Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
                      • Odp.: Szkoła Podstawowa nr 11 do likwidacji

Ale demografia i ekonomia robią swoje i nic na to nie poradzimy.

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 49

Odp.: Szkoła Podstawowa nr 11 do likwidacji

Przecież wiadomo jak zagłosują radni to przesądzone.

Żal, że mamy takie władze które niszczą to miasto.

Jak ma rosnąć demografia, gdy miasto UMIERA.

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

Widocznie Pan Prezydent zapomniał lub ludzie mu nie przekazali jak Rodzice potrafią walczyć o swoje dzieci i szkołę....Może nie pamięta jak to było 15 lat temu...tamten Prezydent też mówił że się szkoła nie utrzyma, a mimo jego starań już minęło 15 lat i dużo nie brakło ,a mieszkańcy /wyborcy Ostrowca usunęliby go ze stanowiska. Prezydencie po wyborach też się pamięta o swoich wyborcach, a nie tylko o gaży.... Panie Sułek do boju!!!!!!!

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Ja uważam, że psp 11 nie powinna być zlikwidowana, bo te dzieci z Kilińskiego i Reja będą mieć trochę niebezpiecznie chodzić daleko. Do psp5 koło targowicy w dni targowe??? Ja bym dziecka nie puściła. A do psp3 na wiadukt??? Przecież tam jest ruch. Którędy na skróty przez tory? Masakra!!! A do Denkowa? Daleko!!! I też ruchliwie bo tam hurtownie.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 64

tylko od tamtej pory minęło 15 lat i ubyło kilka tysięcy dzieci.Dziwię się prezydentowi, ze naraża się na taki frontalny atak, przecież za parę lat część szkół sama się zlikwiduje, a niektóre to już za rok.Powinien się wycofać i powiedzieć róbta co chceta

Gość_wyborca
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Na spotkaniu Pani Wiceprezydent powiedziała do Rodziców , że do PSP 11 dokłada miasto ok.3.400 zł do każdego ucznia rocznie- jak zauważyła jest to niewielka kwota w porównaniu z innymi szkołami typu np do PSP 9 dokłada miasto ok.7.900 zł do ucznia rocznie. Z tego co zrozumiałem ok. 8.000 do PSP 8 rocznie, do PSP 12- ok.13.000 rocznie do ucznia......Wg mojej wiedzy i chyba ekonomiki, ktoś tu czegoś nie zauważa, a może nie chce zauważyć. Może chodzi o to, że w PSP 9 pół szkoły zajmuje prywatna szkoła katolicka.....Moje pytanie - czy w ogóle płaci jakieś pieniądze i ile- miastu za wynajem powierzchni i media??????( prąd , woda , światło,).... a może pod płaszczykiem uczniów z PSP 9 dopłaca miasto do prywatnego interesu? A to już jest działanie na szkodę miasta/ mieszkańców/ podatników i chyba nadaje się do kontroli NIK....

Gość_Zainteresowany
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

No fakt, chyba nie powinni się brać za PSP 11, bo są bardziej nierentowne szkoły, a jednak one mają zostać. Weźmy taką 9, z Denkowa dzieci nie miałyby daleko do 14... Zresztą dzieci tam jest naprawdę garstka.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

a dlaczego ciągle piszecie ,,brać się za jedenastkę" - w budynku na Focha jest szkoła podstawowa (psp11), gimnazjum (pg5) i oddział przedszkolny - tu jest zespół szkół nr 1

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 70

Zainteresowany - jest sporo złośliwości w Twoim poście... Szkoła katolicka zajmuje nie połowę, a jedną trzecią powierzchni szkoły.... Bądź spokojny, płaci za to miastu nie małe pieniądze... A kontrola NIK w tej szkole była w zeszłym roku i nawet dostała pochwałę za wzorowe prowadzenie.....

