Rodzicu ,rozumiem ze piszesz taki post na polecenie władz miasta. Mam nadzieję ,że nie będziesz zmuszony do prowadzania swoich dzieci po całym mieście. W tej placówce Rodzice nie walczą o nauczycieli lecz o dobro swoich dzieci. Z tego co wiem podobnież P. Wiceprezydent obiecała, ze wszyscy nauczyciele zostaną przeniesieni do innych szkół i pracy nie stracą.
Proszę Państwa
Prezydenta można odwołać w referendum po co najmniej 10 miesiącach sprawowania przez niego władzy.
Jak stanowi art. 10 ust. 1 u.r.l. z inicjatywą przeprowadzenia referendum na wniosek mieszkańców jednostki samorządu terytorialnego wystąpić może:
grupa co najmniej 15 obywateli, którym przysługuje prawo wybierania do organu stanowiącego danej jednostki samorządu terytorialnego, a w odniesieniu do referendum gminnego – także pięciu obywateli, którym przysługuje prawo wybierania do rady gminy;
statutowa struktura terenowa partii politycznej działająca w danej jednostce samorządu terytorialnego;
organizacja społeczna posiadająca osobowość prawną, której statutowym terenem działania jest co najmniej obszar danej jednostki samorządu terytorialnego.
Referendum przeprowadza się z inicjatywy organu stanowiącego danej jednostki samorządu terytorialnego lub na wniosek co najmniej 10% uprawnionych do głosowania mieszkańców gminy. Inicjator referendum w sprawie odwołania organu jednostki samorządu terytorialnego przekazuje na piśmie komisarzowi wyborczemu wniosek mieszkańców wraz z informacją o spełnieniu ustawowych obowiązków, dołączając do wniosku odpowiednio wypełnione karty. Komisarz wyborczy postanawia o przeprowadzeniu referendum z inicjatywy mieszkańców, jeżeli wniosek mieszkańców spełnia wymogi określone w ustawie
Zostało jeszcze parę miesięcy.
W szkole w Częstocicach jest oddział przedszkolny ,czynny od 6 rano, można do 15 dziecko małe spokojnie zostawić pod opieką nauczyciela,bez opłat! Dla mnie bezcenne!Gdzie mam wozić dziecko jak pan prezydent zlikwiduje szkołę?Nie mam samochodu a komunikacja miejska jest w agonii!
ciepłe posadki? Trzeba było się uczyć i popracować trochę na tej posadce...nie rozumiem, to przecież nikt nie zabraniał...
ale te kilka tysięcy dzieci przez ostatnie 15 lat ubyło w całym mieście i okolicy - nie tylko w rejonie PSP11 wyborco, trzeba było zadbać, aby dzieci nie uciekały do Szewny i Bodzechowa z subwencją - tam opłaci się wójtowi i gimbusa podstawić i tanie obiady załatwić, bo inwestuje w oświatę, a u nas? jeszcze bardziej młodzież będzie uciekać z miasta .... aż będziemy gminą miejsko-wiejską i nastaną czasy burmistrza :-)
Burmistrzowie i wójtowie z okolicznych gmin byli odważniejsi i dawno już polikwidowali nierentowne szkoły i wyszło to wszystkim na dobre. Ostrowcu ta reforma powinna być zrobiona dawno, po co pompować pieniądze w puste budynki i je utrzymywać. Lepiej je zainwestować w dzieci i ich wiedzę. Przecież nauczyciele mają zagwarantowaną pracę a dzieci miejsca do nauki. Nie rozumiem po co to larum.
Tereny i szkoła 11 będą włączone do strefy ekonomicznej i parku technologicznego. W życiu nie zapisałabym swojego dziecka w takie otoczenie gdzie tylko przemysł ,huta i wyziewy z niej. A jeszcze wokół las gdzie łatwo się zgubić jak któremu maluchowi coś strzeli do głowy. Uważam że likwidacja szkoły w tym miejscu jest zasadna.
Anonimie z 15 59 nie wiem co piłeś lub brałeś ale ten las w którym się chcesz zgubić na Focha utwierdza mnie w przekonaniu,że to coś musiało być extra!!.Radzę Ci tego nie brać wiecej,tym bardziej to ze strefą co piszesz.Co prawda chodziły pogłoski,że pan Górczyński wykupił lub ma coś wspólnego z terenami za byłym OZMO i to być pomogło władzy zasypać śmieciami tereny stawów koło działek za strefą starachowicką a nowy kawałek strefy to miał być teren byłego parku krajobrazowego między Denkowską a Kilińskiego.Tam gdzie jest 11 jest hospicjum i MCdonalds oraz bloki a od kilku lat ciagnie się zapowiadana budowa galerii pana Lichoty,jak chcesz tam zrobić strefę ??.Hutę na starym zakładzie zlikwidowano ładnych kilkanaście lat temu,do nowego zakładu jest ładnych kilka kilometrów i kilka osiedli gdzie być może mieszkasz :).
ps
szukamy lasu na Focha :) najbliższy w parku miejskim ??.
Rozumiem, że szkoła katolicka na terenie PSP 9 płaci co miesiąc miastu ceny rynkowe miejskie, 400 m2 x 20 zł + vat= 9.840 + media ok. 3.000 + vat, = 3.690 + połowę terenu gruntu wokół szkoły ok. 1.000. Łączna kwota ok . 14.530 zł. Rozumiem, że taka kwotę wpłaca szkoła katolicka do budżetu miasta co miesiąc, jestem na emeryturze, mam dużo czasu ,więc nie omieszkam sprawdzić tych wiadomości jako ciekawy podatnik. Z tego co widzę w tym mieście są równi i równiejsi.
