w jaki sposób można starać się o tą paczkę jak ktoś żyje w nędzy.
Ja byłam wolontariuszką w tej akcji w ubiegłym roku i w tym również jestem zainteresowana, czy wobec tego mam coś już robić w tym kierunku?
To prawda- szukamy osób, które żyją w niezawinionej biedzie- bezrobocie, wielodzietność, choroba, starość i samotność i inne losowe. Szlachetna Paczka daje impuls do działania, pokazuje ludziom, że nie są sami , że ktoś o nich pamięta... Nie pomagamy rodzinom roszczeniowym, które żyją z zasiłków, nie chcą nic zmienić w swoim życiu i uważają, że tak ma być, że im się należy pomoc, a wręcz jej żądają.
Możesz sam przygotować paczkę lub wspólnie z sąsiadami czy też z ludźmi z pracy. Wiadomo, że nie każdego stać na to, by przeznaczyć na pomoc kilkaset złotych, ale razem można dużo zrobić
Bylem wolontariuszem 2 lata temu. Wygląda, że na jakiś czas zostanę w Ostrowcu więc jestem chętny dołączyć do zespołu :-) napisz na mój mail: szczepan.molenda@gmail.com
Czy ktoś z ostrowieckiej elity politycznej już zgłosił się do udziału w tej inicjatywie? Może władza uszczupliłaby powiedzmy o 10 % swoje uposażenie i pomogła w słusznej sprawie? Panowie i Panie z Rady Miasta, Starostwa Powiatowego i wszyscy, którzy żyjecie z naszych podatków a zarabiacie dużo więcej niż średnia krajowa pomóżcie biednym ludziom, którym konstytucja tego kraju niejako gwarantuje prawo do godnego życia a Wy stojąc na straży Konstytucji RP powinniście dbać o obywateli.
Do Szlachetnej Paczki nie można się zgłosić. Informacje o rodzinach otrzymuje się z różnych źródeł takich jak: pedagog szkolny, nauczyciel, wychowawca, dzielnicowy itd. Potem przeszkolony wolontariusz wybiera się do konkretnej rodziny na wywiad i to on decyduje czy danej rodzinie pomoc się należy i czy ta pomoc będzie inspiracją do zmiany, impulsem do działania. Praca nie jest ciężka, trwa od polowy X do polowy XII a niesie za sobą wiele radości, najwięcej wtedy gdy w Grudniu idzie się z paczkami do rodzin. Zawsze największa radość mają dzieci, bo zazwyczaj w paczkach poza najpotrzebniejszymi rzeczami, znajdują się również prezenty, które darczyńcy dokładają od siebie po to żeby własnie najmłodszym sprawić radość. Na prawdę nie wszyscy wiedzą ile radości dziecku może sprawić np lalka lub niewielki samochód do zabawy. Byłam w ubiegłym roku wolontariuszem szlachetnej paczki i wiem co piszę :) Chętnych zapraszam na stronę www.superw.pl, klikając zakładkę: zostań super w a następnie: zgłoś się. Można wybrać rejon Ostrowiec Górny lub Dolny. RAZEM MOŻEMY ZROBIĆ COŚ DOBREGO, POŻYTECZNEGO DLA INNYCH A W ZAMIAN DOSTANIEMY JESZCZE WIĘCEJ.
To prawda, największą radość daje uśmiech dziecka
o co chodzi z tymi pseudo politykami ..nie rozumiem????,,,, tak to wolisz myśleć że jakieś dziecko nie dostało wymarzonej czekolady na święta tylko dlatego że nie odpowiadają Ci osoby które się tym zajmują...żenada ...wstyd wstyd wstyd!!!!!!!!! TACY SĄ WŁAŚNIE LUDZIE Z OSTROWCA ...PO GRATULOWAĆ!!!!!