Myślę ,że chodzi głównie o budynek psp11 a likwidacja psp8 i psp12 to tylko zasłona dymna ,,tak przy okazji
Sugerujecie,że psp 11 została zlikwidowana tylko dlatego,żeby sprzedać budynek bo panu ... jest potrzebny?
Jest od zeszłego roku nowy plan zagospodarowania śródmieścia ,wcześniej zgoda była na obiekt handlowy do 2000m2 a teraz jest powyżej np 4000 m2,przy takiej powierzchni musi być parking min 20 miejsc na 100 klientów,a muszą odstąpić od wału kamiennej min 50m itd
Powodzenia życzę z tym marketem,ciekawe kto tam będzie zakupy robił.Chyba dzieci cukierki i emeryci.Reszta wyjedzie z tego grajdoła.
Bar przy McDonald?Powodzenia
Coraz więcej młodych z małymi dziećmi pakuje się i wyjeżdża z tego miasta i kraju na stale. Do miejsc, w których nie zamyka się szkol, tylko buduje nowe i tworzy jak najlepsze warunki aby decydować się na kolejne dzieci. Tym bardziej nie zamyka się szkół, skutecznie spełniających swoje funkcje, np takiej jak na Focha. Szkoły z lepszymi wynikami niż szkoły nie zamykane. Szkoły do której się mniej dopłaca niż do tych, które zostają, Jedynej szkoły w Śródmieściu, w którym jest bardzo potrzebna, mieszkającym tam niezamożnym ludziom. Rozumiem oszczędności, ale szkoły to najważniejsze inwestycje w przyszłość. W rozwiniętych krajach klasy maja po kilkanaście osób. Do szkół się dopłaca wielokrotnie więcej iż u nas. Tam wiedza, ze to się opłaca, że to najlepsza inwestycja w przyszłość. Zamyka się też dobre szkoły. Ciekawe tylko, kto tutaj zostanie. Kto zapłaci na nasze zasiłki i emerytury? Z czego a kilkanaście lat zapłacimy za czynsz, media i lekarstwa?
Ale w krajach rozwiniętych inaczej wygląda wszystko i nie porównujmy się z tymi krajami bo to śmieszne. Moje dzieci chodziły do szkoły, gdzie były klasy po 13-17 dzieciaków i dziś nadrabiaja zaległości w dużej szkole, gdzie dzieci ponad 30, teraz czegoś się uczą. Nie ilość uczniów się liczy a kompetencje nauczycieli. Ale jeżeli to dobra szkoła to jestem zdziwiona, że ja zamykają. Miałam nadzieję, że zamykają te, które są najsłabsze.
Bo w tych krajach np Anglia .Francja system oświaty jest, jak u nas był za komuny najpierw naucz się dobrze 2x2 a później powoli resztę,a nie wszystko naraz po łebkach.
Dziś odbyło się spotkanie rodziców w sprawie przyszłości szkoły. Większość nie wierzy by szkoła została na obecnych warunkach i będą dążyć do prowadzenia szkoły przez stowarzyszenie.
Jeśli naprawdę chcecie stowarzyszenia, to musicie już działać, pamiętajcie że nawet 3 miesiące trwa rejestracja w KRS. Samo mówienie nic nie da. Zbierzcie się w grupie minimum 15 osób i już dziś złóżcie list intencyjny w UM, oby was nikt nie wyprzedził tak jak to się stało w PSP 12. Jak by co służę pomocą.
Rodzice, nie dajcie się wyprowadzić w pole. Chodzi o odwrócenie waszej uwagi od istoty rzeczy, od walki o szkołę, która może realnie nadal istnieć w aktualnej formie. Niektórzy radni już zrewidowali swoje poprzednie decyzje. Rodzice się kłócą, są podzieleni, zaprzestali protestów w obronie państwowej, profesjonalnej szkoły, a czas ucieka. Złożenie listu intencyjnego będzie dla władz waszą zgodą na zlikwidowanie szkoły. I o to władzom chodzi. A po zamknięciu szkoły, jak zwykle, obiecanki pozostaną obiecankami. Rodzice usłyszą: tego jednak nie możemy wam dać, na tamto nie pozwalają całkiem nowe przepisy, których wcześniej nie było, ale wiecie, że chcieliśmy dobrze. A rodzice i dzieci zostaną z ręką w nocniku. A w efekcie żadnej szkoły na Focha już nie będzie. Będzie dokładnie tak jak władze miasta zaplanowały w styczniu.
Widzę, że walka o kartę nauczyciela nabiera rumieńców.
Nie mieszaj ludziom w głowach, po to bylo wczoraj to spotkanie zeby wyjasnic wątpliwości. Trzeba sie organizowac i zakladac stowarzyszenie,nie wierze ze w obecnej formie pozostanie jesli byl pomysl ze ma byc zlikwidowana.
Z wczorajszego spotkania ie wynika nic konkretnego, oprócz ekstra obietnic. A ty pewnie nie wierzysz dlatego, że sam(a) chcesz coś ugrać.