Hotel moich snów. Kto będzie w nim mieszkał? Liczni turyści?
O Boże ludzie już tak nie przeżywajcie nie tylko w Ostrowcu likwidują szkoły, ale i w Skarrzysku-Kamiennej, Starachowicach i Opatowie. Czemu mamy się martwic o losy nauczycieli. Czy oni się martwili jak zwalniali inne osoby w innych zawodach. A ile jest młodych ludzi bezrobotnych do 30tego roku życia. To jest dramat!!! I jakoś nikt się o nich nie martwi. A dzieci. Dzieci to się przyzwyczają do nowej szkoły, może będzię im tam lepiej kto wie?! Czemu jesteście takimi pesymistami.
Słusznie, nie martwmy się, że przybędzie bezrobotnych, a co tam.
czy wiesz o tym Aniu ze liczba dzieci uczacych sie w szkolach w naszym miescie spadla od kilku lat o 41% ? co zatem dobudowac szkoł ? czy moze krzyczymy populistyczne hasla typu 'bandyci zamykaja szkoly' , prosze bardzo wybierajmy. Poki co pomysl jest aby zlikwidowac jedne szkoly aby dzieci z nich przekierowac do innych. Masz inne pomysly ? Dawaj ! Mozna tez w kierunku nauczycieli , likwidacja 13 , 14 stek jeszcze gdzie niegdzie , ja rozumiem ze rok trwa 13 miesiecy to ok. ale niestety 12 , druga rzecz w ciagu pracy 2 roczne urlopy , platne wakacje wolne od pracy co roku , wiem zaraz odezwa sie nozyczki. Niestety TO WSZYSTKO KOSZTUJE I INNE GRUPY ZAWODOWE TEZ MAJA TAKA A NIE INNA SPECYFIKE, NIE TYLKO "NAUCZYCIELE" Śmiem twierdzić że sami sobie (nauczyciele) zawdzięczają umowy śmieciowe oraz tzw. stowarzyszenia , przecież jeśli znaleźliby kompromis mogłoby być inaczej. No ale ! Trzeba by zrezygnować w w/w przywilejów, nie to część z Was musi pracować na słabych warunkach. Nic nie mam do nauczycieli ale takie są realia, można oczywiście zachowywać się jak smarkacz pod kioskiem "mamo kup mi tego resoraka!!!" i ryczeć bez opamiętania podczas gdy matka nie ma kieszeni kasy na pierdoły bo trzeba za coś żyć. Wiem zaraz będzie że pracujemy w domach itd itp. Jakie to smutne, same nieszczęścia, wasz wybór.
Ja prowadzę działąlność , pracuje minimum 10 godzin dziennie, czasem nawet w święta nie mam urlopów, depytatów, 13 nastek i innych rzeczy i też czasem mam dość... mój wybór. Narzekam przed samym sobą ale dalej robię to samo od lat. Jak komuś nie pasuje niech zmieni zawód, na prawnika, tłumacza, księgowego itd. przecież inni wszyscy mają od WAS lepiej.
Pozdrawiam !
madrze piszesz, cała dyskusja jest czy zamykać puste szkoły, czy ich utrzymywać.Dłużerj się nie da że nie ma problemu
Biedni nauczyciele ,im wiecznie za mało.
Coś słabo u ciebie gościu z czytaniem ze zrozumieniem, chyba tępiony byłeś w szkole i dlatego tak nie lubisz nauczycieli. Posty te -przeczytaj jeszcze raz nie dotyczą nauczycieli a DZIECI- o nich się martwmy.Nauczyciel sobie poradzi, założy swoją działalność -tak jak ty i będziecie płakali wspólnie na tym forum...Może on być dla ciebie konkurencją.
A ja myślę, że najbardziej ucierpią nauczyciele.Dzieci nie problem dowieźć dalej, sama wożę dzieciaki do najlepszej wg mnie szkoły a nie posyłam do tej pod domem.Nauczyciele założą dg? Ciekawe jaką?Wszystko w tym grajdole plajtuje. Jedno jest pewnoe, zobaczą jak wygląda życie bo byli pod ochronką i myśleli, że tak zostanie. Niech każdy pożyje jak normalny człowiek. Nie będzie ciekawie. Aha, żeby nie było, nie byłam tępiona w szkole, rodzice są nauczycielami i namawiali mnie do pójcia w ich ślady, żebym zawsze miała lekko. Nie posłuchałam i nie żałuję.Dziś ciężko byłoby mi się ogarnąć a tak od dawna jestem samodzielna i sobie świetnie radzę, ale nie pracuję po3-4 h jak moja sąsiadka w kl.1-3/
ojojoj ja idę na kompensacyjną i będzie wiatr z głowy i nie będzie sie na mnie nikt wyżywał na nowej placówce bo będzie zbieranina i zazdrość
Masz racje nie lubie i mam do tego podstawy i prawo , nie jako konkretnego czlowieka ale grupa zawodowa , po prostu nie lubie i CO zrobie ? Z czytaniem i rozumieniem to ostatnio bardzo modne wytykac na forum dla gimnazjalistow bo to takie madre .... ale moze .... najpierw przeczytaj i zrozum sam co napisalem a co mi tu opowiadasz o hipotezach tepiena przez nauczycieli, sam opowiedz o sobie najpierw, i dlaczego Cie to tak zabolalo co napisalem. Ja nie placze po raz kolejny podkreslam a jak nauczyciele zaloza dzialalnosc to sie nawet uciesze. Czym ty sie martwisz z dziecmi ze ulice lub dwie dalej pojda do szkoly , nie przesadzajmy Ostrowiec to jeszcze nie Boria.
