Włączając się w projekt Szlachetna Paczka stajesz się bohaterem, bo nie oglądasz się na innych i bierzesz sprawy w swoje ręce. To właśnie Ty możesz sprawić, że skuteczny system mądrej pomocy zadziała też w naszym mieście!
Jeśli jesteś zainteresowany napisz a odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące projektu
To świetna inicjatywa. Moi sąsiedzi dostali w uniegłym roku mnóstwo potrzebnych rzeczy. Byli bardzo szczęśliwi, że ktoś o nich pamięta. Wolontariusze są wspaniali
w jaki sposób można starać się o tą paczkę jak ktoś żyje w nędzy.
Sa jeszcze dobrzy ludzie na ziemi ..ja pomoge z chęcia.
Osoby zainteresowane wolontariatem mogą zgłaszać sie na stronach internetowych Szlachetnej Paczki w zakładce "zostań wolontariuszem super w". Należy wybrać na mapce Ostrowiec Świętokrzyski (są dwa rejony do wyboru bez względu na miejsce zamieszkania) i wpisać swoje dane. Mamy juz kilka osób chętnych, więc czas jest ograniczony. Zapraszam
Trzeba żyć w niezawinionej biedzie. Chodzi tutaj, przypuszczam, o przypadki losowe typu: nagła choroba, utrata domu itd. Reasumując - "trzeba zostać biedakiem nie z własnej winy czy lenistwa".
Ja byłam wolontariuszką w tej akcji w ubiegłym roku i w tym również jestem zainteresowana, czy wobec tego mam coś już robić w tym kierunku?
W tym roku projekt Szlachetnej Paczki rusza dużo wcześniej. Szukamy już wolontariuszy, których chcemy przeszkolić w drugiej połowie września. Dlatego też jeśli jesteście zainteresowani piszcie i rejestrujcie się na stronie szlachetnej paczki
Jestem jedną z liderek rejonu bo jest nas dwie w tym roku. Pierwszy raz piastujemy tę funkcję choć szlachetną paczkę znamy już dobrze :) Musimy w tym roku stworzyć super paczkę i fajna ekipę, wtedy pomożemy większej liczbie rodzin i będą one mogły godnie spędzić Święta. Czas nas nagli, dużo pracy przed nami więc chętnych wolontariuszy zapraszam na stronę www.superw.pl. Finał akcji jest na początku grudnia, wtedy dostarczamy paczki do rodzin.Razem możemy zrobić coś dobrego i pożytecznego!!!!ZGŁASZAJCIE SIĘ JAK NAJSZYBCIEJ, pozdrawiam.
To prawda- szukamy osób, które żyją w niezawinionej biedzie- bezrobocie, wielodzietność, choroba, starość i samotność i inne losowe. Szlachetna Paczka daje impuls do działania, pokazuje ludziom, że nie są sami , że ktoś o nich pamięta... Nie pomagamy rodzinom roszczeniowym, które żyją z zasiłków, nie chcą nic zmienić w swoim życiu i uważają, że tak ma być, że im się należy pomoc, a wręcz jej żądają.
aneto poszukaj ludzi którzy nie są roszczeniowi na ul.Denkowskiej i Długiej bo dużo tam osób z niezawinionej przez siebie biedy i bezrobocia.Oni już nie są roszczeniowi,albo zmień styl nawoływania do pomocy jak nie masz pojęcia o roszczeniach.
Dla nas rodziny roszczeniowe to takie, które nic nie robią, żeby coś zmienić w swoim życiu- czyli np. nie szukają pracy a wolą żyć z zasiłków MOPS-u i uważają,że im się wszystko należy. Nie chcę nikogo obrazić, ale mnóstwo z nas zna takie osoby, które nauczyły się żyć z pomocy i w ten właśnie sposób wykorzystują dobro innych.
My chcemy pomóc ludziom, którzy sami się starają zadbać o poprawienie swoich warunków życiowych, jednak spotykają się wciąż z odrzuceniem, bo żyjemy teraz w naprawdę ciężkich czasach, zwłaszcza w naszym mieście.
Być może nie rowinęłam tej myśli zbyt szczegółowo- przepraszam
a dlaczego wielodzietnosc jest niezawiniona bieda??? nie rozumiem..
A jak można pomóc rodzinom? Mam trochę środków, więc chciałbym się dorzucić
Możesz sam przygotować paczkę lub wspólnie z sąsiadami czy też z ludźmi z pracy. Wiadomo, że nie każdego stać na to, by przeznaczyć na pomoc kilkaset złotych, ale razem można dużo zrobić
Byłam wolontariuszką w Paczce w ubiegłym roku- wrażenia po odwiedzinach u rodzin, których byłam opiekunem są niezapomniane. Radość po otrzymaniu prezentów jest nie do opisania. Po tym wiem, że warto pomagać i w tym roku też przyłączam się do pomocy :)
Bylem wolontariuszem 2 lata temu. Wygląda, że na jakiś czas zostanę w Ostrowcu więc jestem chętny dołączyć do zespołu :-) napisz na mój mail: szczepan.molenda@gmail.com