Witam.
Moj syn chodzi do jedmej ze szkol podstawowych w ostrowcu i niema takiego orzeczenia. Przychodzi czas kartkowki i moj syn dostaje jedynke, zna zasady robi bledy. Dzieci ktore maja to orzeczenie robia wiecej bledow i dostaja 3 albo 4 . Jak to jest z ocena ucznia co ma takie zaswiadczenie. Niepowinien byc wogule oceniany moim zdaniem, a krzywdzone jest dziecko z ktorym prywatnie nie poszlem po taki swistek.
Moze nauczyciel jakis sie odezwie jak to jest w klasach 1-3 z takimi dziecmi bede wdzieczny , bo uwazam ze moje dziecko jest pokrzywdzone.
I niepiszcie mi ze synowi czasu nie poswiecam bo bo to oczko w glowie i sie z nim ucze , pomagam non stop.
Powoedzcie mi jak to jest
Z Twojego opisu wynika, ze syn moze potrzebowac specjalistycznej pomocy. Aby ja otrzymal, zglos sie do Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej, ul. Zeromskiego 5 I opowiedz tak, jak tutaj. Synkowi zostana wykonane badania, bezplatnie, otrzymacie opinie. Ta opinie nalezy dostarczyc do szkoly I wowczas dyrektor szkoly zobowiazany bedzie do objecia dziecka pomoca psychologiczno-pedagogiczna. W Waszym przypadku nie ma zadnego sensu szukac prywatnej poradni.
W klasach 1-3 uczeń nie otrzyma opinii o dysleksji, tylko o zagrożeniu dysleksją.
PS. Nie chciałabym być złośliwą, ale nie mogę się powstrzymać. Jeżeli tatuś, który nie pisze poprawnie uczy dziecko, to nie nauczy go niczego.
Stukam na tablecie to pisze jak pisze.
A jak to jest z ocenianiem ortografii. Nauczyciel ma prawo oceniac uczniow z orzeczeniem ?
Orzeczenie to jest o niepełnosprawności. To ze dziecko ma opinię nie zwalnia go z otrymywania ocen. Wypracowania czy inne prace pisemne nie powinny być obniżanie w ocenie drastycznie. Dyktanda hmm musi ćwiczyć i ćwiczyć
moj syn mial takie orzeczenie o dysleksji z poradni w podstawowce.
"wogule"- rozumiem że piszesz bez polskich znaków ale tego nie można wytłumaczyć tabletem.
A później nie dostanie prawa jazdy
W klasie 1-3 można stwierdzić ryzyko dysleksji. Jeśli się nad tym zwstanawiasz to idź do poradni i zapisz dziecjo
Gdy dziecko ma problemy z poprawnym pisaniem warto udać się do poradni psychologiczno - pedagogicznej, gdzie odbędzie się diagnoza i potem rodzic otrzymuje opinię (nie orzeczenie- to dwa różne dokumenty), na tej podstawie należy pracować z dzieckiem, bo terapia jest najważniejsza, celem ograniczenia trudności. Po terapii, kolejnym badaniu i jeśli dziecko skończyło klasę trzecią otrzyma opinię o specyficznych trudnościach w nauce, która będzie ważna przez wszystkie etapy kształcenia i na jej podstawie szkoła może zaproponować dostosowania.