Gościu z 13:37. W budowaniu lepszego świata nie chodzi o to żeby komuś było równie ciężko jak Tobie i tym, co już jest bardzo źle. TRZEBA WRESZCIE ZROIZUMIEĆ, że chodzi o to, aby Tobie i nam wszystkim żyło się coraz lepiej. Aby ludzie nie tracili pracy nie musieli wyjeżdżać za chlebem i mieli poczucie bezpieczeństwa w swoim kraju, w swoim mieście i w swojej dzielnicy. Aby już nikt nie cieszył się z tego, że ktoś coś traci, aby wreszcie niemal każdy zaczął się cieszyć, że sąsiad, mieszkaniec Twojego miasta, Twojej dzielnicy miał coraz lepiej. Wypowiadasz się w wątku dotyczącym Zespołu Szkół nr 1, mającego ok. 300 uczniów, który naprawdę radzi sobie lepiej niż inne szkoły nieprzeznaczone do likwidacji. Szkoły wyremontowanej, dobrze wyposażonej i osiągającej oczekiwane społecznie wyniki. Szkoły o dużej sprawności nauczania i wychowania. Gościu dużo piszesz o oszczędnościach, które trzeba robić. W związku z tym zastanów się i odpowiedz sobie na pytanie: dlaczego zamyka się instytucję do której miasto dopłaca niewiele, a pozostawia te, do których dopłaca się znacznie więcej. Jaka tu jest logika? A może oszczędności lepiej robić w innych branżach i miejscach niż w szkołach, w których mogłoby być, jak w innych rozwiniętych krajach, po kilkanaście do dwudziestu kilku uczniów w klasach?
Kto może iść na emeryturę normalną i kompensacyjną to niech idzie i nie płacze bo macie jakieś pieniądze ,ja idę bo za rok moze być jeszcze gorzej.Wiadomo ze nic na siłę i nikt nie moze do niej nikogo zmusić ,ale czy otrzymacie ofertę pracy jak możecie odejść? Ja odchodzęi wezmę odprawę któpra nalezy się po likwidacji placówki + jak odejdę na emeryturkę.Super.
z tematu o szkole ,zrobił się temat o nauczycielach? Może nowy wątek?
ja nie napisalem ze mo zle , mnie chodzi o to ze od kad pamietam nauczycielom ZAWSZE bylo zle, znam ich wielu, nikt mi nie musi tlumaczyc jak im jest tym bardziej oni sami , nie chce aby im bylo jak tu ktos napisal "tak zle jak mnie" bo ja mimi wszystko nie narzekam ciezko haruje, dlugo i duzo ale cos z tego mam i daleki jestem od narzekania, mnie chodzi nie o to zeby IM byl tak ciezko jak INNYM tylko zeby srednio mieli tak samo jak srednio maja inni
odpisalem w tym temacie 20:37, o ucznio nie boj , jak przejada dzielnice dalej to nie bedzie tragedii , gosciu rodzin konkretami poprosze bo to ze 41 proc jest mniej dzieci to jest pewne, a rzeczy o ktorych tu piszesz slowami mniej wiecej sie do czego doplaca to wez sie zastanow o czym ty mowisz , wkoncu jeszcze jedno ,NAWET jak nie doplaca miasto a budzet panstwa to TY uwazasz dalej ze czyje sa to pieniadze ? KOMOROWSKIEGO? PREZYDENTA NASZEGO MIASTA ? poszukaj sobie slynna maksyme Margaret Thatcher o pieniadzach publicznych ktora brytyjczykow oduczyla myslenia o pieniadzach panstwowych ich-nasze zreszta zrobie to za Ciebie
http://www.wykop.pl/link/1337891/margaret-thatcher-nie-ma-czegos-takiego-jak-pieniadze-publiczne/ Masz typowe myślenie typowego nauczyciela niestety. I jeszcze na koniec mnie nie jest zle i nikomu zle nie zycze rowniez.
UM wprowadza rejonizacje dla uczniów z psp11 i pg 5 w psp5 na tablicy ogłoszeń jest kartka w/g jakich kryteriów mają być przyjmowani uczniowie.Czyżby zapełniano inne szkoły nie po myśli rodziców?
Co ty opisujesz,mozna dac dziecko do wybranej szkoly