Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
                          • Odp.: Szkoła Podstawowa nr 11 do likwidacji

Dlaczego dotacje wzrastają tylko dla szkół wiejskich,przecież miasta borykają się z tym samym problemem. To na wiejskich obszarach ale w pobliżu miast jest najwięcej dzieci. Jakie są perspektywy dla miast do 100 tyś mieszkańców?

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 338

Odp.: Szkoła Podstawowa nr 11 do likwidacji

Taki sposób likwidacji poprzez dyskwalifikację w sensie jakości nauczania byłby jak najbardziej zasadny. Miałoby to w przyszłości swoje pozytywne konsekwencje w postaci podniesienia poziomu nauczania u innych miernych...))

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 339

widocznie władze kierowały się innymi kryteriami. Twoje A,B,C... niekoniecznie musi być jedynym słusznym. Pewnie mieliście słabiutkie wyniki w konkursach, absolwenci nie radzili sobie w szkołach średnichitd... Może zadecydował element kryminogenny? Kto to wie? Prawda jest taka, że szkoły o wysokiej reputacji pozostały a ci, którzy mieli pod górkę... selekcja naturalna.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Nie wiem jakimi kryteriami władze się kierowały. Ale na pewno nie logicznymi. Gdyby nawet takimi jak Ty napisałaś(eś) to szkoła ta należałaby do ponadprzeciętnych. A reguły selekcji naturalnej są całkowicie inne.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 341

"Selekcja naturalna" czyli interesy i interesiki p. G. Już głośno słychać o przeznaczeniu tych właśnie a nie innych budynków i działek.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Niektórzy rodzice dzieci ze szkoły nr 11 naiwnie wierzą, że budynek na Focha będzie przekazany na szkole samorządową. Ktoś im nieźle mydli oczy, aby odwlec ich od protestów do końca lutego i od prawdziwego problemu. Podobnież już większość urzędników wie w co się z nim naprawdę stanie. Na społeczną szkołę dadzą im inny, zniszczony, do kapitalnego remontu. Z tych, które do lat stoją puste i niszczeją. Niekoniecznie tak blisko ich domów jak teraz. Obiecanki cacanki....

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 344

Do Gość z12:52 z tego co wiem około 30% dzieci w tej szkole ma orzeczenia o niepełnosprawności Inne szkoły nie chcą ich przyjmować .tylko odsyłają do szkół specjalnych żeby nie zaniżały im statystyk

Gość_Ktoś
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 345

Czy to jedno z obiektywnych kryteriów wyboru szkół do likwidacji?

http://www.psl.org.pl/nowosci/spoleczne/posel_jaroslaw_gorczynski_przyjacielem_szkoly/

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Powoli WYCHODZI SZYDŁO Z WORKA

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 347

Odp.: Tylko pytam

Podesłali mi niedawno znajomi jakieś papiery z wyliczeniami ile kosztują szkoły,ile dzieci się rodzi w okolicy.W przypadku 3 zdziwiła mnie dopłata do szkoły która wyniosła około 3 tysięcy przy mniejszej liczbie dzieci niż w 11 i trochę tego nie rozumiem,bo wydawało mi się,że im więcej dzieci tym taniej a tu tak nie było i to budzi to moje pewne wątpliwości.Jeżeli duże koszty wygenerowała dyrekcja ZSP 1 to czemu nie nasyła się kontroli która sprawdzi jak do tego doszło ? tylko przenosi się w nagrodę do CKU ?.Upraszczając 400 zł x 254 uczniów daje nam kwotę 100 000 zł to spora kwota skąd się wzięła ? .Nie mam nic do 3,9 czy 10 ale to wszystko nie pokrywa się z hasłem oszczędności dla Ostrowca pana prezydenta. Do tej pory ŻADEN radny czy osobiście pan prezydent nie podał ile i na czym miasto zaoszczędzi,mowa jest tylko o dryfowaniu,dryfowaniu i 13 milionach.Pytałem już wcześniej ILE MY jako mieszkańcy zaoszczędzimy bo chyba o to w tej reformie miało chodzić ale nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Czlowiek
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Odp.: Tylko pytam

Może byśmy jutro wybrali jakiś mądry samorząd na osiedlu Kamienna, żeby też zaczęli działać w tej sprawie, a nie tylko myśleć o sobie, jakby wdrapać się gdzieś na ciepłe nicnierobienie. Skoro w wyborach do rady powiatu klapa, kilka lat temu też, to chyba trzeba jakieś wnioski wyciągać, że ktoś się po prostu do tego nie nadaje.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 350

do Człowieka- pomyśl chwilę, jeżeli w 9 jest dwudziestu nauczycieli na 100 uczniów, a w 11 trzydziestu nauczycieli na 270 uczniów to zagadka brzmi: Pan Prezydent mówi że największym kosztem są nauczyciele, budynki kosztują praktycznie tyle samo to któraś z tych szkół ma dobrego "Przyjaciela" ( otwórz sobie link gościa z godziny 10.12) albo któraś z tych szkół ma dobrego gospodarza ?

Gość_rodzic
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

To znaczy w 9 jeden nauczyciel na 5 uczniów a w 11 jeden nauczyciel na 9 uczniów to chciałabym jeszcze wiedzieć o co chodzi z tą reformą pana G

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 351

Na spotkaniu w PSP 12 zadałem pytanie Prezydentowi odnośnie kosztów, przedstawiłem własne wyliczenia i porównałem je z danymi z uzasadnienia likwidacji szkoły, każdy kto umie liczyć zrozumiał by iż ta likwidacja to czysty biznes dla pewnej osoby, która przejmie tą szkołę, i każdy kto jest w temacie zna tą osobę - jest publiczna - już ją przejął, nauka dalej od września. Nie uzyskałem odpowiedzi bo ktoś z tłumu zaczął krzyczeć dlaczego autobus się nie zatrzymuje na przystanku, itp, przekrzykiwania. Następnie nie mogłem nawet dostać mikrofonu aby zadać merytoryczne pytanie odnośnie uzasadnienia likwidacji. A podważyłem wszystko z tego uzasadnienia, mając na to dowody i wyliczenia opracowane również przez inne osoby.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Przedstaw nam te wyliczenia.I nazwisko tej rzekomej osoby która niby przejęła szkołę poproszę.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

do gościa z 21:19 podobno żony dwóch radnych ,od Pana G ,przeczytaj wątek o PSP12

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 354

A kto to w/g ciebie jest? Czy to jest osoba prywatna czy stowarzyszenie lub fundacja?

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Myślę że było by bardzo dobrym rozwiązaniem gdyby bogate stowarzyszenia jak np.: BAŁT, albo przedsiębiorcze osoby przejmowały takie małe szkoły i zapewniały edukację biednym dzieciom. Człowiek to najlepsza inwestycja.

Gdyby zaś niestety szkoła nie wypaliła, bo ludzie są zawistni, można by w jej miejsce zainwestować inaczej. Jakaś galeria handlowa lub sklep wielkometrażowy.

Ot zwykłe prawa rynku - podaży i popytu.

Gość_irońman
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
    1234 ... 1516182021 ... 30313233
    Przejdź do strony nr
    66 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
    - Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
    - Reklama -
    - Reklama -
    Losowa firma:
    KAMO usługi elektryczne
    Branża: Elektryka
    Dodaj firmę