P.S. Nie Będę prowadzał wnuczki ok.2,2 km do PSP 5 cztery razy dziennie = 8,8 km ( 1 raz trzeba ją odprowadzić raz przyprowadzić). P. Wiceprezydent obiecała że podstawi autobusy, więc rozumiem , ze 2 minimum= koszt ok. 40.000 dla miasta- czy to wg ekonomii się opłaca? 10 miesięcy = 400.000 z kieszeni podatników. Parę ładnych lat nie było mnie w Ostrowcu, a z racji mojego dawnego zawodu będę bacznie patrzył władzy na ręce/ wydatki.( dopłaty do KSZO, Rawszczyzny, CKU, WSBiP, ZDZ i innych przyjacielskich tworów władzy.
a wszystkie powinny zostać, każdy myśli tylko na teraz, same się zlikwidują. po co prezydentowi ten kłopot?
Fajnie ktoś pisze - wynająć piętro w szkole nr 8, ale komu?To są peryferia
też byłam na tym spotkaniu, te 13 czy 15 tys. to dopłaca się do 8
Przeczytałam Wasze wypowiedzi, mam nadzieję , że Wasi przedstawiciele których wybraliście do Rady Miasta mają trochę pojęcia kogo reprezentują -MIESZKAŃCÓW ! Nie zapominajcie drodzy radni po co Was tam posadzono.Ludzie Was rozliczą i to szybciej niż myślicie, jeżeli pozwolicie zniszczyć 11-stkę! Tam pracują ludzie ze wszystkich osiedli w Ostrowcu i przyjdą na posiedzenie. Zobaczymy jak zachowają się radni , którym zaufaliśmy. Radzę pamiętać co obiecaliście nam wyborcom jak chodziliście "po domach" prosząc o glosy. Wywiążcie się ze swoich obietnic, jeżeli zależy Wam na dalszej karierze politycznej.Pomyślcie o tym, bo myśleć Wam nie zabroniono chyba)!
Wystarczy ,że zawiedzeni wyborcy zaczną się przemeldowywać wraz z rodzinami do ościennych gmin i miejscowości do rodzin i znajomych i za chwilę miasto nasze będzie miało mniej niż 50 tys mieszkańców nasz P. Prezydent stanie się burmistrzem bez armii urzędników, starostwa. Nie trzeba robić referendum po roku o jego usunięcie. Nagroda za "Mądre" decyzje będzie adekwatna do nich.
Dziwię się tylko, że niektórzy nauczyciele PSP 11 i PG 5 oponują także na tym forum przeciwko likwidacji szkoły. Najpewniej są to panie z uprawnieniami emerytalnymi, nie liczące się z tym, że ta szkoła sama padnie, bo już dziś nawet dzieci z rejonu tam nie chodzą. Ale te panie mają w nosie swoich młodszych kolegów i koleżanki, które skazane zostaną po upadku szkoły na bezrobocie. No ale ich to już nie obchodzi, bo one w każdym momencie pójdą na emeryturę. Zamiast skorzystać teraz z pomocy Urzędu Miasta i poprzeć ich propozycję, to panów Sułków do pomocy przywołują! Gdybyście 15 lat temu zgodzili się na likwidację, to nie drżelibyście co roku, czy uzbiera wam się dzieci chociaż na jedną klasę.
Chętnie przeniosę się do Starachowic
Ja też się chyba przemelduję do Szewny przynajmniej będę spokojny ,że moje podatki będą wykorzystane dla ludzi a nie dla przerośniętej armii urzędników w stosunku do ilości mieszkańców..
No to dzieje się ciąg dalszy wygaszania Polski. Pani Premier stworzyła program wygaszania kopalń. Teraz koalicjant PO, ostrowiecki PSL zaczyna wygaszać instytucje w Ostrowcu. Spójrzcie na program sesji 29 stycznia 2015 r. - wygaszanie gimnazjum nr 2
- wygaszanie Publicznej szkoły nr 8,
- wygaszanie Publicznej szkoły nr 12,
- wygaszanie Zespołu Szkół Publicznych nr 1,
- wygaszanie Publicznej Szkoły nr 11,
- wygaszanie siedziby Publicznego Gimnazjum nr 5,
- wygaszanie siedzibyPublicznej Szkoły Podstawowej nr4
Co wybory to ludzie mówicie,że źle wybraliście. W tych zamieniliście TOS na PSL. Radni PSL-u z ostrowieckiej wsi, jesteście młodzi pokażcie swoją mądrość i zagłosujcie przeciw decyzji Górczyńskiego, nie ma czym Was szantażować, a pokażecie że jesteście z miasta ostrowca. Nie dajcie się manipulować jak kury lisowi w kurniku. A może całą energię spożytą na wygaszanie szkół ostrowieckich przenieść na ich rozwój, przecież można coś w nich robić. Ale po co myśleć, szybciej jest zlikwidować. Prezydent i Radni mają płacone Poselskie Pensje za rozwój miasta, a nie za szkodzenie. Pokażmy jak na śląsku, przyjdźmy na sesję w liczbie ile: 100, 200, 500, a może 1000. Na koniec mała konkluzja, a może już przyszedł czas by wygasić mandat Pana Prezydenta oraz Radnych- w okręgach jednomandatowych jest prościej.
Pan Prezydent nic nie wspominał o likwidacji szkół. To bardzo poważne i odpowiedzialne zadanie. Takiego procesu nie można przeprowadzić w jeden tydzień.Przecież nawet polityka wymaga więcej czasu...