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Do Gościa z 9.38

Rozumiem że szkoła katolicka płaci co miesiąc miastu ceny rynkowe miejskie, 400 m2 x 20 zł + vat= 9.840 + media ok. 3.000 + vat, = 3.690 + połowę terenu gruntu wokół szkoły ok. 1.000. Łączna kwota ok . 14.530 zł. Rozumiem, że taka kwotę wpłaca szkoła katolicka do budżetu miasta co miesiąc. Drogi Gości jestem na emeryturze, mam dużo czasu ,więc nie omieszkam sprawdzić tych wiadomości jako ciekawy podatnik. Z tego co widzę w tym mieście są równi i równiejsi.

P.S. Nie Będę prowadzał wnuczki ok.2,2 km do PSP 5 cztery razy dziennie = 8,8 km ( 1 raz trzeba ją odprowadzić raz przyprowadzić). P. Prezydent obiecała że podstawi autobusy, więc rozumiem , ze 2 minimum= koszt ok. 40.000 dla miasta- czy to wg ekonomii się opłaca?Parę ładnych lat nie było mnie w Ostrowcu, a z racji mojego dawnego zawodu będę bacznie patrzył władzy na ręce/ wydatki.( dopłaty do KSZO, Rawszczyzny, CKU, WSBiP, ZDZ i innych przyjacielskich tworów władzy.

Gość_CZUJNE OKO
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Bardzo mądry post! Popieram w 100%

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 127

skad takie stawki?

Gość_bm
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 73

ja zrozumiałem, że to PSP8 jest najdroższe, ale szkoda mi wszystkich tych szkół;

co za problem zrobić oddzielne wejście w PSP8, wydzielić np. 2 piętro i przeznaczyć je na zagospodarowanie/inwestycję; a na 1 piętrze w tych Częstocicach niech się spokojnie uczą i dzieci i pracują ci nauczyciele, którzy są.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 74

Do prywatnych szkół UM też płaci należne kwoty wynikające z przelicznika. W Polsce prywatne szkolnictwo jest fikcją . Prywatne szkolnictwo wykorzystuje wszystkie formy dotacji państwowych, UE, funduszy edukacyjnych,bo ma możliwości i poparcie notabli Ostrowieckich . Spytaj się rodzica dziecka uczęszczającego do takiej szkóly jakie koszta ponosi z nauką swojego dziecka. Porównywalne jak rodzice ze szkół publicznych?

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 77

Uważam że miasto chce zagarnąć pieniądze z subwencji oświatowych. Chcą stworzyć molochy tanie w utrzymaniu, a pieniądze z subwencji wykorzystać na inne cele.. Te subwencje wcale nie są takie małe, a przemnożone przez ilość dzieci dają spore sumy... Tu macie wielkości subwencji... http://wszystkojasne.waw.pl/subwencja-oswiatowa-2/

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

bardzo mądrze powiedziane gosciu z 10:43

masz racje - liczy się kasa.

ale co...sami wybraliście takie prezydenta więc zbieracie żniwa

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 80

Byłam na zebraniu i takie padły informacje dotyczące dopłat od Pani Prezydent jak podaje Zainteresowany. Nie jest to szkoła kosztowna dla władz. Skoro nie chodzi o pieniądze, ani budynek to o co?! Niestety nie padły konkretne argumenty. Szkoła licząca prawie 300 uczniów jedyna w tym rejonie do likwidacji to chyba pomyłka!

Mam dzieci w klasach młodszych i nie wyobrażam sobie, że będą chodzić do Trójki, ani Piątki !

Gość_Zmartwiona
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 82

Nie dajcie się zwieść że to będzie złe dla dzieci itd.

Tutaj garstka zdesperowanych nauczycieli próbuje ratować ciepłe posadki rękami rodziców tychże dzieciaków.

Rodzice, miejcie swój rozum, nie dajcie się wplątać w chore gierki !

Gość_Rodzic
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
    123578 ... 30313233
    Przejdź do strony nr
    66 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
    - Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
    - Reklama -
    - Reklama -
    Losowa firma:
    Kamo Polska Kamil Pastuszko
    Branża: Elektryczne usługi
    Dodaj firmę