Witam,
mam prośbę do rodziców która szkoła waszym zdaniem jest najlepsza oprócz 14 dla dziecka z orzeczeniem o kształceniu specjalnym.
Potrzebuje pomocy, w tej kwestii ponieważ nie wiem gdzie ewentualnie dziecko nogę jeszcze zapisać. zależny mi, że by to była szkoła gdzie na prawdę ktoś pomoże mojemu dziecku a nie będzie dodatkiem subwencyjnym dla szkoły.
Z góry dzięki
14 najlepsza
Bardzo dobrą szkołą jest ośrodek w Niemienicach k. Sadowia. Dzieci mogą być dowożone, bo szkoła ma swój samochód. Przebywają tam dzieci przedszkolne i szkolne. Szkoła ma swoją stronę internetową. Warto zadzwonić, bo dzieci z radością idą do przedszkola i szkoły. Pozdrawiam.
JEŻELI CHODZI O KLASY INTEGRACYJNE TO TYLKO 14
Oczywiście, że szkoła specjalna, gdzie są odpowiedni specjaliści i indywidualne podejście do dziecka
Wszystko zależy od tego czego dotyczy orzeczenie. Jeśli dziecko jest w normie intelektualnej to dlaczego posyłać je do szkoły specjalnej. Orzeczenie może dotyczyć wzroku, słuchu , dysfunkcje ruchowe, lekkie upośledzenie.
orzeczenie dotyczy dysfunkcji w zakresie emocji, koncentracji oraz małym stosowaniem się do norm społecznych
szkoła specjalna owszem ma świetnych fachowców dyrekcja jest bardzo przyjemna i kompetentna, ale moje dziecko dobrze funkcjonuje w środowisku dzieci zdrowych - ma problem z emocjami i nadpobudliwością. Niestety przy dzieciach np. z autyzmem dziecięcy lub z porażeniami kopiuje ich tiki i fiksacje co jest dla mnie problemem ponieważ zamiast pobierać wzorce prawidłowych zachowań społecznych (z tym moje dziecko ma problem) kopiuje tiki, przez co jest zachowanie się pogarsza.
dlatego potrzebuje pomocy rodziców, którzy mają już wiedze na temat szkół, dla mnie to nadal temat świeży.
Szkoła na Gulińskiego, tam są naprawdę świetni specjaliści. W ofercie mają logopedię, zajęcia terapeutyczne, zajęcia rewalidacyjne. Wszystko w szkole i bezpłatnie.
Zgadzam się. Jeśli dziecko ma znaczne dysfunkcje to najlepsza szkoła specjalna tam się najlepiej dzieckiem zajmą, lepiej niż klasa integracyjna. I to nie jest powód do wstydu jak niektórzy rodzice myślą
polecam 14 mój syn chodzi do klasy integracyjnej i bardzo sobie chwalę dwoje nauczycieli w tym jeden wspomagający,terapie dla dzieci z orzeczeniem jest tylko 5miejsc w takiej klasie a chętnych niestety wielu.
szkoła specjalna dla mojego dziecka to mówiąc wprost cofanie się w procesie poznawczym, nabywanie tików i nawyków które utrudnią mu funkcjonowanie w codziennym życiu - specjaliści owszem są świetni ale kontakt ze zdrowymi rówieśnikami też jest potrzebny. dlatego pytam o inne szkoły
Mamo to ty musisz podjąć decyzję. Ja jestem zwolenniczką integracji. Jednak wszystko zależy od tego jak funkcjonuje twoje dziecko. Nie może być absorbujące, zwrócone tylko na siebie. Wśród "zdrowych" rówieśników uczy się codziennie i wielokierunkowo - słucha, poznaje, obserwuje, naśladuje, doświadcza. Jednak jeśli nastawiona jesteś na typową pracę indywidualną to wtedy może faktycznie szkoła specjalna.
Jeśli szkoła specjalna to tylko na Gulińskiego, jest tam Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy ze świetnym zapleczem pedagogicznym, z tego co wiem to w klasach jest po kilkoro dzieci, więc nauczyciele mogą zająć się każdym z nich.
Klasy integracyjne są tylko w 14 i są ok.
moim drodzy matce dziecka nie chodzi o szkołę specjalną a inna jak napisała. czytanie ze zrozumieniem