i jesteś mocny, albo idziesz po łebkach - nie ma reguły.
Dodam jeszcze słów kilka na temat przygotowania do egzaminów na wyższą uczelnię techniczną. W klasie maturalnej nie przegap sprawy i zacznij się uczyć nie miesiąc przed maturą, a od początku roku szkolnego. Wykraczaj poza program, rozwiązuj zadania z tzw. "gwiazdką". Załatw sobie skrypty z kursów przygotowawczych dla kandydatów na studentów dobrych uczelni i na ich podstawie wyznaczaj sobie poziom, do którego powinieneś dążyć. Jak nie popracujesz pozalekcyjnie, to nie będziesz konkurencyjny i przegrasz egzaminy.
Tylko THM, jednak pamiętać trzeba, że do technikum chodzi się rok dłużej, gdzieś te przedmioty zawodowe trzeba zmieścić. Coś za coś, jak Ci zależy na czasie to wal do LO. Pamiętaj tylko, że jak koledzy pisali, licz się z tym, że na pierwszym roku trzeba będzie się więcej uczyć a dopiero potem "studiować"
Pozdrawiam
pamietaj ,że w thm masz matmę podstawową a i sporo do nadrobienia w przedmiotach ścisłych
Egzaminow na uczelnie nie ma, wiec bajek nie opowiadajcie - licza sie wyniki z matury.
Wszystko zależy od kierunku studiów...ja skończyłam 3 liceum, poszłam na AGH i poradziłam sobie bez problemu, ludzie po thm-ie mieli problemy ,żeby się utrzymać..głównie z matmą.
Ja zdawałem egzaminy, a że było to jakiś czas temu, to pewnie mogło się pozmieniać. Nie pracuję w oświacie, więc nie jestem na bieżąco ze zmianami. Poradziłem najlepiej jak potrafiłem, zgodnie z moją wiedzą. Przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd.
A co do matematyki... ja ukończyłem THM i z matematyką nie miałem problemu na politechnice, ale tak jak wyżej napisałem, sporo wiedzy sam sobie do głowy natłukłem ;)
Tegoroczny gimnazjalisto napisz na jakie studia techniczne/uczelnie/kierunki się wybierasz to coś doradzę :P
myślę o elektronice i pokrewne
chętnie poszedł bym na AGH ale ... właśnie przygotowanie do nauki w tej uczelni proszę jeszcze raz o radę osób z doświadczeniem może ta sama droga przebyta bedzie wskazaniem