Może odezwą się nauczyciele, którzy zostali "poproszeni" o przejście za emeryturę kompensacyjną, na ile zostali wycenieni przez ZUS po 30 latach pracy i 20 przy tablicy?Władze w dyskusjach z nauczycielami używają argumentu, że nie jest tak źle.
jeżeli do szkoły chodzi mało dzieci to jestem za likwidacja szkoły.to normale ze względów ekonomicznych
..bardzo normalne, polikwidować wszystko ze względów ekonomicznych i sprzedać za bezcen pseudo biznesmenom - niech się bogacą kosztem podatników. Szpital zlikwidować ze względów ekonomicznych. Skoro trzeba do niego dopłacać, to do likwidacji, komunikację miejską zlikwidować niech ludzie chodzą pieszo. Hospicjum zlikwidować - trzeba dopłacać. MEC zlikwidować - trzeba dopłacać, MOPS zlikwidować - trzeba dopłacać. Według gościa z fł jeśli do czegoś trzeba dopłacać, to najlepiej to zlikwidować - "to normalne ze względów ekonomicznych".
Ale do zsp 1 chodzi ok 280 uczniów
19:25 Moja koleżanka ma wyliczone 1000 zł na emeryturę kompensacyjną po 30 latach pracy i niech nie mówią że tak dużo bo zależy kto ile zarabiał i niech nie robią innego w balona
podpowiadam przejdziesz na emeryturę kompensacyjną , nabywasz prawo do pełnej emerytury dopiero w wieku 67
Odzywam się ,jestem na świadczeniu kompensacyjnym ,biorę do ręki około 2 tyś zł i jest mi z tym bardzo dobrze, Mam pieniądze ,czas dla siebie i mojej kochanej działki i przede wszystkim nie patrze na naćpane gęby młodzieży i ich roszczeniowych rodziców. Koleżanki i koledzy pedagodzy nie bójcie się nowego rozdziału w swoim życiu ,jest ono dla nas piękne i szkoda go marnować na nieudany system oświatowy.
Do oświaty miasto dopłaci w tym roku ponad 13 milionów, w kolejnych latach jeszcze więcej. Nawet gdyby wszystkie rady nadzorcze i prezesi spółek miejskich pracowali charytatywnie to nie miasto nie zaoszczędzi na nich nawet połowy takiej kwoty. Myślcie ludzie, to nie boli.
Wszyscy badacze wiedzą, że do pięknej historii tego Świata przeszli ludzie, którzy budowali i rozbudowywali, szczególnie sprawną oświatę. Smutne i tragiczne jej rozdziały napisali ci, którzy to niszczyli i degradowali. Wiadomo jakie rozdziały napiszą Ci radni, którzy jutro przyczynią się do zamknięcia naprawdę dobrych szkół. Jak przejdą do historii?
Jeśli np. rodziny źle się gospodarują to nie znaczy, że trzeba zaraz zabierać im domy. Trzeba tylko wspomóc ich w bardziej ekonomicznym rządzeniu. Tak samo powinno się zrobić ze szkołami. Ilość i jakość szkół dla miasta to duma i perspektywa. Zmniejszanie ich to degradacja i utrata nadziei. To prosta droga do pogłębienia braku nadziei i w efekcie do likwidacji miasta.
A wiesz ile wynosi subwencja oświatowa? I gdyby jej nie było o ile mniejszy byłby budżet gminy?
Likwidacja szkół w takim tempie to eksperyment na żywym org.Jaki kryteria brano pod uwagę likwidując tą, a nie inną szkołę? System ośw.jest chory.Prosty sposób na uzdrowienie - likwidacja tylko szkół z b.małą liczba uczniów, finansowanie Centralne oraz likwidacja Kary Nauczyciela, która jest MegaPrzywilejem, których już nie ma w innych zawodach oprócz górników.
Z tego co Rodzice mówią z PG 5 - nie dadzą swoich dzieci do CKU, będą chcieli oddać je do PSP Szewna lub będą wozili na Stawki- na pewno nie do PG 3 na złość Prezydentowi.
Na te Stawki muszą je przyjąć. Tam jest sporo uczniów.
A może warto pomyśleć o Stowarzyszeniu. Trzeba tylko stronę ekonomiczną rozpoznać.
Jak chcą szukać oszczędności to niech zaczną od siebie !
Niech zlikwidują Straż Miejską napewno kilka baniek zostanie w budżecie !
Dla mnie to śmierdzi z daleka ,że likwiduje sie pewne szkoły tym bardziej ,że prezydent nie ma konkretnych argumentów dlaczego ta a nie inna szkoła jest do likwidacji!